BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

De garnaal is het zeeproduct dat de meeste kilometers aflegt alvorens hij in ons bord belandt: ze komen voor het merendeel uit China, Thailand, Indonesië, India, Vietnam, Brazilië, Ecuador of Bangladesh. Meer dan de helft van de garnalen die tegenwoordig geconsumeerd worden, zijn afkomstig van aquacultuurboerderijen. De rest wordt op zee gevist. Twee productietypes die elk nefaste gevolgen hebben voor de biodiversiteit.

Zoals voor vele andere producten uit de zee is de garnaal het slachtoffer van overbevissing. Volgens WWF zouden enkel een aantal gebieden in Australië en Mexico een uitzondering vormen: daar wordt bij het vissen rekening gehouden met het vervangingsniveau van de soorten. Het vissen van garnalen met een sleepnet is ook de visserijvorm die voor de grootste bijvangsten zorgt: voor 1 kilo garnalen die in tropische gebieden gevist wordt, zijn er tot 10 kilo vissen, schildpadden en andere “bijkomende” vangsten. Aangezien de netten langs de bodem schrapen, brengt deze visserijvorm enorm veel schade toe aan de ecosystemen van de zeebodem.

BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

De schade uit de garnalenkweek is ook groot. De boerderijen liggen langs de zee en dat kan leiden tot de vernietiging van zeer rijke ecosystemen: riviermondingen, schorren, moerassen of mangroves. Die ecosystemen spelen een vitale rol voor de fauna op het land en in de zee: ze zijn een essentiële plaats voor voortplanting, voeding en migratie voor heel wat soorten vissen, schaaldieren en vogels. De productie van garnalen is weliswaar niet als enige verantwoordelijk daarvoor, maar toch denkt men dat het een belangrijke factor is in de verdwijning van mangroves. Op wereldschaal schat de FAO dat 26% van de mangroveoppervlaktes verloren gegaan is sinds 1980. Voor Zuid-Amerika zou het gaan om 50% en voor Singapore om meer dan 80%!

De aquacultuur van garnalen is ook een bron van vervuiling van het marien milieu en het grondwater van de aanpalende landbouwgrond. Tot slot zijn de dichtheid van de populaties van gekweekte garnalen en de genetische armoede ervan bevorderlijk voor de verbreiding van ziekten, ook naar wilde schaaldieren.

Een heel trieste vaststelling als men een fijnproever is. Het is dus beter om zijn consumptie van (grote of kleine) garnalen te beperken, ze moeten als gerecht een uitzondering zijn. Geef de voorkeur aan garnalen met een label (sinds kort) van de Aquaculture Stewardship Council en van MSC, en eet lokale zeevruchten als u een uitstap naar zee maakt, waar ook ter wereld. 

BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit
Rows and rows of artificial shrimp ponds make up one of many large aquaculture farms along the Gulf of California’s Sonoran coastline, Mexico. By Planet Labs, Inc. [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Meer news

BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Lees meer
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten