BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Bedrijven zijn onmiskenbaar belangrijke spelers voor het behoud van biodiversiteit en voor de duurzame exploitatie. Bedrijfsprestaties zijn onlosmakelijk verbonden met de staat van de biodiversiteit: het verlies van biodiversiteit en werkende ecosystemen is een ernstig risico voor de bedrijfsactiviteiten. Omgekeerd, het behoud en herstel van ecosystemen kan nieuwe opportuniteiten scheppen.

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. De gids ‘Biodiversiteit is onze business’ geeft voorbeelden van ondernemers die zich onderscheiden hebben op één van de vier domeinen: terreinen, infrastructuren, processen, of aankoopbeleid. Deze bedrijven tonen dat ondernemerschap en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.

Voor velen onder hen was het een gebaar van burgerzin, maar zo’n persoonlijk engagement is geen voorwaarde om de biodiversiteit te waarderen binnen uw bedrijf. Net zoals u een sportruimte of ergonomische bureaus voorziet, geeft u het bedrijf een meer vertrouwde sfeer door nestkastjes of bijenkorven te installeren of een gazon te vervangen door een bloemenweide. Met zo’n aanpassingen voelen uw medewerkers zich meer thuis en creëert u een aantrekkelijker identiteit voor uw bedrijf. Uiteindelijk kan iedereen zich hierin vinden: de natuur krijgt weer wat meer ruimte, essentieel voor het behoud van biodiversiteit, de werknemers kunnen genieten van een aangenamere omgeving en het bedrijf gunt zichzelf alle kansen om beter te functioneren door zijn impact op het milieu en de maatschappij te verbeteren.

Waar beginnen?

Om ondernemingen op weg te helpen werd de online tool BiodiversiTree ontwikkeld door de gewestelijke en federale overheden. Deze tool is gratis en eenvoudig te gebruiken. Deze evolutieve gids ondersteunt de gebruiker bij het kiezen van acties aangepast aan het bedrijf. BiodiversiTree helpt ook bij de keuze van partners of deskundigen die een biodiversiteitsproject kunnen begeleiden op het vlak van het opwaarderen van de gedane investeringen, het beheer van terreinen en infrastructuren, de aankopen of de processen.

Ontdek voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business

BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Meer news

BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. In 2017 werd op initiatief van de Christelijke Mutualiteiten een nieuwe ruimte voor synergie in maatschappelijke vernieuwing in het leven geroepen: Créagora. Het ecologisch ontworpen gebouw staat in Champion, vlak bij de kruising van de E411 en de E42, en al bij het ontstaan van het architectuurproject was er een rol weggelegd voor biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer
BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity NNOF – Laat uw werkruimte herleven

NNOF – Laat uw werkruimte herleven

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. NNOF is gespecialiseerd in upcycling (*) van kantoormeubilair en in de inrichting van werkruimtes, en profileert zich duidelijk in de circulaire economie. Een tijdje terug breidde het bedrijf zijn diensten uit met adviesverlening voor de aanleg van biodiversiteitsvriendelijke buitenruimtes.  

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten