BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Natuurlijk dient al het advies voor een wandeling in de natuur te worden nageleefd: parkeer je voertuig en respecteer de borden en toegangen, laat geen vuilnis achter, stoor de dieren niet en beschadig niets. Maar voor het plukken en oogsten van paddenstoelen in het bos gelden enkele extra tips.

Controleer of het plukken is toegestaan: elk bos heeft een eigenaar die de toegang tot het domein en plukken kan toestaan, tolereren of verbieden. Paddenstoelen behoren toe aan de eigenaar van het domein die het plukken van een redelijke hoeveelheid paddenstoelen voor eigen gebruik kan toestaan. In Brussel bijvoorbeeld is het plukken van paddenstoelen totaal verboden om zeldzame soorten, waarvan sommige eetbaar zijn, te beschermen. Voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden kunnen onderzoekers en docenten om een afwijking vragen. In de Vlaamse Gemeenschap is plukken ook verboden. In de bossen die toebehoren aan het Waalse Gewest kan je de paden verlaten om door de bossen te wandelen en paddenstoelen te plukken. In privébossen is een toelating vereist. Om te voorkomen dat je in overtreding bent, moet je je op voorhand informeren en jezelf geolokaliseren als je twijfelt.

De maximumhoeveelheden zijn per gezin gereglementeerd. Een middelgrote mand (ongeveer tien liter) wordt over het algemeen aanvaard. Opgelet, in geval van overschrijdingen, kunnen, afhankelijk van de aard en de plaats van de overtreding, zware boetes van 65 tot 150 € van toepassing zijn.

Snij de champignon voorzichtig met een scherp mes boven de grond, zonder hem te ontwortelen, zonder het kwetsbare mycelium af te scheuren, zodat hij zich kan herstellen. Blijf van de kleine paddenstoelen af. Naarmate ze groeien, zullen ze een volgend iemand gelukkig maken en ervoor zorgen dat de paddenstoelen zich kunnen voortplanten.

Identificeer eerst de paddenstoel op de grond vooraleer je hem plukt. Het heeft geen zin om je mand te vullen met een soort die niet interessant of zelfs giftig is. Vermijd om oneetbare soorten of oude paddenstoelen te vertrappelen, beide vormen een complex geheel die in een delicaat evenwicht met bomen leven. Leer ook je kinderen om respectvol om te gaan met paddenstoelen.

Meng geen paddenstoelensoorten in je mand. Een paar propere, in een bundel gebonden vaatdoeken zorgen voor een goede afscheiding zodat je oogst niet zou worden verpletterd, terwijl alle geplukte paddenstoelen toch goed kunnen “ademen”.

BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Voor je veiligheid en gezondheid, maar ook om meer te weten te komen over de natuur, leer de eetbare en niet-eetbare paddenstoelensoorten in onze regio’s herkennen. In het bos en terug thuis, controleer en identificeer nauwkeurig de vruchten van je oogst. In geval van twijfel, vraag hulp aan je apotheker.

Let op je hond als hij altijd alles wilt eten wat hij vindt. Soms wil hij jou imiteren of gewoon met je oogst spelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vertrouw je beter niet op zijn instincten. Vergiftiging bij honden komt vaak voor en is soms moeilijk te diagnosticeren vanwege de tijd tussen het eten van de paddenstoel en het optreden van de vergiftigingssymptomen. Sommige paddenstoelen die voor mensen eetbaar zijn, kunnen voor honden giftig zijn als ze rauw of in staat van ontbinding worden geconsumeerd. Neem in geval van twijfel een exemplaar van de paddenstoel die je hond opgegeten heeft zodat je deze kan identificeren.

Van omeletten tot soepen, elke paddenstoel heeft zijn eigen ideale bereidingswijze, leer er meer over om het beste uit elke soort te halen. Als je ze liever koopt, zoals bij elk ander levensmiddel, kijk dan waar ze vandaan komen en hoe ze worden geteeld. Er zijn ook leuke kits om thuis eetbare paddenstoelen te kweken. Verbazing en smaakplezier gegarandeerd.

Meer news

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Bushmeat of vlees van wilde dieren is vlees van niet-gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels uit (sub)tropische regenwouden. De praktijk treft een groot aantal diersoorten in heel wat landen. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten