6 juli: Wereld Zoönose Dag!
Een zoönose is een infectieziekte die overgedragen kan worden van dier op mens, veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Enkele bekende voorbeelden zijn COVID-19, de ziekte van Lyme en salmonella.
Lees meerDeze strategie is erop gericht om het grote publiek, bedrijven en overheden te bereiken en te informeren over kwesties rond het behoud van biodiversiteit.
Het behouden van de biodiversiteit is een belangrijke zaak die ons allemaal aangaat!
Het grote publiek, bedrijven en overheden bewuster maken en informeren over de problemen rond het behoud van biodiversiteit.
Ondernemers en burger-consumenten mobiliseren om een verschuiving op de markten aan te moedigen naar producten en consumptie die meer respect heeft voor de biodiversiteit en ecosysteemdiensten.
Het voorbeeld geven op het gebied van integratie van biodiversiteit.
Een zoönose is een infectieziekte die overgedragen kan worden van dier op mens, veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Enkele bekende voorbeelden zijn COVID-19, de ziekte van Lyme en salmonella.
Lees meerNu de zomer eraan komt, kan het geen kwaad om nog eens uit te leggen hoe je exotische muggen kan onderscheiden van lokale muggen én wat je moet doen als je een exoot zoals de tijgermug gezien hebt!
Lees meerDe mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerOp 24 mei organiseerde de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid een evenement om de 40ste verjaardag van de inwerkingtreding van de Conventie over duurzame handel in bedreigde soorten in ons land te vieren.
Lees meerIn het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie organiseerde de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een high level-evenement over de cruciale rol van natuur en biodiversiteit bij het bouwen aan een duurzame toekomst. Onder de titel ‘Regenerative development for transformative change’ was het evenement, dat op 11 april in Brussel plaatsvond, opgebouwd rond een centrale boodschap: ‘Meer geven aan de natuur dan we nemen’.
Lees meerDouaneambtenaren, autoriteiten voor dier- en plantengezondheid en milieuautoriteiten kwamen op 14 maart in Brussel bijeen voor een evenement dat zich richtte op het versterken van grenscontroles voor invasieve uitheemse soorten (IUS). Doeltreffende grenscontroles zijn van essentieel belang om de introductie van deze soorten in de Europese Unie te voorkomen. Het evenement werd gezamenlijk georganiseerd door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Lees meerBiodiversiteit beschermt ons, als ze wordt beschermd!
De BBA (Belgian Biodiversity Alliance) wil de Belgische samenleving als geheel inspireren en mobiliseren in de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit.De Alliance wil iedereen samenbrengen die in ons land actie onderneemt om biodiversiteit te beschermen, te herstellen en duurzaam te gebruiken.
Een exotische soort illegaal meebrengen kan alles doen kantelen!
Alledaagse acties om de biodiversiteit te beschermen en te behouden zijn essentieel, zowel thuis als op reis!