BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Wat er op ons bord ligt weegt zeer zwaar door op onze ecologische voetafdruk. Er bestaan trouwens heel wat voedingslabels die ernaar streven duurzaam te zijn: die veelheid maakt kiezen soms complex, en des te meer waar het gaat om de instandhouding van de biodiversiteit.

Volgens een recente studie van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties[1], is de voedselproductie, onder andere, verantwoordelijk voor:

  • 60% van het verlies aan terrestrische biodiversiteit;
  • 24% van de broeikasgasemissies;
  • 33% van de bodemdegradatie.

In dertig jaar tijd zou bijna 80% van de insecten in Europa verdwenen zijn door de intensievere landbouwpraktijken en door het gebruik van pesticiden, wat de voedselketen in gevaar brengt.

Een alarmerende vaststelling die de omvang aantoont van de inspanningen die geleverd moeten worden om onze voeding duurzaam te maken en verenigbaar met de instandhouding van de soorten en de gezondheid van de ecosystemen. De labels kunnen ons daarbij helpen, maar we moeten ze kunnen herkennen, begrijpen en zeker ook verbeteren.

Eerst en vooral dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen twee categorieën labels:

  • De officiële labels, zowel nationaal als supranationaal, die opgestart of goedgekeurd werden door overheden en gecontroleerd worden door onafhankelijke instanties.
  • De “milieuverklaringen”, dat wil zeggen de labels of claims van privéactoren die niet gecertificeerd zijn door een onafhankelijke instantie.

Sommige daarvan bieden echte ecologische garanties en gaan zelfs verder dan bepaalde officiële labels. Andere, daarentegen, flirten met greenwashing…

BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?
Voorbeelden van labels

Al die labels hebben jammer genoeg iets met elkaar gemeen: de biodiversiteit is onvoldoende geïntegreerd in hun criteria en methodologieën. De meeste labels richten zich op minstens één van de 5 bedreigingen voor de biodiversiteit. Doorgaans gaat het om de vervuiling, want ze beperken of verbieden het gebruik van chemische producten op gewassen. Sommige labels bevatten vereisten om ontbossing tegen te gaan. Er zijn echter erg weinig labels die specifieke maatregelen bevatten om de diversiteit van de aanwezige soorten in stand te houden of de gezondheid van het ecosysteem te beschermen op plaatsen waar aan landbouwproductie wordt gedaan.

Die situatie valt te betreuren, maar vormt ook een uitdaging die de federale overheid wenst aan te gaan. Op donderdag 1 maart werd er samen met het Global Nature Fund, het International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) en de Katholieke Universiteit Leuven een conferentie georganiseerd om te debatteren over voedselvoorziening en de impact ervan op de biodiversiteit. De doelstelling was om de volgende stappen te bepalen om dat thema beter aan bod te laten komen in de labels en in het aankoopbeleid van onze voedingsmiddelenbedrijven.

Voor meer informatie over de garanties die de labels bieden, en om ze met elkaar te vergelijken, kan u terecht op de website www.infolabel.be.

Voor meer informatie over het colloquium kan u hier terecht.

[1] UNEP (2016) Food Systems and Natural Resources. A Report of the Working Group on Food Systems of the International Resource Panel. Westhoek, H, Ingram J., Van Berkum, S., Özay, L., and Hajer M.

Meer news

BeBiodiversity Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Wat leert ons het IPBES-rapport over de toestand van de biodiversiteit ?

Op 22 mei, de Internationale dag van de Biodiversiteit, moeten we wel stilstaan bij de belangrijkste elementen van het IPBES-rapport (het IPCC van de biodiversiteit). Het rapport is zeer hard over de huidige toestand, maar presenteert ook verschillende toekomstscenario’s , afhankelijk van de besluitvorming of het al dan niet uitblijven van besluiten.

Lees meer
BeBiodiversity De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

De Dag van de Buren geeft de biodiversiteit een duwtje in de rug

Soorten verdwijnen in een ongekend tempo, de biodiversiteit neemt drastisch af. Maar wat kan je daar als burger tegen doen? “Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal en onze levensverzekering”, stellen topwetenschappers wereldwijd. Het stoppen van het verlies aan biodiversiteit is ieders verantwoordelijkheid. Iedereen heeft een rol te spelen en de kleinste actie telt. 

Lees meer
BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Lees meer
BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Gedaan met de zoektocht naar cadeautjes, de overvloedige maaltijden….. tot volgend jaar! Laten we, nu deze periode achter de rug is, even stilstaan bij de impact van een feest als Kerstmis op de biodiversiteit. Hoe kunnen we onze voetafdruk verminderen tijdens de feesten?

Lees meer
BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten