BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Aprilvis

Aprilvis

Niet alleen fruit en groenten zijn seizoensgebonden: de meeste verse producten, kazen en vis worden idealiter in bepaalde periodes van het jaar gegeten. Waarom vis seizoensgebonden is? De geboortes en de voortplanting bepalen wat het ideale seizoen is om een bepaalde vissensoort te savoureren.

Maar niet alle vissen of zeevruchten zijn geschikt voor consumptie: raadpleeg de Viswijzer van WWF om de juiste keuze te maken. Lees de etiketten, controleer de labels om de kweek- of visomstandigheden te verifiëren of vertrouw op je vishandelaar om je te laten weten wat het beste moment is om een bepaalde soort te degusteren.

Onze impact op het milieu wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Als we eten volgens het ritme van de seizoenen, dan respecteren we de biodiversiteit van de soorten en beschermen we de natuur. En het helpt ons ook om het hele jaar door evenwichtig en gevarieerd te eten.

Wat minder verrassend is, is dat de beschikbaarheid van fruit en groenten sterk afhangt van de seizoenen. Een aantal tips om verantwoorde keuzes te maken:

  • ga naar een markt of rechtstreeks bij de producent om makkelijker seizoensgroenten te vinden en om advies in te winnen;
  • lees goed de etiketten om de herkomst van de producten te achterhalen;
  • raadpleeg een tabel voor seizoensgroenten en -fruit om je boodschappenlijstje te maken;
  • koop vers fruit en verse groenten in plaats van diepvriesproducten.

Opgelet, bepaalde soorten zomergroenten en -fruit die als primeurs in de winkel en op de markt worden aangeboden, komen uit verre landen of verwarmde serres. Het beste fruit is lokaal fruit dat in de volle grond en in open lucht geteeld wordt. Raadpleeg de ‘groeten en fruit’-kalender, bv. op de site “Recepten 4 Seizoenen” die ontwikkeld werd door het BIM.

En waarom geen moestuintje beginnen in de lente? Peterselie, salie, bieslook, tijm, laurier, munt en zelfs radijsjes, sla of rucola groeien zeer goed in een pot of in een bloembak in de hoek van je balkon. Van het balkon naar de keuken, een kortere voedingsketen kan je niet bedenken.

BeBiodiversity Aprilvis

In april eet je qua vlees bij voorkeur: lam, snip, rund, geitenlam, konijn, eendenfilet, schaap, varken, kip en kalf. Hou je aan de hoeveelheden die worden aanbevolen voor de gezondheid (max. 500 g rood vlees per week).

Ook hier volgen een aantal tips om iets goeds te doen voor je gezondheid én voor het milieu:

  • wissel rood vlees af met vis en gevogelte;
  • vervang vlees een of twee keer per week door een vegetarisch alternatief;
  • vervang vlees of vis regelmatig door een combinatie van granen (tarwe, maïs, rijst, quinoa, enz.) en peulvruchten (linzen, soja, kikkererwten, rode bonen, spliterwten, bonen, flageoletbonen, enz.), die rijk zijn aan plantaardige eiwitten;
  • kies voor biovlees.

Wat verrassender is, is dat zelfs kaas een seizoenscyclus heeft, die afhangt van het soort melk (koe, geit of schaap), van de voeding van de dieren in de maanden in kwestie en van de rijpingsduur van de kaas. Met behulp van biolabels, verwijzingen naar lokale en artisanale productie of oorsprongsbenamingen zal je op een verstandige manier je weg kunnen vinden in het rijke aanbod aan kazen. En de lente is het seizoen van de geitenkaas!

Niet alle producten die we consumeren, kunnen lokaal geproduceerd worden. Als je ingevoerde producten koopt, kies dan bij voorkeur producten uit de eerlijke handel. Dat garandeert je niet alleen dat de landbouwers eerlijk beloond worden. Eerlijke handel vereist ook vaak een milieuvriendelijke productie.

Meer news

BeBiodiversity Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

De solden zijn aangebroken. De rekken liggen vol met goede koopjes en iedereen heeft zin om zich een “nieuwe kleerkast” aan te schaffen. Maar we houden geen rekening met de impact van de “fast fashion” op de biodiversiteit. We leggen je hier uit hoe de la textielproductie een bedreiging voor talrijke soorten vormt. Het goede nieuws is dat we stijlvol kunnen blijven zonder deze soorten al te veel te beschadigen.

Lees meer
BeBiodiversity Zich verzorgen zonder de biodiversiteit aan te tasten

Zich verzorgen zonder de biodiversiteit aan te tasten

We houden ervan om onszelf te verzorgen. Dagelijks gebruiken we verzorgingsproducten, zeep, douchegel, deodorant, reinigingslotion, shampoo, hydraterende crème, tandpasta en parfum. Resultaat: de Belg consumeert gemiddeld 18 gram cosmetica per dag. Maar wat wij denken dat goed is voor ons, is dat niet noodzakelijkerwijs voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

Hout en muziekinstrumenten

Ondanks het feit dat we een aanzienlijke vooruitgang op het vlak van de kennis van materialen geboekt hebben, blijft hout het materiaal bij voorkeur voor de bouw van muziekinstrumenten. Het zijn de unieke kenmerken zoals het gewicht, de hardheid, de resistentie en het klankvermogen die het gebruik hiervan voor snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en slaginstrumenten bepalen. Elk instrument is een verzameling van harde en zachte houtsoorten op zoek naar de optimale geluidsomstandigheden.

Lees meer
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ieder kwartier verdwijnt er een olifant ten gevolge van stroperij. De wilde olifanten afkomstig van Afrika en Azië zijn met uitsterven bedreigd omwille van hun ivoor dat afkomstig is van de slagtanden. Niemand zal het wagen om een slagtand weg te nemen van een levende olifant, waardoor het doden van olifanten voor stropers een veel makkelijkere oplossing is.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten