BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Toen Wim De Vos in 2017 CEO werd, bekende hij kleur: “Ik zie echt veel duurzame kansen in de circulaire economie. Bescherming van de biodiversiteit is voor ons volkomen … natuurlijk.” Een paar maanden later, op 31 augustus 2018, stelde hij samen met het Agentschap Natuur & Bos (ANB) een schuilplaats voor vleermuizen in gebruik op een terrein dat grenst aan de industriële installaties van Campine.

Groene corridor

Aanvankelijk leek de toestand nochtans niet makkelijk: aan weerszijden van de site die het bedrijf exploiteert, bevindt zich immers telkens een Natura 2000-zone. De industriële site ligt dus als het ware geprangd tussen beschermde gebieden. “We kwamen op het idee de dieren doorgang te verlenen van het ene gebied naar het andere en legden een groene corridor aan. Daar zouden alle soorten iets aan hebben en niet slechts één”, benadrukt Mark Carpels, die milieuverantwoordelijke bij Campine is. De corridor werd bekostigd door Campine en zijn buur Wienerberger, en is 300 meter lang en 30 meter breed.

BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Op die manier heeft Campine bijgedragen aan de terugkeer van de heikikker (Rana arvalis) en de kamsalamander (Triturus cristatus), vanuit dezelfde relex voor biodiversiteit die zorgde voor de inrichting van de schuilplaats voor vleermuizen, allemaal in het kader van het Europees project 2B Connect. Bovendien werd een betonnen muur van ettelijke meters hoog opgetrokken om zoveel mogelijk te beletten dat vervuilend stof in de natuurgebieden terechtkomt. De onderneming verzamelt regelmatig het vuile papier dat rondom de fabriek wordt weggegooid. Campine heeft trouwens een partnerschap aangeknoopt met de technische school VITO in Beerse, waarmee het bedrijf actief samenwerkt rond milieuthema’s. Ten slotte blijft Campine de ogen open houden voor mogelijke acties. “Van een technische ingreep aan de top van een van onze schoorstenen hebben wij bijvoorbeeld gebruik gemaakt om daar meteen een voorziening aan te brengen die geschikt is om beschermde soorten zoals de slechtvalk te laten nestelen”, vermeldt Bram Geudens.

Drie tips van kmo Campine

  • afstand nemen en de configuratie van de locatie bekijken om de kansen op te sporen
  • interactie ontwikkelen met andere belanghebbenden (gemeente, omwonenden, scholen, verenigingen, andere kmo’s)
  • gebruik maken van technische ingrepen die toch moeten gebeuren om de kmo meer biodiversity-friendly te maken zonder dat het veel hoeft te kosten

 

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

Credit fotos : Bram Geudens

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten