BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?

Wat er op ons bord ligt weegt zeer zwaar door op onze ecologische voetafdruk. Er bestaan trouwens heel wat voedingslabels die ernaar streven duurzaam te zijn: die veelheid maakt kiezen soms complex, en des te meer waar het gaat om de instandhouding van de biodiversiteit.

Volgens een recente studie van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties[1], is de voedselproductie, onder andere, verantwoordelijk voor:

  • 60% van het verlies aan terrestrische biodiversiteit;
  • 24% van de broeikasgasemissies;
  • 33% van de bodemdegradatie.

In dertig jaar tijd zou bijna 80% van de insecten in Europa verdwenen zijn door de intensievere landbouwpraktijken en door het gebruik van pesticiden, wat de voedselketen in gevaar brengt.

Een alarmerende vaststelling die de omvang aantoont van de inspanningen die geleverd moeten worden om onze voeding duurzaam te maken en verenigbaar met de instandhouding van de soorten en de gezondheid van de ecosystemen. De labels kunnen ons daarbij helpen, maar we moeten ze kunnen herkennen, begrijpen en zeker ook verbeteren.

Eerst en vooral dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen twee categorieën labels:

  • De officiële labels, zowel nationaal als supranationaal, die opgestart of goedgekeurd werden door overheden en gecontroleerd worden door onafhankelijke instanties.
  • De “milieuverklaringen”, dat wil zeggen de labels of claims van privéactoren die niet gecertificeerd zijn door een onafhankelijke instantie.

Sommige daarvan bieden echte ecologische garanties en gaan zelfs verder dan bepaalde officiële labels. Andere, daarentegen, flirten met greenwashing…

BeBiodiversity Voedingslabels: goed voor de biodiversiteit?
Voorbeelden van labels

Al die labels hebben jammer genoeg iets met elkaar gemeen: de biodiversiteit is onvoldoende geïntegreerd in hun criteria en methodologieën. De meeste labels richten zich op minstens één van de 5 bedreigingen voor de biodiversiteit. Doorgaans gaat het om de vervuiling, want ze beperken of verbieden het gebruik van chemische producten op gewassen. Sommige labels bevatten vereisten om ontbossing tegen te gaan. Er zijn echter erg weinig labels die specifieke maatregelen bevatten om de diversiteit van de aanwezige soorten in stand te houden of de gezondheid van het ecosysteem te beschermen op plaatsen waar aan landbouwproductie wordt gedaan.

Die situatie valt te betreuren, maar vormt ook een uitdaging die de federale overheid wenst aan te gaan. Op donderdag 1 maart werd er samen met het Global Nature Fund, het International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) en de Katholieke Universiteit Leuven een conferentie georganiseerd om te debatteren over voedselvoorziening en de impact ervan op de biodiversiteit. De doelstelling was om de volgende stappen te bepalen om dat thema beter aan bod te laten komen in de labels en in het aankoopbeleid van onze voedingsmiddelenbedrijven.

Voor meer informatie over de garanties die de labels bieden, en om ze met elkaar te vergelijken, kan u terecht op de website www.infolabel.be.

Voor meer informatie over het colloquium kan u hier terecht.

[1] UNEP (2016) Food Systems and Natural Resources. A Report of the Working Group on Food Systems of the International Resource Panel. Westhoek, H, Ingram J., Van Berkum, S., Özay, L., and Hajer M.

Meer news

BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

Lees meer
BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Lees meer
BeBiodiversity Cruises:  leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Cruises: leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Cruises kennen steeds meer opmars. Sinds 2009 is het aantal passagiers voor dit type vakanties gestegen van  17,8 naar 28 miljoen. Een toename van bijna 64 % die de adepten van biodiversiteit zorgen baart, vooral dan wat de cruises naar de Noord- en Zuidpool betreft.

Lees meer
BeBiodiversity Sporten in de natuur: ja, maar… !

Sporten in de natuur: ja, maar… !

In onze maatschappij die gericht is op recreatie en de band met de natuur, stellen we een sterke toename vast van sport- en toeristische activiteiten in de natuur. Vissen, paardrijden, wandeltochten, running, canyoning, klimmen, mountainbiken of kajakken zijn gedemocratiseerd en worden intussen massaal beoefend. Ze vormen dan ook een bloeiende markt voor regio’s met een natuurlijk en landschappelijk toeristisch patrimonium.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten