BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Mundo-Lab (voorheen Ethical Property) is geen gewone investeerder in vastgoed: aangekochte gebouwen worden ethisch en duurzaam beheerd, en verschaffen onderdak aan sociale ondernemingen en de non-profitsector.

Elk project dat Mundo-Lab ondersteunt, heeft zijn eigen kenmerken. Zo is Mundo-b (1050 Brussel) laureaat van de wedstrijd Voorbeeldgebouwen die Leefmilieu Brussel organiseert.  Mundo-n (5002 Namen) is een bio-ecologisch passiefgebouw. Mundo-j (1000 Brussel) valt dan weer op door een plantenmuur die bij de aankoop van het gebouw gerecupereerd werd. De huurders van de Mundo-gebouwen zijn daar niet bij toeval terechtgekomen. “We kiezen de huurders op basis van hun maatschappelijk beleid. Dat verklaart waarom ze reeds gevoelig zijn voor de duurzame aspecten in het gebouw en voor het beheer ervan” legt gedelegeerd bestuurder van de vennootschap Frédéric Ancion uit.

Duurzaamheid voor alles

Mundo-Lab is aangesloten bij het Natagora-netwerk en heeft een Nature+ label. Het hoeft dus geen betoog dat het bedrijf de nodige aandacht besteedt aan aspecten die met biodiversiteit te maken hebben. “Op dat vlak worden de noden trouwens altijd pas bepaald na eerst de gebruikers te raadplegen” gaat Frédéric Ancion verder. De gemeenschappelijke ruimten worden ingericht met tweedehands materiaal, door upcycling* en recuperatie. “Kantoormateriaal wordt in groep aangekocht bij bedrijven die duurzame producten aanbieden. Het onderhoud van de ruimten wordt toevertrouwd aan sociale ondernemingen die onderlegd zijn in in diverse aspecten van biodiversiteit. Dankzij een partnerschap met Natagora hebben we ook insectenhotels, nestkasten …” zegt Frédéric Ancion.

BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont
Mundo B-14, recyclagepunt

Kosten vaak lager

De meerkost van deze specifieke manier van gebouwbeheer is beperkt: “In vergelijking met een gazon is een bloemenweide goedkoper in onderhoud. Tijdens de zomer vraagt een bloemenweide niet veel extra water, wat bij een gazon wel anders ligt”, vervolgt de gedelegeerd bestuurder van Mundo-Lab. Bij Mundo-n bijvoorbeeld werd de meerkost van de renovatie gecompenseerd door de energiebesparing, dankzij de uitstekende energieprestatie van het gebouw en de andere duurzaamheidsaspecten waarmee bij het ontwerp van het gebouw rekening is gehouden (verlichting, waterbeheer, milieuvriendelijke en gezonde materiaalkeuze, biodiversiteit, duurzame mobiliteit, gezondheid van de werknemers …).

Nog enkele andere initiatieven -er zijn er te veel om op te sommen- bijvoorbeeld het plaatsen van bijenkorven, beplantingen op de terrassen, boomvriendelijk snoeien en het gebruik van inheemse planten zowel buiten als binnen.

Zin in meer? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

 

(*) Bij upcycling wordt een ongebruikt voorwerp of materiaal dat men anders zou weggooien, omgevormd tot iets van waarde.

 

Fotocredit: Christophe Danaux

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten