BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Vanaf de oprichting in 2009 koos Paille-Tech ervoor uitsluitend te werken met natuurlijke en hernieuwbare bouwmaterialen met milieulabel (FSC en PEFC voor het hout) en uit korte keten en zo , “is Paille-Tech erin geslaagd opdrachtgevers met een oog voor de milieu-impact van hun gebouw voor zich te winnen”, weet Julien Lefrancq. Het is trouwens geen toeval dat Paille-Tech een van de eerste leden van de cluster Ecoconstruction in het Waals Gewest.

Op deze manier behoudt Paille-Tech de volledige controle over zijn grondstoffen,  die geen enkele behandeling vergen. Gebruik maken van stro laat ruimte vrij voor hoofdzakelijk biologische graanteelt in de streek van Hélécine. Het gebruik van dit plantmateriaal vraagt geen bijkomende landbouwgrond aangezien men alleen het niet-eetbare deel van het gewas gebruikt in de bouw. De keuze voor ongebakken klei, van plaatselijke kleigroeven uit de streek van Florennes, maakt een werkwijze mogelijk met zeer weinig of geen productie-energie en koolstofuitstoot in vergelijking met baksteen of cement. Dat beperkt factoren die de biodiversiteit bedreigen zoals klimaatverandering en allerlei vormen van vervuiling.

Overtuigde klanten

Naast de positieve milieubalans van het productieproces van de bouwmaterialen, wordt spontaan vaak ook de directe omgeving van de strohuizen van Paille-Tech op een natuur- en milieuvriendelijke manier ingericht. “Verplicht is het niet, maar waar anderen beton zouden gieten of een groot stuk zouden inzaaien met gazongras dat je eerder op een golfterrein zou verwachten, geven eigenaars van strohuizen de voorkeur aan heggen, bloemenweiden … Doordat ik ook natuurgids ben, zet ik hen graag op het juiste spoor, help ik hen de ruimte natuurlijk in te richten en geef ik tips om nestkasten, poelen of insectenhotels aan te brengen, en die goede raad wordt meestal gevolgd”, besluit Julien Lefrancq.

BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*) De hoeveelheid energie die nodig is om een materiaal te produceren, inclusief de ontginning en het transport van de grondstoffen.

 

(Fotos credit: Paille-Tech, Julien Lefrancq)

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten