BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Gaat u met vakantie naar het buitenland? Kijk goed uit alvorens u een souvenir koopt! Op heel wat toeristische plekken worden er immers afgeleide producten van dieren en planten verkocht als vakantiesouvenir. Maar het is niet omdat artikelen openlijk te koop worden aangeboden op lokale markten, dat het legaal is om ze te verwerven en mee naar huis te nemen.

Dit soort aankopen is niet zonder gevolgen. Eerst en vooral omdat de handel in dit soort voorwerpen nefast is voor de biodiversiteit. En daarnaast omdat de kans heel groot is dat de douane uw aankopen in beslag neemt. In sommige gevallen hangt er een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf aan vast. Elk jaar nemen douaniers dergelijke voorwerpen in beslag. De laatste inbeslagnames betroffen meer bepaald koralen en ivoor.

BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

De meeste mensen zijn zich reeds bewust van de illegaliteit van bepaalde voorwerpen zoals ivoor, huiden van katachtigen en reptielen of schilden van schildpadden, maar er bestaan nog heel wat andere voorwerpen die minder bekend zijn en op het eerste gezicht onschuldig lijken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor :

  • Koralen : toeristen kopen soms juwelen zonder te beseffen dat die gemaakt zijn van koralen. Koralen bestaan uit duizenden zeesoorten, en als koraal wordt afgebroken, duurt het tientallen jaren voordat het rif zich heeft hersteld.
  • Gedroogde zeepaardjes; die zitten soms in sleutelhangers verwerkt.
  • Sommige grote schelpen; die kunnen heel mooi staan in uw interieur, maar ze verdienen een andere bestemming.
  • Orchideeën, die het slachtoffer zijn van hun schoonheid.
  • Sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope: voor één sjaal uit shatoosh moeten stropers drie Tibetaanse antilopen doden.
  • En ook en nog steeds ivoor; hoewel toeristen steeds meer besef hebben van het belang om dat niet mee naar huis te nemen.
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

Een zeldzaam dier is geen souvenir. Denk twee keer na vooraleer u een souvenir uit natuurlijk materiaal mee naar huis neemt. En bij twijfel : laten staan !

U kunt ook uw bijdrage leveren om bedreigde dier- en plantensoorten te beschermen. Als u tijdens uw verblijf in het buitenland verdachte of illegale feiten vaststelt, neem dan onmiddellijk contact op met de politie, de douane of met TRAFFIC. TRAFFIC is een gemeenschappelijk programma van WWF en IUCN (Wereldunie voor Natuurbehoud) dat de handel in wilde dieren en planten opvolgt.

Meer informatie over dit thema :

Andere voorbeelden en tips vindt u in de folder « Een zeldzaam dier is geen souvenir », die gratis ter beschikking staat op www.citesenbelgique.be.

www.citesenbelgique.be –  www.cites.orgwww.eu-wildlifetrade.org – www.traffic.org

TRAFFIC Europe :    Tél: +32 2 343 82 58    –    E-mail: contact@traffic-europe.com    –    www.traffic.org

Meer news

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Bushmeat of vlees van wilde dieren is vlees van niet-gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels uit (sub)tropische regenwouden. De praktijk treft een groot aantal diersoorten in heel wat landen. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten