BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Vanaf de oprichting in 2009 koos Paille-Tech ervoor uitsluitend te werken met natuurlijke en hernieuwbare bouwmaterialen met milieulabel (FSC en PEFC voor het hout) en uit korte keten en zo , “is Paille-Tech erin geslaagd opdrachtgevers met een oog voor de milieu-impact van hun gebouw voor zich te winnen”, weet Julien Lefrancq. Het is trouwens geen toeval dat Paille-Tech een van de eerste leden van de cluster Ecoconstruction in het Waals Gewest.

Op deze manier behoudt Paille-Tech de volledige controle over zijn grondstoffen,  die geen enkele behandeling vergen. Gebruik maken van stro laat ruimte vrij voor hoofdzakelijk biologische graanteelt in de streek van Hélécine. Het gebruik van dit plantmateriaal vraagt geen bijkomende landbouwgrond aangezien men alleen het niet-eetbare deel van het gewas gebruikt in de bouw. De keuze voor ongebakken klei, van plaatselijke kleigroeven uit de streek van Florennes, maakt een werkwijze mogelijk met zeer weinig of geen productie-energie en koolstofuitstoot in vergelijking met baksteen of cement. Dat beperkt factoren die de biodiversiteit bedreigen zoals klimaatverandering en allerlei vormen van vervuiling.

Overtuigde klanten

Naast de positieve milieubalans van het productieproces van de bouwmaterialen, wordt spontaan vaak ook de directe omgeving van de strohuizen van Paille-Tech op een natuur- en milieuvriendelijke manier ingericht. “Verplicht is het niet, maar waar anderen beton zouden gieten of een groot stuk zouden inzaaien met gazongras dat je eerder op een golfterrein zou verwachten, geven eigenaars van strohuizen de voorkeur aan heggen, bloemenweiden … Doordat ik ook natuurgids ben, zet ik hen graag op het juiste spoor, help ik hen de ruimte natuurlijk in te richten en geef ik tips om nestkasten, poelen of insectenhotels aan te brengen, en die goede raad wordt meestal gevolgd”, besluit Julien Lefrancq.

BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*) De hoeveelheid energie die nodig is om een materiaal te produceren, inclusief de ontginning en het transport van de grondstoffen.

 

(Fotos credit: Paille-Tech, Julien Lefrancq)

Meer news

BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten