BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Sterk verstedelijkte zones hoeven geen almaar grauwere plekken vol beton te worden, wel integendeel. Dat heeft de onderneming Abattoir in Brussel bewezen met behulp van cofinanciering (FEDER) toegekend door de Europese Unie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een plat dak te vergroenen. Tegelijk werd gewerkt aan de ontwikkeling van een meer lokaal en circulair voedingsaanbod, dat de biodiversiteit respecteert. “Boven de Foodmet, de hal waarin een vijftigtal voedselstands is ondergebracht, hebben we eerst plaats gemaakt voor BIGH, de grootste stadsboerderij van Europa. Ze ontsproot aan het brein van de visionaire architect Steven Beckers, die het concept in Brussel lanceerde. Daarna boden zich nieuwe partners aan en volgde het ene project na het andere, zoals de projecten van de vzw Atelier Groot Eiland (*) of Urban Harvest, dat ons voorstelde een verticale boerderij te creëren”, vertellen Elke en Joris Tiebout, respectievelijk CEO en voorzitter van Abattoir.

1.000 m² is genoeg

Praten over biodiversiteit is uiteraard een stuk makkelijker wanneer men beschikt over een open ruimte in een natuurlijk buitenmilieu. Elke en Joris Tiebout beseffen dat maar al te goed: “Als de landbouwactiviteit zich helemaal onder glas afspeelt, is er van wisselwerking met de omgeving geen sprake.” Daar komt echter verandering in zodra men beschikt over percelen in de open lucht, zoals het geval is met de stadsboerderij die uit de verbeelding van Steven Beckers is gegroeid. “Zelfs met een oppervlakte van niet meer dan 1.000 m² in de open lucht kun je al veel doen voor de biodiversiteit. Je moet bovendien ook rekening houden met de positieve effecten van de geïntegreerde bestrijding in de kassen, met het kleinfruit dat bijdraagt aan de bestuiving en met het organisch leven in het substraat“, legt Steven Beckers uit. Eerdere experimenten in steden als Parijs bevestigen de positieve impact van deze manier van werken, die gebaseerd is op het aanleggen van corridors in uiterst beperkte en verstedelijkte ruimten.

Het project kreeg veel media-aandacht en van het één kwam het ander: BIGH werkte als een magneet op andere projecten binnen de circulaire economie, projecten die bijdragen tot een heuse symbiose op de site: inzameling van onverkochte groenten om er soep van te maken, tewerkstelling van sociaal achtergestelde mensen, bemesting van de dakteelten met uitwerpselen uit de visteelt, gebruik van de warmte van de koelgroepen op het gelijkvloers om de kassen te verwarmen, enz. Zouden Elke en Joris Tiebout opnieuw aan zo’n avontuur beginnen, zelfs zonder Europese cofinanciering? “Zeer zeker,” antwoorden zij in koor, want “zodra je zaait, volgt de rest vanzelf.

BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit
Stadsboerderij op het dak van Abattoir (credit: BIGH)

Zin in meer? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*) Vzw gespecialiseerd in het inschakelen van werkloze en soms niet opgeleide vrouwen en mannen in de cateringsector.

 

Fotos : stadsboerderijen op het dak van Abattoir (credit: BIGH)

Meer news

BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade in alle kleuren en smaken, vullingen en vormen… In België vind je voor elke gelegenheid een chocoladelekkernij, vaak met veel vakmanschap en creativiteit gemaakt. De glanzende chocolaatjes verbergen echter een schaduwzijde: de teelt van cacao, de bron van de heerlijke smaak en het heerlijke aroma, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

De uitdagingen van de cacaoteelt zijn talrijk: ontbossing, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, gebruik van pesticiden en kunstmest, kinderarbeid. Gelukkig bestaan er oplossingen. Om de cacaoteelt duurzamer te maken, wordt steeds vaker agroforestry overwogen.

Lees meer
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten