BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Gaat u met vakantie naar het buitenland? Kijk goed uit alvorens u een souvenir koopt! Op heel wat toeristische plekken worden er immers afgeleide producten van dieren en planten verkocht als vakantiesouvenir. Maar het is niet omdat artikelen openlijk te koop worden aangeboden op lokale markten, dat het legaal is om ze te verwerven en mee naar huis te nemen.

Dit soort aankopen is niet zonder gevolgen. Eerst en vooral omdat de handel in dit soort voorwerpen nefast is voor de biodiversiteit. En daarnaast omdat de kans heel groot is dat de douane uw aankopen in beslag neemt. In sommige gevallen hangt er een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf aan vast. Elk jaar nemen douaniers dergelijke voorwerpen in beslag. De laatste inbeslagnames betroffen meer bepaald koralen en ivoor.

BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

De meeste mensen zijn zich reeds bewust van de illegaliteit van bepaalde voorwerpen zoals ivoor, huiden van katachtigen en reptielen of schilden van schildpadden, maar er bestaan nog heel wat andere voorwerpen die minder bekend zijn en op het eerste gezicht onschuldig lijken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor :

  • Koralen : toeristen kopen soms juwelen zonder te beseffen dat die gemaakt zijn van koralen. Koralen bestaan uit duizenden zeesoorten, en als koraal wordt afgebroken, duurt het tientallen jaren voordat het rif zich heeft hersteld.
  • Gedroogde zeepaardjes; die zitten soms in sleutelhangers verwerkt.
  • Sommige grote schelpen; die kunnen heel mooi staan in uw interieur, maar ze verdienen een andere bestemming.
  • Orchideeën, die het slachtoffer zijn van hun schoonheid.
  • Sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope: voor één sjaal uit shatoosh moeten stropers drie Tibetaanse antilopen doden.
  • En ook en nog steeds ivoor; hoewel toeristen steeds meer besef hebben van het belang om dat niet mee naar huis te nemen.
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

Een zeldzaam dier is geen souvenir. Denk twee keer na vooraleer u een souvenir uit natuurlijk materiaal mee naar huis neemt. En bij twijfel : laten staan !

U kunt ook uw bijdrage leveren om bedreigde dier- en plantensoorten te beschermen. Als u tijdens uw verblijf in het buitenland verdachte of illegale feiten vaststelt, neem dan onmiddellijk contact op met de politie, de douane of met TRAFFIC. TRAFFIC is een gemeenschappelijk programma van WWF en IUCN (Wereldunie voor Natuurbehoud) dat de handel in wilde dieren en planten opvolgt.

Meer informatie over dit thema :

Andere voorbeelden en tips vindt u in de folder « Een zeldzaam dier is geen souvenir », die gratis ter beschikking staat op www.citesenbelgique.be.

www.citesenbelgique.be –  www.cites.orgwww.eu-wildlifetrade.org – www.traffic.org

TRAFFIC Europe :    Tél: +32 2 343 82 58    –    E-mail: contact@traffic-europe.com    –    www.traffic.org

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten