BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Mundo-Lab (voorheen Ethical Property) is geen gewone investeerder in vastgoed: aangekochte gebouwen worden ethisch en duurzaam beheerd, en verschaffen onderdak aan sociale ondernemingen en de non-profitsector.

Elk project dat Mundo-Lab ondersteunt, heeft zijn eigen kenmerken. Zo is Mundo-b (1050 Brussel) laureaat van de wedstrijd Voorbeeldgebouwen die Leefmilieu Brussel organiseert.  Mundo-n (5002 Namen) is een bio-ecologisch passiefgebouw. Mundo-j (1000 Brussel) valt dan weer op door een plantenmuur die bij de aankoop van het gebouw gerecupereerd werd. De huurders van de Mundo-gebouwen zijn daar niet bij toeval terechtgekomen. “We kiezen de huurders op basis van hun maatschappelijk beleid. Dat verklaart waarom ze reeds gevoelig zijn voor de duurzame aspecten in het gebouw en voor het beheer ervan” legt gedelegeerd bestuurder van de vennootschap Frédéric Ancion uit.

Duurzaamheid voor alles

Mundo-Lab is aangesloten bij het Natagora-netwerk en heeft een Nature+ label. Het hoeft dus geen betoog dat het bedrijf de nodige aandacht besteedt aan aspecten die met biodiversiteit te maken hebben. “Op dat vlak worden de noden trouwens altijd pas bepaald na eerst de gebruikers te raadplegen” gaat Frédéric Ancion verder. De gemeenschappelijke ruimten worden ingericht met tweedehands materiaal, door upcycling* en recuperatie. “Kantoormateriaal wordt in groep aangekocht bij bedrijven die duurzame producten aanbieden. Het onderhoud van de ruimten wordt toevertrouwd aan sociale ondernemingen die onderlegd zijn in in diverse aspecten van biodiversiteit. Dankzij een partnerschap met Natagora hebben we ook insectenhotels, nestkasten …” zegt Frédéric Ancion.

BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont
Mundo B-14, recyclagepunt

Kosten vaak lager

De meerkost van deze specifieke manier van gebouwbeheer is beperkt: “In vergelijking met een gazon is een bloemenweide goedkoper in onderhoud. Tijdens de zomer vraagt een bloemenweide niet veel extra water, wat bij een gazon wel anders ligt”, vervolgt de gedelegeerd bestuurder van Mundo-Lab. Bij Mundo-n bijvoorbeeld werd de meerkost van de renovatie gecompenseerd door de energiebesparing, dankzij de uitstekende energieprestatie van het gebouw en de andere duurzaamheidsaspecten waarmee bij het ontwerp van het gebouw rekening is gehouden (verlichting, waterbeheer, milieuvriendelijke en gezonde materiaalkeuze, biodiversiteit, duurzame mobiliteit, gezondheid van de werknemers …).

Nog enkele andere initiatieven -er zijn er te veel om op te sommen- bijvoorbeeld het plaatsen van bijenkorven, beplantingen op de terrassen, boomvriendelijk snoeien en het gebruik van inheemse planten zowel buiten als binnen.

Zin in meer? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

 

(*) Bij upcycling wordt een ongebruikt voorwerp of materiaal dat men anders zou weggooien, omgevormd tot iets van waarde.

 

Fotocredit: Christophe Danaux

Meer news

BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
BeBiodiversity Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. In 2017 werd op initiatief van de Christelijke Mutualiteiten een nieuwe ruimte voor synergie in maatschappelijke vernieuwing in het leven geroepen: Créagora. Het ecologisch ontworpen gebouw staat in Champion, vlak bij de kruising van de E411 en de E42, en al bij het ontstaan van het architectuurproject was er een rol weggelegd voor biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer
BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten