BeBiodiversity We are | biodiversity

We are
biodiversity

DE BIODIVERSITEIT BESCHERMEN:
IEDERS VERANTWOORDELIJKHEID

Menselijke activiteiten houden verband met de biodiversiteit en met de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We staan voortdurend in interactie met de biodiversiteit, zelfs al wonen we niet op het platteland. We genieten van de weldaden en producten die geboden worden door de biodiversiteit en soms door zeer verafgelegen ecosystemen. Dat betekent dat onze acties en handelingen ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

BeBiodiversity We are | biodiversity

We moeten daarin allemaal een rol spelen:
burgers, bedrijven, overheden.

De burgers kunnen dagelijks keuzes maken die bijdragen tot de bescherming van de biodiversiteit. Dit is echter uiterst complex! Vanzelfsprekend moeten ook de overheden en de bedrijven handelen.

Dat is wat men “medeverantwoordelijkheid” noemt.

BeBiodiversity biodiversité
BeBiodiversity biodiversité BeBiodiversity biodiversité

Biodiversiteit treft ons rechtstreeks

Als burgers leven we elke dag met biodiversiteit; we zijn die biodiversiteit. We staan voortdurend in interactie met biodiversiteit, door ons uiterlijk, onze voeding, onze manier van leven, ons welzijn, onze woonruimte.

BeBiodiversity biodiversité

Om die biodiversiteit in acht te nemen en « medeverantwoordelijk » te consumeren, bestaan er duizend en één gemakkelijke handelingen die we dagelijks kunnen stellen.

duizend en één gemakkelijke handelingen duizend en één gemakkelijke handelingen

Biodiversiteit is ook een zaak van de bedrijven

Biodiversiteit is essentieel voor de activiteiten van de bedrijven (rechtstreeks of onrechtstreeks). Eerst en vooral is er de plaats waar ze zich bevinden: hun locatie zit vol biodiversiteit. Maar ze gebruiken die biodiversiteit ook in hun infrastructuur, hun productieprocessen, via hun aankoopbeleid, … Al deze acties hebben een impact op de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten.

De bedrijven kunnen maatregelen invoeren om tot duurzamere consumptie- en productiepatronen te komen. Het zoeken naar biodiversiteitsvriendelijkere producten en materialen of het beperken en hergebruiken van afval in de productiecyclus (« circulaire economie ») zijn pistes die verkend moeten worden.

De omschakeling naar een duurzamere economie biedt heel wat voordelen, vooral in de sectoren die gericht zijn op het beperken van de toegebrachte milieuschade.

Binnen de Europese Unie beschermen 14,6 miljoen banen de biodiversiteit (rechtstreeks en onrechtstreeks) en herstellen ze de natuurlijke hulpbronnen zoals bossen.

En de overheden?

De overheden, op alle beleidsniveaus treden reeds op om de biodiversiteit te beschermen. Binnen de federale overheid houdt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zich al verschillende jaren bezig met biodiversiteit.

Met de lancering van zijn nationale Biodiversiteitsstrategie in 2006 heeft de overheid zich ertoe verbonden om de Belgische en internationale biodiversiteit te beschermen, in stand te houden en zelfs te herstellen, en de gevaren aan te pakken die op die biodiversiteit wegen.

nationale strategie inzake biologische diversiteit nationale strategie inzake biologische diversiteit

DIT GEBEURT OOK OP REGIONAAL NIVEAU

  • In het Vlaams Gewest heeft het project INTERREG 2B Connect tot doel om in een reeks pilootbedrijven aanpassingen van terreinen en gebouwen uit te voeren en een netwerk van consultants in te voeren die gespecialiseerd zijn in de ondersteuning van de bedrijven. Het project integreert een door de Provincie Antwerpen ontwikkelde tool voor een stand van zaken van de biodiversiteit: de BIODIVA SCAN.

  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helpen de “Gids duurzaam Gebouwen” en de toolkit Eco-innovatie “Veerkracht Design” voor KMO’s de Brusselse ondernemingen om milieu, en in het bijzonder biodiversiteit, in acht te nemen.

  • In het Waals Gewest keuren het Réseau Wallonie Nature en de actie « Entreprises Nature admise » heel specifieke charters met vrijwillige bedrijven goed.

BeBiodiversity We are | biodiversity

« BeBiodiversity », een ambitieuze federale campagne

Bij de lancering van de campagne « BeBiodiversity » is de overheid vastbesloten over te schakelen naar een hogere versnelling. Het doel is om enerzijds de burgers-consumenten de middelen te bieden om biodiversiteitsvriendelijke producten en producenten te kiezen. Anderzijds tracht de overheid bedrijven te sensibiliseren en te helpen om zich vrijwillig in te zetten voor het behoud van de biodiversiteit en ecosysteemdiensten.

BeBiodiversity We are | biodiversity

Een tool om de impact van de bedrijven op de biodiversiteit te evalueren

Deze tool voor hulp bij besluitvorming wordt momenteel nog ontwikkeld. De uitdaging is bedrijven of overheidsorganisaties te helpen om de impact van diverse organische grondstoffen op de biodiversiteit snel te evalueren.

Piloot-bedrijven zullen de ontwikkeling van de tool ondersteunen en zullen in de schijnwerpers komen bij de communicatieacties omtrent het project.

BeBiodiversity We are | biodiversity

De website biodiversitree is online.

Een tool om bedrijven te helpen actie te ondernemen voor de biodiversiteit

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft in samenwerking met de gewestelijke overheden een grootscheepse actie opgestart om bedrijven en overheidsorganisaties te helpen actie te ondernemen voor de biodiversiteit.

De onlinetool BiodiversiTree, ontwikkeld in samenwerking met pioniersbedrijven, stelt concrete acties voor om biodiversiteit verder te integreren in de processen van bedrijven en organisaties. Deze acties zijn gestructureerd rond vier interventiegebieden: terreinen, infrastructuur, processen en aankoopbeleid.

BeBiodiversity We are | biodiversity

JOIN THE TEAM BIODIVERSITY

Om ervoor te zorgen dat onze tools relevant en effectief zijn, trachten we deze te ontwikkelen in samenwerking met vrijwillige bedrijven. Deze bedrijven krijgen gratisbegeleiding en expertise van ons team bij de implementatie van de tools. Op die manier zorgen we ervoor dat de tools afgestemd zijn op de realiteit van de bedrijfswereld. De bedrijven die zich samen met ons inzetten voor dit ambitieuze project voor de biodiversiteit zijn onze “pioniersbedrijven”.

Laatste nieuws

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ’s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al ons nieuws Ontdek al ons nieuws

Envie d'en savoir plus?