BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

De garnaal is het zeeproduct dat de meeste kilometers aflegt alvorens hij in ons bord belandt: ze komen voor het merendeel uit China, Thailand, Indonesië, India, Vietnam, Brazilië, Ecuador of Bangladesh. Meer dan de helft van de garnalen die tegenwoordig geconsumeerd worden, zijn afkomstig van aquacultuurboerderijen. De rest wordt op zee gevist. Twee productietypes die elk nefaste gevolgen hebben voor de biodiversiteit.

Zoals voor vele andere producten uit de zee is de garnaal het slachtoffer van overbevissing. Volgens WWF zouden enkel een aantal gebieden in Australië en Mexico een uitzondering vormen: daar wordt bij het vissen rekening gehouden met het vervangingsniveau van de soorten. Het vissen van garnalen met een sleepnet is ook de visserijvorm die voor de grootste bijvangsten zorgt: voor 1 kilo garnalen die in tropische gebieden gevist wordt, zijn er tot 10 kilo vissen, schildpadden en andere “bijkomende” vangsten. Aangezien de netten langs de bodem schrapen, brengt deze visserijvorm enorm veel schade toe aan de ecosystemen van de zeebodem.

BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

De schade uit de garnalenkweek is ook groot. De boerderijen liggen langs de zee en dat kan leiden tot de vernietiging van zeer rijke ecosystemen: riviermondingen, schorren, moerassen of mangroves. Die ecosystemen spelen een vitale rol voor de fauna op het land en in de zee: ze zijn een essentiële plaats voor voortplanting, voeding en migratie voor heel wat soorten vissen, schaaldieren en vogels. De productie van garnalen is weliswaar niet als enige verantwoordelijk daarvoor, maar toch denkt men dat het een belangrijke factor is in de verdwijning van mangroves. Op wereldschaal schat de FAO dat 26% van de mangroveoppervlaktes verloren gegaan is sinds 1980. Voor Zuid-Amerika zou het gaan om 50% en voor Singapore om meer dan 80%!

De aquacultuur van garnalen is ook een bron van vervuiling van het marien milieu en het grondwater van de aanpalende landbouwgrond. Tot slot zijn de dichtheid van de populaties van gekweekte garnalen en de genetische armoede ervan bevorderlijk voor de verbreiding van ziekten, ook naar wilde schaaldieren.

Een heel trieste vaststelling als men een fijnproever is. Het is dus beter om zijn consumptie van (grote of kleine) garnalen te beperken, ze moeten als gerecht een uitzondering zijn. Geef de voorkeur aan garnalen met een label (sinds kort) van de Aquaculture Stewardship Council en van MSC, en eet lokale zeevruchten als u een uitstap naar zee maakt, waar ook ter wereld. 

BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit
Rows and rows of artificial shrimp ponds make up one of many large aquaculture farms along the Gulf of California’s Sonoran coastline, Mexico. By Planet Labs, Inc. [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Meer news

BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Lees meer
BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Gedaan met de zoektocht naar cadeautjes, de overvloedige maaltijden….. tot volgend jaar! Laten we, nu deze periode achter de rug is, even stilstaan bij de impact van een feest als Kerstmis op de biodiversiteit. Hoe kunnen we onze voetafdruk verminderen tijdens de feesten?

Lees meer
BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

Lees meer
BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten