BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.

 

De Nijvelse onderneming Prosafety is sinds kort gevestigd op een plek waar zich voordien een akker bevond. Prosafety is gespecialiseerd in PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en hield bij zijn nieuwbouw rekening met de biodiversiteit. Op het achterste deel van het gebouw werd een groendak met bijna 20 cm substraat aangelegd. Het dak werd achteraan versterkt om een semi-intensief groendak te kunnen dragen. Zo’n dak is zwaarder dan een extensief groendak maar lichter dan een intensief. “We hebben die keuze gemaakt om bloemen te kunnen planten die boven de opgaande dakrand zichtbaar zijn. Bij een extensief groendak kan je namelijk alleen laag blijvende mossen en sedumsoorten planten”, verduidelijkt Aurélie Piette. Zij is ingenieur-architect en projectleider binnen het architectenbureau dat door Prosafety werd aangezocht.

Minder dan 1% van het totale budget

Deze eerste inspanning voor de biodiversiteit kostte zo’n 15.000 euro aan beplanting alleen, zonder rekening te houden met de versteviging van de dakstructuur. “Dat is beslist een stevig budget in een conjunctuur waarin je elke geïnvesteerde euro best twee keer omdraait. Maar als je dat bedrag vergelijkt met het globale bouwbudget van 1.450.000 euro is dit een haalbaar positief gebaar. Het vertegenwoordigt eigenlijk minder dan 1% van het globale budget”, benadrukt afgevaardigd bestuurder Serge Cabay van Prosafety.

BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Serge Cabay

Blik op natuur in plaats van industrie

Voor Serge Cabay mocht het zelfs meer zijn dan alleen een groendak: het architectenbureau waarmee de firma samenwerkte, Helium3, zorgde ervoor dat de medewerkers van Prosafety zicht hebben op de natuur. Dat heeft een positieve weerslag op hun welzijn. In samenwerking met Ecosem werden daarom bloemrijke percelen ingericht. In het gebouw zelf werd een boom geplant: een levend pleidooi voor de biodiversiteit in het hart van het gebouw. Tot slot werden op de rest van het dak fotovoltaïsche panelen gelegd.

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

Foto credit: Valentin Bianchi

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten