BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

We weten inmiddels dat het belangrijk is om zo weinig mogelijk vlees te consumeren om de belasting van het milieu als gevolg hiervan te beperken. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om vlees in onze borden te vervangen. Eén van de voorgestelde alternatieven lijkt steeds minder grappig: insecten eten! Maar is dit een echte oplossing?

Insecten worden reeds wereldwijd geconsumeerd: wormen, sprinkhanen, spinnen, termieten, bijenlarven en andere kleine beestjes zijn reeds delicatessen in de meeste zuiderse landen. Ook in Europa werden insecten reeds lange tijd geconsumeerd. Alhoewel deze gewoonte in onze contreien ruim ingeburgerd was, zijn ondernemingen begonnen met enkel insecten te produceren die voor menselijke consumptie toegestaan zijn. En met reden, deze kleine beestjes blijken een zeer goede bron van proteïnen (45 tot 75% van het drooggewicht) te zijn. Wat de ecologische voetafdruk betreft, blijkt de tabel ook positief te zijn: 2 kg voedingsmiddelen zouden volstaan om 1kg insecten te produceren, terwijl er 8 kg nodig is voor dezelfde hoeveelheid rundvlees.

Moet het vlees dat nu wordt geconsumeerd evenwel worden vervangen door een andere dierlijke proteïne? Volgens de Hoge Gezondheidsraad consumeren de Belgen gemiddeld 1.6 kg vlees per week of meer dan 1 kg boven het aanbevolen maximum!

We hoeven ons dus niet te storten op de krekel om tekorten te voorkomen.

BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

De biodiversiteit biedt ons natuurlijk andere dierlijke oplossingen (vissen, schaaldieren, schelpdieren, eieren, melk), maar we mogen ook de plantaardige oplossingen niet vergeten: granen, peulvruchten, gedroogde vruchten, paddenstoelen, algen… Deze plantaardige oplossingen hebben als voordeel dat ze hun proteïnen rechtstreeks leveren zonder “tussenschakels” waardoor ze “verkwist” worden. Ze bevatten daarentegen niet alle aminozuren, die essentieel zijn voor het organisme, in één enkel voedingsmiddel. We dienen dus creatiever te zijn en de verschillende planten te combineren als je beslist om geen vlees te eten en je in goede gezondheid wilt blijven. En waarom zouden we onze recepten niet variëren met paddenstoeleiwitten, één dag peulvruchten, één dag granen, ter aanvulling van ons fruit en onze groenten… Vraag raad aan je arts.

Meer news

BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

Hout en muziekinstrumenten

Ondanks het feit dat we een aanzienlijke vooruitgang op het vlak van de kennis van materialen geboekt hebben, blijft hout het materiaal bij voorkeur voor de bouw van muziekinstrumenten. Het zijn de unieke kenmerken zoals het gewicht, de hardheid, de resistentie en het klankvermogen die het gebruik hiervan voor snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en slaginstrumenten bepalen. Elk instrument is een verzameling van harde en zachte houtsoorten op zoek naar de optimale geluidsomstandigheden.

Lees meer
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ieder kwartier verdwijnt er een olifant ten gevolge van stroperij. De wilde olifanten afkomstig van Afrika en Azië zijn met uitsterven bedreigd omwille van hun ivoor dat afkomstig is van de slagtanden. Niemand zal het wagen om een slagtand weg te nemen van een levende olifant, waardoor het doden van olifanten voor stropers een veel makkelijkere oplossing is.

Lees meer
BeBiodiversity Experts ongerust over de biodiversiteit

Experts ongerust over de biodiversiteit

Over drie jaar tijd hebben vijfhonderdvijftig vrijwillige experts uit honderd landen tienduizend wetenschappelijke publicaties bijeengebracht, aangevuld met statistische gegevens en een inventaris van de lokale traditionele kennis. Het was de bedoeling van dit reusachtige werk dat gecoördineerd werd door het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) om de beleidsmakers van deze planeet vijf rapporten te bezorgen over de toestand van de biodiversiteit in de wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Vanille: weldra een onbetaalbaar genot?

Vanille: weldra een onbetaalbaar genot?

Haar krachtig en delicaat aroma maakt haar tot een bijzonder gewaardeerde specerij. En hoewel ze een beetje overal in te vinden is, in voedingsproducten, cosmetica of essentiële oliën, behoort de vanille samen met saffraan tot de duurste specerijen, en zou ze een product kunnen worden dat even luxueus is als diezelfde saffraan. Haar productie wordt namelijk steeds meer bedreigd…

Lees meer
BeBiodiversity Pesticiden: een voorzichtige evolutie

Pesticiden: een voorzichtige evolutie

Nieuwe studies en rapporten bevestigen dagelijks de alarmerende toestand van de biodiversiteit. Deze vaststelling heeft niet langer enkel betrekking op emblematische soorten zoals de poolbeer of de witte neushoorn. Ook de meest gangbare soorten zijn bedreigd… Dit is zo voor de courante vogelsoorten waarvan het aantal exemplaren in Wallonië gedaald is met 50% in 25 jaar! De intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden worden beschouwd als de belangrijkste oorzaken van deze achteruitgang in Europa. Ook het gebruik van pesticiden door particulieren is problematisch. Korte samenvatting van de recente evolutie wat deze producten betreft.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten