BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Wat er op ons bord ligt weegt zeer zwaar door op onze ecologische voetafdruk. Er bestaan trouwens heel wat voedingslabels die ernaar streven duurzaam te zijn: die veelheid maakt kiezen soms complex, en des te meer waar het gaat om de instandhouding van de biodiversiteit.

Volgens een recente studie van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties[1], is de voedselproductie, onder andere, verantwoordelijk voor:

  • 60% van het verlies aan terrestrische biodiversiteit;
  • 24% van de broeikasgasemissies;
  • 33% van de bodemdegradatie.

In dertig jaar tijd zou bijna 80% van de insecten in Europa verdwenen zijn door de intensievere landbouwpraktijken en door het gebruik van pesticiden, wat de voedselketen in gevaar brengt.

Een alarmerende vaststelling die de omvang aantoont van de inspanningen die geleverd moeten worden om onze voeding duurzaam te maken en verenigbaar met de instandhouding van de soorten en de gezondheid van de ecosystemen. De labels kunnen ons daarbij helpen, maar we moeten ze kunnen herkennen, begrijpen en zeker ook verbeteren.

Eerst en vooral dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen twee categorieën labels:

  • De officiële labels, zowel nationaal als supranationaal, die opgestart of goedgekeurd werden door overheden en gecontroleerd worden door onafhankelijke instanties.
  • De “milieuverklaringen”, dat wil zeggen de labels of claims van privéactoren die niet gecertificeerd zijn door een onafhankelijke instantie.

Sommige daarvan bieden echte ecologische garanties en gaan zelfs verder dan bepaalde officiële labels. Andere, daarentegen, flirten met greenwashing…

BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?
Voorbeelden van labels

Al die labels hebben jammer genoeg iets met elkaar gemeen: de biodiversiteit is onvoldoende geïntegreerd in hun criteria en methodologieën. De meeste labels richten zich op minstens één van de 5 bedreigingen voor de biodiversiteit. Doorgaans gaat het om de vervuiling, want ze beperken of verbieden het gebruik van chemische producten op gewassen. Sommige labels bevatten vereisten om ontbossing tegen te gaan. Er zijn echter erg weinig labels die specifieke maatregelen bevatten om de diversiteit van de aanwezige soorten in stand te houden of de gezondheid van het ecosysteem te beschermen op plaatsen waar aan landbouwproductie wordt gedaan.

Die situatie valt te betreuren, maar vormt ook een uitdaging die de federale overheid wenst aan te gaan. Op donderdag 1 maart werd er samen met het Global Nature Fund, het International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) en de Katholieke Universiteit Leuven een conferentie georganiseerd om te debatteren over voedselvoorziening en de impact ervan op de biodiversiteit. De doelstelling was om de volgende stappen te bepalen om dat thema beter aan bod te laten komen in de labels en in het aankoopbeleid van onze voedingsmiddelenbedrijven.

Voor meer informatie over de garanties die de labels bieden, en om ze met elkaar te vergelijken, kan u terecht op de website www.infolabel.be.

Voor meer informatie over het colloquium kan u hier terecht.

[1] UNEP (2016) Food Systems and Natural Resources. A Report of the Working Group on Food Systems of the International Resource Panel. Westhoek, H, Ingram J., Van Berkum, S., Özay, L., and Hajer M.

Meer news

BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

Hout en muziekinstrumenten

Ondanks het feit dat we een aanzienlijke vooruitgang op het vlak van de kennis van materialen geboekt hebben, blijft hout het materiaal bij voorkeur voor de bouw van muziekinstrumenten. Het zijn de unieke kenmerken zoals het gewicht, de hardheid, de resistentie en het klankvermogen die het gebruik hiervan voor snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en slaginstrumenten bepalen. Elk instrument is een verzameling van harde en zachte houtsoorten op zoek naar de optimale geluidsomstandigheden.

Lees meer
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ieder kwartier verdwijnt er een olifant ten gevolge van stroperij. De wilde olifanten afkomstig van Afrika en Azië zijn met uitsterven bedreigd omwille van hun ivoor dat afkomstig is van de slagtanden. Niemand zal het wagen om een slagtand weg te nemen van een levende olifant, waardoor het doden van olifanten voor stropers een veel makkelijkere oplossing is.

Lees meer
BeBiodiversity Experts ongerust over de biodiversiteit

Experts ongerust over de biodiversiteit

Over drie jaar tijd hebben vijfhonderdvijftig vrijwillige experts uit honderd landen tienduizend wetenschappelijke publicaties bijeengebracht, aangevuld met statistische gegevens en een inventaris van de lokale traditionele kennis. Het was de bedoeling van dit reusachtige werk dat gecoördineerd werd door het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) om de beleidsmakers van deze planeet vijf rapporten te bezorgen over de toestand van de biodiversiteit in de wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Vanille: weldra een onbetaalbaar genot?

Vanille: weldra een onbetaalbaar genot?

Haar krachtig en delicaat aroma maakt haar tot een bijzonder gewaardeerde specerij. En hoewel ze een beetje overal in te vinden is, in voedingsproducten, cosmetica of essentiële oliën, behoort de vanille samen met saffraan tot de duurste specerijen, en zou ze een product kunnen worden dat even luxueus is als diezelfde saffraan. Haar productie wordt namelijk steeds meer bedreigd…

Lees meer
BeBiodiversity Pesticiden: een voorzichtige evolutie

Pesticiden: een voorzichtige evolutie

Nieuwe studies en rapporten bevestigen dagelijks de alarmerende toestand van de biodiversiteit. Deze vaststelling heeft niet langer enkel betrekking op emblematische soorten zoals de poolbeer of de witte neushoorn. Ook de meest gangbare soorten zijn bedreigd… Dit is zo voor de courante vogelsoorten waarvan het aantal exemplaren in Wallonië gedaald is met 50% in 25 jaar! De intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden worden beschouwd als de belangrijkste oorzaken van deze achteruitgang in Europa. Ook het gebruik van pesticiden door particulieren is problematisch. Korte samenvatting van de recente evolutie wat deze producten betreft.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten