BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Amanprana – Een globale aanpak voor biodiversiteit

Amanprana – Een globale aanpak voor biodiversiteit

Biodiversiteit is onze business !

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De olifant met zijn serene levenskracht is het logo van Amanprana, een fairtrade merk van plantaardige en biologische schoonheids- en voedingsproducten. Dit symbool werd niet toevallig gekozen: het merk gaat voor een integrale aanpak van biodiversiteit.

De productieketen van Amanprana is milieuvriendelijk. Door producten in de handel te brengen die uitsluitend plantaardig en biologisch zijn, denkt het bedrijf na over de impact van de productie van grondstoffen op de natuur en het kiest voor kleine coöperaties die ijveren voor het intact houden van de biodiversiteit. De teelt van planten voor de cosmetica-industrie is immers vaak intensief met gebruik van pesticiden en dat soort landbouw is schadelijk voor de biodiversiteit, vervuilt natuurlijke rijkdommen en vernielt habitats. De productie van afval is een ander belangrijk probleem. Er is te veel afval dat niet wordt gerecycleerd en eindigt in de natuur. Daarom geeft Amanprana de voorkeur aan verpakking van glas of gerecycleerd karton. Er worden ook geen staaltjes uitgedeeld, die zijn immers een bron van verspilling en vervuiling door hun plastic verpakking.

Amanprana beschermt de biodiversiteit niet enkel via zijn producten maar ook via het ecologisch ontwerp van zijn kantoren. Zo zijn de vloer, de wanden en het houtskelet van duurzaam FSC-hout gemaakt en het meubilair van gerecycleerd hout. De hoofdzetel functioneert op hernieuwbare zonne- en windenergie om de voor dier- en plantensoorten schadelijke opwarming van onze planeet tegen te gaan. De werknemers worden aangemoedigd om met de fiets naar het werk te komen en krijgen duurzame werkkledij.

BeBiodiversity Amanprana – Een globale aanpak voor biodiversiteit
Chantal Voets, co-directrice d'Amanprana

Tot slot is Amanprana ook maatschappelijk betrokken met een actieve deelname aan diverse biodiversiteitsprojecten. Het merk is onder meer lid van de Slow Food-beweging, die staat voor een bewuste keuze voor kwaliteitsvolle voeding, geproduceerd met respect voor de natuur en die producent en consument opnieuw dichter bij elkaar wil brengen (korte keten). Het bedrijf werpt zich ook in de strijd tegen de vervuiling van de oceanen: door informatieve artikels te publiceren, een deel van de winst over te maken aan vzw’s voor de bescherming van de Noordzee, of door een geëngageerd sportevenement als de North Sea Challenge te organiseren.

Kortom Amanprana inspireert! Zoals Chantal Voets het verwoordt: « Wij hebben al vijftien jaar een voortrekkersrol met deze globale, inclusieve aanpak; alle aspecten van bij het begin in de ondernemingsstrategie integreren is veel gemakkelijker dan achteraf. »

Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:

  • via het terrein dat u bezet,
  • de inrichting van uw infrastructuur,
  • uw productieprocessen,
  • uw aankoopbeleid,
  • uw importbeleid,
  • en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.

Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure Biodiversiteit is onze business

Meer news

BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade in alle kleuren en smaken, vullingen en vormen… In België vind je voor elke gelegenheid een chocoladelekkernij, vaak met veel vakmanschap en creativiteit gemaakt. De glanzende chocolaatjes verbergen echter een schaduwzijde: de teelt van cacao, de bron van de heerlijke smaak en het heerlijke aroma, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

De uitdagingen van de cacaoteelt zijn talrijk: ontbossing, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, gebruik van pesticiden en kunstmest, kinderarbeid. Gelukkig bestaan er oplossingen. Om de cacaoteelt duurzamer te maken, wordt steeds vaker agroforestry overwogen.

Lees meer
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten