BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Op 22 september is het Wereld Neushoorn Dag (World Rhino Day). De gelegenheid om de balans op te maken van de verschillende pistes om deze dieren te beschermen.

 

Er bestaan 5 soorten neushoorns,  « the five to keep alive »: 2 in Afrika (waaronder de witte neushoorn die vooral leeft in Zuid-Afrika) en 3 in Azië. De Sumatraanse neushoorn en de Javaanse neushoorn zijn met uitsterven bedreigd. De 3 andere soorten daarentegen hebben hun populatie zien toenemen met meer dan 40 % gedurende de laatste 10 jaar. Dit is het resultaat van zeer strikte instandhoudingsmaatregelen, in combinatie met de sterke toename van het ecotoerisme en de duurzame handel in dieren.

Naast de vermindering van habitats (voornamelijk in Azië), is wildstroperij de grootste bedreiging. In Zuid-Afrika worden elke dag 3 neushoorns gedood door stropers. Het aantal gedode dieren overtreft nagenoeg het aantal geboortes. De nationale parken, de privé reservaten en de fokkerijen blijven niet gespaard en het kost steeds meer geld om de neushoorns te beschermen. Een groot aantal privé reservaten en fokkerijen zijn failliet.

In Azië worden aan het poeder van de hoorn verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegedicht (vooral tegen kanker) of wordt het zelfs als afrodisiacum beschouwd. De hoorns worden er dan ook duurder verkocht dan cocaïne: van 50 tot 70.000 euro per kilo. In China en Vietnam, de twee grootste afnemers, leggen lokale beroemdheden op tv uit dat neushoornhoorn, dat bestaat uit keratine, net zoals hoofdhaar en vingernagels, geen specifieke effecten heeft. Maar zullen deze sensibiliseringscampagnes de vraag kunnen doen dalen?

BeBiodiversity Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Fokkerijen zijn misschien een andere oplossing. In Zuid-Afrika vangen zij bijna een derde van alle op het grondgebied aanwezige neushoorns op. Oorspronkelijk was het hun bedoeling om dieren te verkopen aan dierentuinen en reservaten. Inmiddels hebben de fokkers een middel gevonden om neushoorns te onthoornen zonder ze te doden, waardoor legale handel mogelijk wordt. Voor die fokkers zou de legalisering van de handel in neushoornhoorn (sinds 1977 verboden door de CITES-conventie inzake handel in bedreigde soorten) de oplossing zijn tegen wildstroperij. Daarom strijden zij voor de opheffing van dit verbod, om zo de illegale handel te kunnen verminderen.

Door nationale parken, privé reservaten, wildreservaten en weeshuizen voor babyneushoorns te bezoeken, kunnen wij onze steun verlenen aan zij die de dieren beschermen. In de race tegen de klok voor de instandhouding van de neushoorns zijn de inkomsten van het ecotoerisme ten zeerste welkom.

Meer news

BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Lees meer
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten