BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Bedrijven zijn onmiskenbaar belangrijke spelers voor het behoud van biodiversiteit en voor de duurzame exploitatie. Bedrijfsprestaties zijn onlosmakelijk verbonden met de staat van de biodiversiteit: het verlies van biodiversiteit en werkende ecosystemen is een ernstig risico voor de bedrijfsactiviteiten. Omgekeerd, het behoud en herstel van ecosystemen kan nieuwe opportuniteiten scheppen.

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. De gids ‘Biodiversiteit is onze business’ geeft voorbeelden van ondernemers die zich onderscheiden hebben op één van de vier domeinen: terreinen, infrastructuren, processen, of aankoopbeleid. Deze bedrijven tonen dat ondernemerschap en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.

Voor velen onder hen was het een gebaar van burgerzin, maar zo’n persoonlijk engagement is geen voorwaarde om de biodiversiteit te waarderen binnen uw bedrijf. Net zoals u een sportruimte of ergonomische bureaus voorziet, geeft u het bedrijf een meer vertrouwde sfeer door nestkastjes of bijenkorven te installeren of een gazon te vervangen door een bloemenweide. Met zo’n aanpassingen voelen uw medewerkers zich meer thuis en creëert u een aantrekkelijker identiteit voor uw bedrijf. Uiteindelijk kan iedereen zich hierin vinden: de natuur krijgt weer wat meer ruimte, essentieel voor het behoud van biodiversiteit, de werknemers kunnen genieten van een aangenamere omgeving en het bedrijf gunt zichzelf alle kansen om beter te functioneren door zijn impact op het milieu en de maatschappij te verbeteren.

Waar beginnen?

Om ondernemingen op weg te helpen werd de online tool BiodiversiTree ontwikkeld door de gewestelijke en federale overheden. Deze tool is gratis en eenvoudig te gebruiken. Deze evolutieve gids ondersteunt de gebruiker bij het kiezen van acties aangepast aan het bedrijf. BiodiversiTree helpt ook bij de keuze van partners of deskundigen die een biodiversiteitsproject kunnen begeleiden op het vlak van het opwaarderen van de gedane investeringen, het beheer van terreinen en infrastructuren, de aankopen of de processen.

Ontdek voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business

BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Meer news

BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten