Meer dan 4 op 5 Belgen maken zich zorgen over biodiversiteit

BeBiodiversity Meer dan 4 op 5 Belgen maken zich zorgen over biodiversiteit

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert de eerste Biodiversiteitsbarometer. Deze enquête geeft een beter inzicht in de houding van de Belgische bevolking tegenover biodiversiteitsverlies, nu de COP16 over Biodiversiteit wordt hervat van 25 tot 27 februari in Rome. De heer Jean-Luc Crucke, federaal minister van Leefmilieu, zal de Belgische delegatie leiden op deze 16de Conferentie over Biologische Diversiteit.

BeBiodiversity Meer dan 4 op 5 Belgen maken zich zorgen over biodiversiteit

Sterk bewustzijn bij vrouwen en jongeren

Uit de barometer, waaraan 1.936 Belgen deelnamen, blijkt een groeiend bewustzijn over biodiversiteit. Dit is het grootst bij vrouwen, jongeren onder de 34 jaar en hoger opgeleiden. Een meerderheid van de respondenten (88%) verwacht dat biodiversiteitsverlies hun leven zal beïnvloeden, waarbij een derde (32%) zelfs een ‘sterk’ effect verwacht.

Bezorgdheid versus ver-van-mijn-bed

Ondanks de groeiende bezorgdheid toont de barometer dat veel mensen biodiversiteitsverlies vooral als een probleem zien voor toekomstige generaties en verre landen. Dit vertekende beeld kan het resultaat zijn van internationale campagnes, die vaak de aandacht richten op iconische diersoorten zoals mensapen, olifanten of walvissen.

Hoewel de Belgen zich goed bewust zijn van de impact van biodiversiteitsverlies op wereldvlak, onderschatten ze vaak de gevolgen ervan voor hun eigen omgeving en dagelijks leven, ondanks het belang ervan. Zo realiseren veel mensen zich niet dat een rijke en gevarieerde biodiversiteit een buffer vormt tegen andere uitdagingen, zoals klimaatverandering, vervuiling, overexploitatie of het ontstaan van zoönosen.

Een rem op verandering

Veel Belgen dragen al onbewust bij aan meer biodiversiteit, bijvoorbeeld door water en energie te besparen, plantaardig te koken of tweedehandskleding te kopen. Steeds meer mensen doen ook vrijwilligerswerk voor de natuur.

Toch geven veel respondenten aan dat er nog aanzienlijke drempels zijn voor duurzaam gedrag. De belangrijkste zijn de hoge kosten van duurzame producten (65%), een gebrek aan kennis over wat ze kunnen doen (29%), tijdsgebrek (27%) en de beperkte beschikbaarheid van milieuvriendelijke producten (27%).

Een andere kijk op biodiversiteit

De Belgische bevolking moet dus beter geïnformeerd worden over het belang van biodiversiteit, de impact ervan op hun dagelijks leven en de acties die ze kunnen ondernemen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan en de veerkracht van de natuur te versterken.

Daarom wil de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de manier waarop ze het publiek informeert, beter afstemmen op de bezorgdheden van de burgers en meer biodiversiteitsvriendelijke acties voorstellen. Hierbij speelt de Biodiversiteitsbarometer een sleutelrol. Deze enquête zal dan ook regelmatig worden herhaald om de geboekte vooruitgang te meten.

De Biodiversiteitsbarometer kan worden geraadpleegd op deze pagina

Biodiversiteit integreren in het overheidsbeleid en de Belgische economie is een fundamentele uitdaging voor de FOD Volksgezondheid. Vanuit die optiek lanceerde de FOD al verschillende initiatieven om burgers, bedrijven en andere belanghebbenden te sensibiliseren, mobiliseren en tot actie aan te sporen. Met het Biodiversiscape-programma, geeft de Federale Overheid ook het goede voorbeeld door zijn eigen terreinen en gebouwen aan te pakken ten voordele van de biodiversiteit.

Actus Associés

BeBiodiversity 4848CCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt

CCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt

De Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica (CCAMLR) werd in 1982 opgericht en onderscheidt zich door haar uitgebreide beheer van mariene ecosystemen in de Antarctische wateren. De Commissie baseert zich op een preventieve aanpak, waarbij de nadruk ligt op het beschermen en bewaren van de complexe interacties tussen soorten en hun omgeving.

Lees meer