BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity MakeSenz – Gebruik lokale grondstoffen

MakeSenz – Gebruik lokale grondstoffen

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS !

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. MakeSenz is gespecialiseerd in cosmetica. Ze werken met een uiterst streng lastenboek voor de aankoop van grondstoffen. Dit zorgt voor meer respect voor het milieu en de biodiversiteit.

Het uitzicht van cosmetica laat het niet vermoeden, maar deze producten kunnen een zware impact op de biodiversiteit en op het milieu hebben. Sophie Trenteseaux weet waarover ze spreekt: ze werkte zo’n 15 jaar in de cosmetica-industrie. Om een antwoord te bieden aan klanten die, zoals zijzelf, op zoek waren naar milieuvriendelijke oplossingen, volgde ze een opleiding aromatherapie en richtte ze MakeSenz op in 2012. Haar doel? Consumenten warm maken voor duurzame cosmetica via workshops en conferenties en haar producten in België laten maken met de juiste ingrediënten die de labels bio, vegan en zelfs Slow Cosmétique (*) opleverden. “Ons motto is minder, maar beter produceren. En we kiezen voor verpakkingen in glas of herbruikbaar plastic” zegt Sophie.

Hennep-, camelina- en koolzaadolie 

Sophie bevestigt resoluut: de acties die het bedrijf neemt ten voordele van biodiversiteit zijn talrijk, maar ze legt terecht in de eerste plaats de nadruk op het aankoopbeleid: “Dat vormt in mijn ogen het gevoeligste punt van een cosmeticabedrijf (…) Toen ik besloot met MakeSenz van start te gaan, was het eerste wat ik deed op zoek gaan naar leveranciers (…).  Het is weinig geweten, maar er zijn in België leveranciers van hennep-, camelina- en koolzaadolie. Die zijn reeds actief in de voedingssector en hun producten hebben de juiste eigenschappen voor het maken van gezonde, milieuvriendelijke schoonheidsproducten met een positieve impact op de biodiversiteit.”

Verder gaan in het lokaal aankopen van grondstoffen 

Eén van de projecten die Sophie nauw aan het hart liggen is de inspanning om grondstoffen zo veel mogelijk lokaal aan te kopen, in België en in Frankrijk, en op die manier de afgelegde kilometers te verlagen. Dat verkleint de ecologische voetafdruk van haar producten en heeft positieve gevolgen voor de biodiversiteit en past ook in het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Haar zoektocht naar lokale ingrediënten laat ook toe haar productaanbod -al een dertigtal producten-, dat nu al een dertigtal producten beslaat, uit te breiden voor haar steeds groeiend cliënteel.

BeBiodiversity MakeSenz – Gebruik lokale grondstoffen
Sophie Trenteseaux (credit : @Philippe Meysmans)

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*)Slow Cosmétique is een beweging die strijdt voor het gebruik van alternatieve schoonheidsproducten. Het is een initiatief van de gelijknamige organisatie en haar partners.
www.slow-cosmetique.org 

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten