BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

We weten inmiddels dat het belangrijk is om zo weinig mogelijk vlees te consumeren om de belasting van het milieu als gevolg hiervan te beperken. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om vlees in onze borden te vervangen. Eén van de voorgestelde alternatieven lijkt steeds minder grappig: insecten eten! Maar is dit een echte oplossing?

Insecten worden reeds wereldwijd geconsumeerd: wormen, sprinkhanen, spinnen, termieten, bijenlarven en andere kleine beestjes zijn reeds delicatessen in de meeste zuiderse landen. Ook in Europa werden insecten reeds lange tijd geconsumeerd. Alhoewel deze gewoonte in onze contreien ruim ingeburgerd was, zijn ondernemingen begonnen met enkel insecten te produceren die voor menselijke consumptie toegestaan zijn. En met reden, deze kleine beestjes blijken een zeer goede bron van proteïnen (45 tot 75% van het drooggewicht) te zijn. Wat de ecologische voetafdruk betreft, blijkt de tabel ook positief te zijn: 2 kg voedingsmiddelen zouden volstaan om 1kg insecten te produceren, terwijl er 8 kg nodig is voor dezelfde hoeveelheid rundvlees.

Moet het vlees dat nu wordt geconsumeerd evenwel worden vervangen door een andere dierlijke proteïne? Volgens de Hoge Gezondheidsraad consumeren de Belgen gemiddeld 1.6 kg vlees per week of meer dan 1 kg boven het aanbevolen maximum!

We hoeven ons dus niet te storten op de krekel om tekorten te voorkomen.

BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

De biodiversiteit biedt ons natuurlijk andere dierlijke oplossingen (vissen, schaaldieren, schelpdieren, eieren, melk), maar we mogen ook de plantaardige oplossingen niet vergeten: granen, peulvruchten, gedroogde vruchten, paddenstoelen, algen… Deze plantaardige oplossingen hebben als voordeel dat ze hun proteïnen rechtstreeks leveren zonder “tussenschakels” waardoor ze “verkwist” worden. Ze bevatten daarentegen niet alle aminozuren, die essentieel zijn voor het organisme, in één enkel voedingsmiddel. We dienen dus creatiever te zijn en de verschillende planten te combineren als je beslist om geen vlees te eten en je in goede gezondheid wilt blijven. En waarom zouden we onze recepten niet variëren met paddenstoeleiwitten, één dag peulvruchten, één dag granen, ter aanvulling van ons fruit en onze groenten… Vraag raad aan je arts.

Meer news

BeBiodiversity Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Op 22 mei, de Internationale dag van de Biodiversiteit, moeten we wel stilstaan bij de belangrijkste elementen van het IPBES-rapport (het IPCC van de biodiversiteit). Het rapport is zeer hard over de huidige toestand, maar presenteert ook verschillende toekomstscenario’s , afhankelijk van de besluitvorming of het al dan niet uitblijven van besluiten.

Lees meer
BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Soorten verdwijnen in een ongekend tempo, de biodiversiteit neemt drastisch af. Maar wat kan je daar als burger tegen doen? “Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal en onze levensverzekering”, stellen topwetenschappers wereldwijd. Het stoppen van het verlies aan biodiversiteit is ieders verantwoordelijkheid. Iedereen heeft een rol te spelen en de kleinste actie telt. 

Lees meer
BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Lees meer
BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Gedaan met de zoektocht naar cadeautjes, de overvloedige maaltijden….. tot volgend jaar! Laten we, nu deze periode achter de rug is, even stilstaan bij de impact van een feest als Kerstmis op de biodiversiteit. Hoe kunnen we onze voetafdruk verminderen tijdens de feesten?

Lees meer
BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten