BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

We weten inmiddels dat het belangrijk is om zo weinig mogelijk vlees te consumeren om de belasting van het milieu als gevolg hiervan te beperken. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om vlees in onze borden te vervangen. Eén van de voorgestelde alternatieven lijkt steeds minder grappig: insecten eten! Maar is dit een echte oplossing?

Insecten worden reeds wereldwijd geconsumeerd: wormen, sprinkhanen, spinnen, termieten, bijenlarven en andere kleine beestjes zijn reeds delicatessen in de meeste zuiderse landen. Ook in Europa werden insecten reeds lange tijd geconsumeerd. Alhoewel deze gewoonte in onze contreien ruim ingeburgerd was, zijn ondernemingen begonnen met enkel insecten te produceren die voor menselijke consumptie toegestaan zijn. En met reden, deze kleine beestjes blijken een zeer goede bron van proteïnen (45 tot 75% van het drooggewicht) te zijn. Wat de ecologische voetafdruk betreft, blijkt de tabel ook positief te zijn: 2 kg voedingsmiddelen zouden volstaan om 1kg insecten te produceren, terwijl er 8 kg nodig is voor dezelfde hoeveelheid rundvlees.

Moet het vlees dat nu wordt geconsumeerd evenwel worden vervangen door een andere dierlijke proteïne? Volgens de Hoge Gezondheidsraad consumeren de Belgen gemiddeld 1.6 kg vlees per week of meer dan 1 kg boven het aanbevolen maximum!

We hoeven ons dus niet te storten op de krekel om tekorten te voorkomen.

BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

De biodiversiteit biedt ons natuurlijk andere dierlijke oplossingen (vissen, schaaldieren, schelpdieren, eieren, melk), maar we mogen ook de plantaardige oplossingen niet vergeten: granen, peulvruchten, gedroogde vruchten, paddenstoelen, algen… Deze plantaardige oplossingen hebben als voordeel dat ze hun proteïnen rechtstreeks leveren zonder “tussenschakels” waardoor ze “verkwist” worden. Ze bevatten daarentegen niet alle aminozuren, die essentieel zijn voor het organisme, in één enkel voedingsmiddel. We dienen dus creatiever te zijn en de verschillende planten te combineren als je beslist om geen vlees te eten en je in goede gezondheid wilt blijven. En waarom zouden we onze recepten niet variëren met paddenstoeleiwitten, één dag peulvruchten, één dag granen, ter aanvulling van ons fruit en onze groenten… Vraag raad aan je arts.

Meer news

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Bushmeat of vlees van wilde dieren is vlees van niet-gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels uit (sub)tropische regenwouden. De praktijk treft een groot aantal diersoorten in heel wat landen. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten