BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.

 

De Nijvelse onderneming Prosafety is sinds kort gevestigd op een plek waar zich voordien een akker bevond. Prosafety is gespecialiseerd in PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en hield bij zijn nieuwbouw rekening met de biodiversiteit. Op het achterste deel van het gebouw werd een groendak met bijna 20 cm substraat aangelegd. Het dak werd achteraan versterkt om een semi-intensief groendak te kunnen dragen. Zo’n dak is zwaarder dan een extensief groendak maar lichter dan een intensief. “We hebben die keuze gemaakt om bloemen te kunnen planten die boven de opgaande dakrand zichtbaar zijn. Bij een extensief groendak kan je namelijk alleen laag blijvende mossen en sedumsoorten planten”, verduidelijkt Aurélie Piette. Zij is ingenieur-architect en projectleider binnen het architectenbureau dat door Prosafety werd aangezocht.

Minder dan 1% van het totale budget

Deze eerste inspanning voor de biodiversiteit kostte zo’n 15.000 euro aan beplanting alleen, zonder rekening te houden met de versteviging van de dakstructuur. “Dat is beslist een stevig budget in een conjunctuur waarin je elke geïnvesteerde euro best twee keer omdraait. Maar als je dat bedrag vergelijkt met het globale bouwbudget van 1.450.000 euro is dit een haalbaar positief gebaar. Het vertegenwoordigt eigenlijk minder dan 1% van het globale budget”, benadrukt afgevaardigd bestuurder Serge Cabay van Prosafety.

BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Serge Cabay

Blik op natuur in plaats van industrie

Voor Serge Cabay mocht het zelfs meer zijn dan alleen een groendak: het architectenbureau waarmee de firma samenwerkte, Helium3, zorgde ervoor dat de medewerkers van Prosafety zicht hebben op de natuur. Dat heeft een positieve weerslag op hun welzijn. In samenwerking met Ecosem werden daarom bloemrijke percelen ingericht. In het gebouw zelf werd een boom geplant: een levend pleidooi voor de biodiversiteit in het hart van het gebouw. Tot slot werden op de rest van het dak fotovoltaïsche panelen gelegd.

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

Foto credit: Valentin Bianchi

Meer news

BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
BeBiodiversity Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Créagora – Denk aan het terrein dat zich tot ver achter uw gebouw uitstrekt

Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. In 2017 werd op initiatief van de Christelijke Mutualiteiten een nieuwe ruimte voor synergie in maatschappelijke vernieuwing in het leven geroepen: Créagora. Het ecologisch ontworpen gebouw staat in Champion, vlak bij de kruising van de E411 en de E42, en al bij het ontstaan van het architectuurproject was er een rol weggelegd voor biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer
BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity NNOF – Laat uw werkruimte herleven

NNOF – Laat uw werkruimte herleven

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. NNOF is gespecialiseerd in upcycling (*) van kantoormeubilair en in de inrichting van werkruimtes, en profileert zich duidelijk in de circulaire economie. Een tijdje terug breidde het bedrijf zijn diensten uit met adviesverlening voor de aanleg van biodiversiteitsvriendelijke buitenruimtes.  

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten