BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Menselijke activiteiten zijn afhankelijk van de biodiversiteit en van de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We genieten van de weldaden en de producten van de biodiversiteit, soms afkomstig van verafgelegen ecosystemen, zoals een tropisch woud. Dat betekent dat onze acties ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

De bewuste burgers-consumenten kunnen dagelijks keuzes maken die bijdragen tot de bescherming van de biodiversiteit. Maar het is duidelijk dat er meer nodig is dan de acties van burgers. Ook de overheden en de bedrijven moeten hun deel doen.

De Belgische overheden ondernamen reeds acties om de biodiversiteit te beschermen op alle beleidsniveaus. Ons land heeft recent de “Amsterdam Declarations Partnership” ondertekend om de ingevoerde ontbossing te bestrijden?

Op Europees niveau heeft de Commissie in het kader van de Green Deal brede initiatieven voorgesteld die de gezondheid van bossen zou moeten versterken, voornamelijk via de biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de strategie “Van Boer tot bord (Farm to Fork)”, waarmee men de voedselketen duurzamer wil maken.

BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolivelden, Negeri Sembilan, Maleisië (foto : Nazarizal Mohammad, Unsplash)

Welke oplossingen kan een aanpassing van onze consumptiegewoonten brengen?

Ook als burger kunnen we iets doen. Iedereen kan meewerken aan de bescherming van de bossen en de ecosystemen door een aantal goede consumptiegewoonten aan te nemen.

  • Kiezen voor gecertificeerde producten die geloofwaardige milieu- en sociale normen respecteren: de certificaten die open en voldoende informatie bieden over de keuzes in de hele productieketen, waarborgen een duurzame bosexploitatie en een fatsoenlijk loon en correcte gezondheidsvoorwaarden voor de werknemers. Voorbeelden: het FSC-label voor hout en papier, RSPO voor palmolie, of nog Fairtrade voor cacao en koffie. Meer weten over de labels, klik hier (fr).
  • Kiezen voor minder rood vlees en voor meer plantaardige eiwitten in je voeding: Europa voert jaarlijks 35 miljoen ton soja voor veevoeder in. De soja-teelt en vleesproductie (hier en elders) leggen een enorme druk op het milieu. Daarom is het eten van minder vlees en de keuze voor lokaal gekweekt vlees (met lokale voeding) of de keuze voor plantaardige eiwitten en peulvruchten een relatief eenvoudige, maar impactvolle, dagelijkse geste om bossen en ecosystemen te beschermen.
  • Kies voor gerecycleerde of tweedehandsartikelen: met de ontwikkeling van de circulaire economie wordt het gemakkelijker om gerecycleerde producten (bv. papier) of tweedehandsartikelen zoals meubelen, huisraad, kleding, schoenen en andere lederen accessoires, …  te kopen. Hergebruik of recyclage spaart grondstoffen uit, zodat geen nieuwe exploitatie van bossen of ecosystemen nodig is voor deze goederen.
  • Verse en huisbereide maaltijden: door je gerechten zo veel mogelijk met lokale en seizoensproducten te bereiden, beperk je je consumptie van verwerkte producten. Bewerkte voedingsproducten bevatten vaak ingrediënten met een hoog risico op ontbossing of een andere negatieve impact op de biodiversiteit (palmolie, soja-producten, goedkoop (geïmporteerd) vlees,…). Alternatief kan je kiezen voor gecertificeerde voedingsproducten (zie hierboven).
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolievruchten, papierafval, vegetarische gerechten, koffiebonen (foto credits: Unsplash)

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer