De biodiversiteit beschermen:
een zaak van ons allemaal
Een Belgische federale strategie

Deze strategie is erop gericht om het grote publiek, bedrijven en overheden te bereiken en te informeren over kwesties rond het behoud van biodiversiteit.

Wie zijn wij ? Wie zijn wij ?

Wat kan ik doen

als

Onze doelstellingen

Het behouden van de biodiversiteit is een belangrijke zaak die ons allemaal aangaat!

Bewustzijn

Het grote publiek, bedrijven en overheden bewuster maken en informeren over de problemen rond het behoud van biodiversiteit.

Mobiliseren

Ondernemers en burger-consumenten mobiliseren om een verschuiving op de markten aan te moedigen naar producten en consumptie die meer respect heeft voor de biodiversiteit en ecosysteemdiensten.

Voorbeeld geven

Het voorbeeld geven op het gebied van integratie van biodiversiteit.

THEMATISCHE ARTIKELEN

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ’s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al ons nieuws Ontdek al ons nieuws

Belgian Biodiversity Alliance

Biodiversiteit beschermt ons, als ze wordt beschermd!

De BBA (Belgian Biodiversity Alliance) wil de Belgische samenleving als geheel inspireren en mobiliseren in de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit.De Alliance wil iedereen samenbrengen die in ons land actie onderneemt om biodiversiteit te beschermen, te herstellen en duurzaam te gebruiken.

meer info meer info

Meer over Biodiversiteit

Onze laaste campagne

Een exotische soort illegaal meebrengen kan alles doen kantelen!

Alledaagse acties om de biodiversiteit te beschermen en te behouden zijn essentieel, zowel thuis als op reis!