BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Vanaf de oprichting in 2009 koos Paille-Tech ervoor uitsluitend te werken met natuurlijke en hernieuwbare bouwmaterialen met milieulabel (FSC en PEFC voor het hout) en uit korte keten en zo , “is Paille-Tech erin geslaagd opdrachtgevers met een oog voor de milieu-impact van hun gebouw voor zich te winnen”, weet Julien Lefrancq. Het is trouwens geen toeval dat Paille-Tech een van de eerste leden van de cluster Ecoconstruction in het Waals Gewest.

Op deze manier behoudt Paille-Tech de volledige controle over zijn grondstoffen,  die geen enkele behandeling vergen. Gebruik maken van stro laat ruimte vrij voor hoofdzakelijk biologische graanteelt in de streek van Hélécine. Het gebruik van dit plantmateriaal vraagt geen bijkomende landbouwgrond aangezien men alleen het niet-eetbare deel van het gewas gebruikt in de bouw. De keuze voor ongebakken klei, van plaatselijke kleigroeven uit de streek van Florennes, maakt een werkwijze mogelijk met zeer weinig of geen productie-energie en koolstofuitstoot in vergelijking met baksteen of cement. Dat beperkt factoren die de biodiversiteit bedreigen zoals klimaatverandering en allerlei vormen van vervuiling.

Overtuigde klanten

Naast de positieve milieubalans van het productieproces van de bouwmaterialen, wordt spontaan vaak ook de directe omgeving van de strohuizen van Paille-Tech op een natuur- en milieuvriendelijke manier ingericht. “Verplicht is het niet, maar waar anderen beton zouden gieten of een groot stuk zouden inzaaien met gazongras dat je eerder op een golfterrein zou verwachten, geven eigenaars van strohuizen de voorkeur aan heggen, bloemenweiden … Doordat ik ook natuurgids ben, zet ik hen graag op het juiste spoor, help ik hen de ruimte natuurlijk in te richten en geef ik tips om nestkasten, poelen of insectenhotels aan te brengen, en die goede raad wordt meestal gevolgd”, besluit Julien Lefrancq.

BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*) De hoeveelheid energie die nodig is om een materiaal te produceren, inclusief de ontginning en het transport van de grondstoffen.

 

(Fotos credit: Paille-Tech, Julien Lefrancq)

Meer news

BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
BeBiodiversity Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. In 2017 werd op initiatief van de Christelijke Mutualiteiten een nieuwe ruimte voor synergie in maatschappelijke vernieuwing in het leven geroepen: Créagora. Het ecologisch ontworpen gebouw staat in Champion, vlak bij de kruising van de E411 en de E42, en al bij het ontstaan van het architectuurproject was er een rol weggelegd voor biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity NNOF – Laat uw werkruimte herleven

NNOF – Laat uw werkruimte herleven

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. NNOF is gespecialiseerd in upcycling (*) van kantoormeubilair en in de inrichting van werkruimtes, en profileert zich duidelijk in de circulaire economie. Een tijdje terug breidde het bedrijf zijn diensten uit met adviesverlening voor de aanleg van biodiversiteitsvriendelijke buitenruimtes.  

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten