BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

De koffieplant, in de schaduw van grote bomen

Er zijn verschillende methoden om koffie te telen: de sterk beschaduwde traditionele polycultuur, de beschaduwde monocultuur en de onbeschaduwde monocultuur. Bij de traditionele polycultuur wordt alleen de ondergroei gerooid en groeien de planten in de schaduw, onder het bladerdak van grote bomen. De opbrengst is relatief beperkt maar bij dit soort teelt wordt de biodiversiteit voor een groot deel behouden. Ecologische verbindingszones voor dieren blijven behouden en bodemerosie wordt beperkt.

De beschaduwde monocultuur dreigt die traditionele teelt in de ondergroei te vervangen, wat een grote impact heeft op de biodiversiteit.

En als laatste is er nog de onbeschaduwde monocultuur, met de beste opbrengst, het meest ontbossing en het minst aandacht voor de biodiversiteit. Labels en een iets hogere verkoopprijs zetten producenten ertoe aan om af te stappen van de onbeschaduwde monocultuur en terug te keren naar de beschaduwde monocultuur, die een beter evenwicht biedt tussen opbrengst en behoud van biodiversiteit.

Wilde koffiesoorten moeten concurreren met commerciële soorten en lopen het gevaar te verdwijnen. In Ethiopië worden die wilde koffieplanten beschermd in een natuurreservaat: zij vormen een genetische reserve waaruit resistentie tegen ziekten en klimaatverandering kan worden geput als voorbereiding op de toekomst.

Een perfecte keuze voor de biodiversiteit bestaat er niet, waardoor de consument andere ethische criteria kan laten meespelen, zoals een eerlijkere prijs voor de producent. Andere labels garanderen de herkomst en een verstandig gebruik van pesticiden. Ook dat is een aspect waar rekening mee moet worden gehouden voor onze gezondheid en het milieu.

BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?
Kafa Biosphere Reserve, Ethiopia. Photo credit: Sue Pleming/World Bank

Zwarte koffie

Het is bij het kopen en bereiden van je koffie dat je als consument keuzes kunt maken. Koffiedik kan gemakkelijk gecomposteerd worden, maar jammer genoeg horen bij koffie ook vaak filters, pads, wegwerpbekers, roerstaafjes en verpakkingen van suiker, melk en koekjes. Om het maar niet te hebben over het koffiezetapparaat dat urenlang aan staat voor een bodempje warm gehouden koffie dat we uiteindelijk maar weggieten (of toch opdrinken, de lippen op elkaar).

Aan jou om de juiste keuzes te maken!

En thee?

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Helaas behoren de producerende landen niet altijd tot de goede leerlingen op het gebied van milieu en biodiversiteit. De prachtige idyllische landschappen van de theevelden zijn biologische woestijnen vergeleken met de tropische wouden die zij hebben vervangen.

Ook daar zijn bio- en Fairtrade-labels een stap in de goede richting, ook al zijn ze weinig belovend voor de biodiversiteit.

Kies losse thee. Het wordt een plezier om die te bereiden in een mooie theepot, met nul afval bovendien.

Meer news

BeBiodiversity De schade van greenwashing

De schade van greenwashing

Sinds een vijftigtal jaar zijn de milieuprestaties van ondernemingen spectaculair gestegen. Wellicht onvoldoende, maar toch spectaculair. Parallel daarmee ontstond greenwashing op een al even spectaculaire manier.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten