BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Aprilvis

Aprilvis

Niet alleen fruit en groenten zijn seizoensgebonden: de meeste verse producten, kazen en vis worden idealiter in bepaalde periodes van het jaar gegeten. Waarom vis seizoensgebonden is? De geboortes en de voortplanting bepalen wat het ideale seizoen is om een bepaalde vissensoort te savoureren.

Maar niet alle vissen of zeevruchten zijn geschikt voor consumptie: raadpleeg de Viswijzer van WWF om de juiste keuze te maken. Lees de etiketten, controleer de labels om de kweek- of visomstandigheden te verifiëren of vertrouw op je vishandelaar om je te laten weten wat het beste moment is om een bepaalde soort te degusteren.

Onze impact op het milieu wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Als we eten volgens het ritme van de seizoenen, dan respecteren we de biodiversiteit van de soorten en beschermen we de natuur. En het helpt ons ook om het hele jaar door evenwichtig en gevarieerd te eten.

Wat minder verrassend is, is dat de beschikbaarheid van fruit en groenten sterk afhangt van de seizoenen. Een aantal tips om verantwoorde keuzes te maken:

  • ga naar een markt of rechtstreeks bij de producent om makkelijker seizoensgroenten te vinden en om advies in te winnen;
  • lees goed de etiketten om de herkomst van de producten te achterhalen;
  • raadpleeg een tabel voor seizoensgroenten en -fruit om je boodschappenlijstje te maken;
  • koop vers fruit en verse groenten in plaats van diepvriesproducten.

Opgelet, bepaalde soorten zomergroenten en -fruit die als primeurs in de winkel en op de markt worden aangeboden, komen uit verre landen of verwarmde serres. Het beste fruit is lokaal fruit dat in de volle grond en in open lucht geteeld wordt. Raadpleeg de ‘groeten en fruit’-kalender, bv. op de site “Recepten 4 Seizoenen” die ontwikkeld werd door het BIM.

En waarom geen moestuintje beginnen in de lente? Peterselie, salie, bieslook, tijm, laurier, munt en zelfs radijsjes, sla of rucola groeien zeer goed in een pot of in een bloembak in de hoek van je balkon. Van het balkon naar de keuken, een kortere voedingsketen kan je niet bedenken.

BeBiodiversity Aprilvis

In april eet je qua vlees bij voorkeur: lam, snip, rund, geitenlam, konijn, eendenfilet, schaap, varken, kip en kalf. Hou je aan de hoeveelheden die worden aanbevolen voor de gezondheid (max. 500 g rood vlees per week).

Ook hier volgen een aantal tips om iets goeds te doen voor je gezondheid én voor het milieu:

  • wissel rood vlees af met vis en gevogelte;
  • vervang vlees een of twee keer per week door een vegetarisch alternatief;
  • vervang vlees of vis regelmatig door een combinatie van granen (tarwe, maïs, rijst, quinoa, enz.) en peulvruchten (linzen, soja, kikkererwten, rode bonen, spliterwten, bonen, flageoletbonen, enz.), die rijk zijn aan plantaardige eiwitten;
  • kies voor biovlees.

Wat verrassender is, is dat zelfs kaas een seizoenscyclus heeft, die afhangt van het soort melk (koe, geit of schaap), van de voeding van de dieren in de maanden in kwestie en van de rijpingsduur van de kaas. Met behulp van biolabels, verwijzingen naar lokale en artisanale productie of oorsprongsbenamingen zal je op een verstandige manier je weg kunnen vinden in het rijke aanbod aan kazen. En de lente is het seizoen van de geitenkaas!

Niet alle producten die we consumeren, kunnen lokaal geproduceerd worden. Als je ingevoerde producten koopt, kies dan bij voorkeur producten uit de eerlijke handel. Dat garandeert je niet alleen dat de landbouwers eerlijk beloond worden. Eerlijke handel vereist ook vaak een milieuvriendelijke productie.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Lees meer
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Lees meer
BeBiodiversity Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Op 22 mei, de Internationale dag van de Biodiversiteit, moeten we wel stilstaan bij de belangrijkste elementen van het IPBES-rapport (het IPCC van de biodiversiteit). Het rapport is zeer hard over de huidige toestand, maar presenteert ook verschillende toekomstscenario’s , afhankelijk van de besluitvorming of het al dan niet uitblijven van besluiten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten