BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Voor kleding die gebaseerd is op economische modellen die verband houden met hergebruik, recycling of verhuren, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Koop tweedehands

Er zijn veel tweedehandswinkels of websites voor de verkoop van tweedehands artikelen of vintageartikelen die kleding, schoenen en accessoires tegen lage prijzen aanbieden, zoals “vintage markets” waar kleding per kilo wordt gekocht. Sommige hebben zelfs als taak om duurzaamheid, toegankelijkheid en/of sociale verantwoordelijkheid te bevorderen. Luxe- of designkleding kan ook in tweedehandswinkels of detailhandelszaken in chique buurten worden gevonden.

Verkopen van particulier aan particulier via verkoopsites of tijdens een vide-dressing zitten in de lift. Op kledingbeurzen of rommelmarkten worden er ook echte mooie kledingstukken gevonden.

  • Geef kleding een tweede leven 

Als je liefhebber bent van originele en unieke stukken, dan is upcycling iets voor jou. Voor een tweedehands of oud kledingstuk voor de gelegenheid ben je getuige van de transformatie of aanpassing van een alledaags kledingstuk in een superorigineel model! Als je niet creatief bent aangelegd, vind je ongetwijfeld een kleermaker in je buurt die je beschadigde of favoriete kleding voor een paar euro kan “pimpen”.

  • Kleding en accessoires verhuren

Verschillende start-ups of winkels hebben zich op het verhuren van kleding toegelegd. We vinden hier een ruim gamma aan outfits, van prêt-à-porter en babyartikelen tot chique outfits en “glamour”accessoires voor uitstapjes. De formules variëren naargelang de behoeften van de cliënt: van huren voor een evenement tot maandelijkse abonnementen om je kleerkast regelmatig te vernieuwen. Deze laatste optie kan zeer praktisch zijn, bijvoorbeeld in het geval van kinderen die zeer snel groot worden en hun kleding uiteindelijk nauwelijks dragen.

BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven
freepik

Waar vinden we die winkels?

Op de volgende websites van de gewesten zijn er adressen van kledingwinkels beschikbaar die de circulaire economie valoriseren:

Je vindt ook efficiënt advies over hoe je stijl en eco-verantwoordelijkheid kan combineren in het artikel https://bebiodiversity.be/nl/blijf-stijlvol-de-biodiversiteit-respecteren/ of nog op https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ik-kleed-me-aan/

credit photo : illustration by Elin Svensson

Meer news

BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten