BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Terwijl het klimaat de krantenkoppen haalt, is de biodiversiteit nog ver verwijderd van de voorpagina’s. Toch gaan biodiversiteit en klimaat hand in hand: het klimaat beïnvloedt ecosystemen en op hun beurt helpen ecosystemen het klimaat te regelen. De mensheid moet zich bewust worden van de grote verscheidenheid, enorme waarde en kwetsbaarheid van de biodiversiteit en van de ecosysteemdiensten die zij levert.

De FOD Volksgezondheid stelt daarom een “Week van de Biodiversiteit” voor, georganiseerd in samenwerking met de spelers in het veld, lokale overheden en milieuadministraties, om de biodiversiteit in de kijker te plaatsen. Door zoveel mogelijk activiteiten in kaart te brengen, wil de Week van de Biodiversiteit de nieuwsgierigheid van iedereen wekken: politieke besluitvormers, burgers-consumenten, ondernemers. Er is voor elk wat wils! Oordeel zelf en raadpleeg de kalender van de evenementen van de Week van de Biodiversiteit.

Twee hoogtepunten van deze week

Op 21 maart, in het kader van de conferentie “Biodiversiteit, een meerwaarde voor jouw bedrijf”, lanceren de federale staat en de gewesten BiodiversiTree. Deze gratis toegankelijke online tool is ontworpen om bedrijven te helpen bij het kiezen van biodiversiteitsprojecten. In Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest zijn al verschillende bedrijven aan de slag.

In 2020 zal in Peking de 15de COP Biodiversiteit (Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit) worden gehouden. België bereidt momenteel de verbintenissen voor die het in China zal aangaan.Daartoe willen de Belgische experts een verantwoordelijke alliantie tot stand brengen tussen bedrijven, burgers-consumenten en overheden.

BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

Het behoud van de biodiversiteit is een zaak van ons allemaal! Iedere burger kan op zijnniveau bijdragen!

Het is voor iedereen haalbaar om de biodiversiteit te beschermen door een paar gedragswijzigingen op het gebied van voeding, vervoer, huisvesting, reizen, keuze van communicatiemiddelen en kleding. Een helpende hand nodig om actie te ondernemen? Je bent op het juiste adres!

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer