BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Op 22 september is het Wereld Neushoorn Dag (World Rhino Day). De gelegenheid om de balans op te maken van de verschillende pistes om deze dieren te beschermen.

 

Er bestaan 5 soorten neushoorns,  « the five to keep alive »: 2 in Afrika (waaronder de witte neushoorn die vooral leeft in Zuid-Afrika) en 3 in Azië. De Sumatraanse neushoorn en de Javaanse neushoorn zijn met uitsterven bedreigd. De 3 andere soorten daarentegen hebben hun populatie zien toenemen met meer dan 40 % gedurende de laatste 10 jaar. Dit is het resultaat van zeer strikte instandhoudingsmaatregelen, in combinatie met de sterke toename van het ecotoerisme en de duurzame handel in dieren.

Naast de vermindering van habitats (voornamelijk in Azië), is wildstroperij de grootste bedreiging. In Zuid-Afrika worden elke dag 3 neushoorns gedood door stropers. Het aantal gedode dieren overtreft nagenoeg het aantal geboortes. De nationale parken, de privé reservaten en de fokkerijen blijven niet gespaard en het kost steeds meer geld om de neushoorns te beschermen. Een groot aantal privé reservaten en fokkerijen zijn failliet.

In Azië worden aan het poeder van de hoorn verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegedicht (vooral tegen kanker) of wordt het zelfs als afrodisiacum beschouwd. De hoorns worden er dan ook duurder verkocht dan cocaïne: van 50 tot 70.000 euro per kilo. In China en Vietnam, de twee grootste afnemers, leggen lokale beroemdheden op tv uit dat neushoornhoorn, dat bestaat uit keratine, net zoals hoofdhaar en vingernagels, geen specifieke effecten heeft. Maar zullen deze sensibiliseringscampagnes de vraag kunnen doen dalen?

BeBiodiversity Kunnen ecotoerisme en duurzame handel de neushoorn redden?

Fokkerijen zijn misschien een andere oplossing. In Zuid-Afrika vangen zij bijna een derde van alle op het grondgebied aanwezige neushoorns op. Oorspronkelijk was het hun bedoeling om dieren te verkopen aan dierentuinen en reservaten. Inmiddels hebben de fokkers een middel gevonden om neushoorns te onthoornen zonder ze te doden, waardoor legale handel mogelijk wordt. Voor die fokkers zou de legalisering van de handel in neushoornhoorn (sinds 1977 verboden door de CITES-conventie inzake handel in bedreigde soorten) de oplossing zijn tegen wildstroperij. Daarom strijden zij voor de opheffing van dit verbod, om zo de illegale handel te kunnen verminderen.

Door nationale parken, privé reservaten, wildreservaten en weeshuizen voor babyneushoorns te bezoeken, kunnen wij onze steun verlenen aan zij die de dieren beschermen. In de race tegen de klok voor de instandhouding van de neushoorns zijn de inkomsten van het ecotoerisme ten zeerste welkom.

Meer news

BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Lees meer
BeBiodiversity Cruises:  leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Cruises: leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Cruises kennen steeds meer opmars. Sinds 2009 is het aantal passagiers voor dit type vakanties gestegen van  17,8 naar 28 miljoen. Een toename van bijna 64 % die de adepten van biodiversiteit zorgen baart, vooral dan wat de cruises naar de Noord- en Zuidpool betreft.

Lees meer
BeBiodiversity Sporten in de natuur: ja, maar… !

Sporten in de natuur: ja, maar… !

In onze maatschappij die gericht is op recreatie en de band met de natuur, stellen we een sterke toename vast van sport- en toeristische activiteiten in de natuur. Vissen, paardrijden, wandeltochten, running, canyoning, klimmen, mountainbiken of kajakken zijn gedemocratiseerd en worden intussen massaal beoefend. Ze vormen dan ook een bloeiende markt voor regio’s met een natuurlijk en landschappelijk toeristisch patrimonium.

Lees meer
BeBiodiversity Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Koolstof compenseren om de biodiversiteit te beschermen

Vliegtuigreizen veroorzaken grote hoeveelheden broeikasgassen, die de temperatuur op onze planeet doen stijgen. Dat is echter geen reden om niet met vakantie te gaan ! Er zijn immers heel wat mooie plekjes op een korte treinreis bij jou vandaan. Als je toch het vliegtuig moet nemen, kan je de schade beperken door de koolstofuitstoot van je vlucht te compenseren, dat wil zeggen door elders een gelijkaardige hoeveelheid CO2 uit te sparen.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten