BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Voor kleding die gebaseerd is op economische modellen die verband houden met hergebruik, recycling of verhuren, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Koop tweedehands

Er zijn veel tweedehandswinkels of websites voor de verkoop van tweedehands artikelen of vintageartikelen die kleding, schoenen en accessoires tegen lage prijzen aanbieden, zoals “vintage markets” waar kleding per kilo wordt gekocht. Sommige hebben zelfs als taak om duurzaamheid, toegankelijkheid en/of sociale verantwoordelijkheid te bevorderen. Luxe- of designkleding kan ook in tweedehandswinkels of detailhandelszaken in chique buurten worden gevonden.

Verkopen van particulier aan particulier via verkoopsites of tijdens een vide-dressing zitten in de lift. Op kledingbeurzen of rommelmarkten worden er ook echte mooie kledingstukken gevonden.

  • Geef kleding een tweede leven 

Als je liefhebber bent van originele en unieke stukken, dan is upcycling iets voor jou. Voor een tweedehands of oud kledingstuk voor de gelegenheid ben je getuige van de transformatie of aanpassing van een alledaags kledingstuk in een superorigineel model! Als je niet creatief bent aangelegd, vind je ongetwijfeld een kleermaker in je buurt die je beschadigde of favoriete kleding voor een paar euro kan “pimpen”.

  • Kleding en accessoires verhuren

Verschillende start-ups of winkels hebben zich op het verhuren van kleding toegelegd. We vinden hier een ruim gamma aan outfits, van prêt-à-porter en babyartikelen tot chique outfits en “glamour”accessoires voor uitstapjes. De formules variëren naargelang de behoeften van de cliënt: van huren voor een evenement tot maandelijkse abonnementen om je kleerkast regelmatig te vernieuwen. Deze laatste optie kan zeer praktisch zijn, bijvoorbeeld in het geval van kinderen die zeer snel groot worden en hun kleding uiteindelijk nauwelijks dragen.

BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven
freepik

Waar vinden we die winkels?

Op de volgende websites van de gewesten zijn er adressen van kledingwinkels beschikbaar die de circulaire economie valoriseren:

Je vindt ook efficiënt advies over hoe je stijl en eco-verantwoordelijkheid kan combineren in het artikel https://bebiodiversity.be/nl/blijf-stijlvol-de-biodiversiteit-respecteren/ of nog op https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ik-kleed-me-aan/

credit photo : illustration by Elin Svensson

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
BeBiodiversity Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. In 2017 werd op initiatief van de Christelijke Mutualiteiten een nieuwe ruimte voor synergie in maatschappelijke vernieuwing in het leven geroepen: Créagora. Het ecologisch ontworpen gebouw staat in Champion, vlak bij de kruising van de E411 en de E42, en al bij het ontstaan van het architectuurproject was er een rol weggelegd voor biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten