BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Gevaren voor mens en milieu

Een groot deel van al dat goedkoop speelgoed overleeft amper de feesten van dit jaar. Gadgets met licht en geluid vreten bovendien vervuilende batterijen, vervelen al snel en belanden gauw bij het afval. Een stuk speelgoed dat niet goedgekeurd is voor een bepaalde leeftijdscategorie zal ook vaak verkeerd behandeld worden. Dit verkort de levensduur en is soms ronduit gevaarlijk voor het kind.

BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Werken voor de speelgoedmarkt is geen pretje

Naast het milieu is ook de menselijke tol van de speelgoedmarkt groot. Meer dan 70% van alle speelgoed wordt momenteel in China geproduceerd. Korte productietijden, krappe winstmarges en lage productiekosten eisen er dan ook een zware tol van de werknemers. Ook daar valt over na te denken: biodiversiteit betekent ook respect voor onze eigen soort.

BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Wat zegt de wet?

De Europese Speelgoedrichtlijn beschermt onze kinderen tegen heel wat schadelijke chemische stoffen: ftalaten in plastic speelgoed, formaldehyde in houten speelgoed, broomhoudende brandvertragers in poppen en knuffeldieren en formamide in speelmatten. Meer dan vijftig allergenen mogen bovendien niet worden gebruikt bij het ontwerpen van speelgoed.

Door namaakartikelen en verdachte import te vermijden, bescherm je je kinderen en het milieu dus tegen deze schadelijke stoffen.

Zijn er alternatieven?

Gelukkig wel. En ze zijn niet min! Met deze ideeën je kom je al een heel eind ver:

  • Ga bij voorkeur voor stoffen, houten of ander natuurlijk speelgoed. Dat over het algemeen duurzamer en gezonder voor kinderen, vooral voor de allerkleinsten.
  • Kies eens voor tweedehands speelgoed! De markt hiervoor is behoorlijk groot omdat kinderen nu eenmaal snel uit hun speelgoed groeien. Geef het nadien ook door: zo laat je verschillende generaties meegenieten van al dat leuks.
  • Ontdek uitleendiensten voor speelgoed: in heel wat gemeenten en bibliotheken kan je hier al voor terecht. Een perfecte manier om uit te testen of iets al dan zal aanslaan bij je kroost.
  • Geef eens een moment cadeau! Wil je echt iets geven dat blijft hangen bij je kinderen? Dan is een herinnering zo veel meer waard dan een stuk speelgoed. Een daguitstap, museumbezoek of een namiddagje sporten staan garant voor uren plezier!

En het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten van de Sint- en Kerstmagie in je familie!

BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Meer news

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Bushmeat of vlees van wilde dieren is vlees van niet-gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels uit (sub)tropische regenwouden. De praktijk treft een groot aantal diersoorten in heel wat landen. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten