BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Bedrijven zijn onmiskenbaar belangrijke spelers voor het behoud van biodiversiteit en voor de duurzame exploitatie. Bedrijfsprestaties zijn onlosmakelijk verbonden met de staat van de biodiversiteit: het verlies van biodiversiteit en werkende ecosystemen is een ernstig risico voor de bedrijfsactiviteiten. Omgekeerd, het behoud en herstel van ecosystemen kan nieuwe opportuniteiten scheppen.

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. De gids ‘Biodiversiteit is onze business’ geeft voorbeelden van ondernemers die zich onderscheiden hebben op één van de vier domeinen: terreinen, infrastructuren, processen, of aankoopbeleid. Deze bedrijven tonen dat ondernemerschap en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.

Voor velen onder hen was het een gebaar van burgerzin, maar zo’n persoonlijk engagement is geen voorwaarde om de biodiversiteit te waarderen binnen uw bedrijf. Net zoals u een sportruimte of ergonomische bureaus voorziet, geeft u het bedrijf een meer vertrouwde sfeer door nestkastjes of bijenkorven te installeren of een gazon te vervangen door een bloemenweide. Met zo’n aanpassingen voelen uw medewerkers zich meer thuis en creëert u een aantrekkelijker identiteit voor uw bedrijf. Uiteindelijk kan iedereen zich hierin vinden: de natuur krijgt weer wat meer ruimte, essentieel voor het behoud van biodiversiteit, de werknemers kunnen genieten van een aangenamere omgeving en het bedrijf gunt zichzelf alle kansen om beter te functioneren door zijn impact op het milieu en de maatschappij te verbeteren.

Waar beginnen?

Om ondernemingen op weg te helpen werd de online tool BiodiversiTree ontwikkeld door de gewestelijke en federale overheden. Deze tool is gratis en eenvoudig te gebruiken. Deze evolutieve gids ondersteunt de gebruiker bij het kiezen van acties aangepast aan het bedrijf. BiodiversiTree helpt ook bij de keuze van partners of deskundigen die een biodiversiteitsproject kunnen begeleiden op het vlak van het opwaarderen van de gedane investeringen, het beheer van terreinen en infrastructuren, de aankopen of de processen.

Ontdek voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business

BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. In 2017 werd op initiatief van de Christelijke Mutualiteiten een nieuwe ruimte voor synergie in maatschappelijke vernieuwing in het leven geroepen: Créagora. Het ecologisch ontworpen gebouw staat in Champion, vlak bij de kruising van de E411 en de E42, en al bij het ontstaan van het architectuurproject was er een rol weggelegd voor biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten