BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

De koffieplant, in de schaduw van grote bomen

Er zijn verschillende methoden om koffie te telen: de sterk beschaduwde traditionele polycultuur, de beschaduwde monocultuur en de onbeschaduwde monocultuur. Bij de traditionele polycultuur wordt alleen de ondergroei gerooid en groeien de planten in de schaduw, onder het bladerdak van grote bomen. De opbrengst is relatief beperkt maar bij dit soort teelt wordt de biodiversiteit voor een groot deel behouden. Ecologische verbindingszones voor dieren blijven behouden en bodemerosie wordt beperkt.

De beschaduwde monocultuur dreigt die traditionele teelt in de ondergroei te vervangen, wat een grote impact heeft op de biodiversiteit.

En als laatste is er nog de onbeschaduwde monocultuur, met de beste opbrengst, het meest ontbossing en het minst aandacht voor de biodiversiteit. Labels en een iets hogere verkoopprijs zetten producenten ertoe aan om af te stappen van de onbeschaduwde monocultuur en terug te keren naar de beschaduwde monocultuur, die een beter evenwicht biedt tussen opbrengst en behoud van biodiversiteit.

Wilde koffiesoorten moeten concurreren met commerciële soorten en lopen het gevaar te verdwijnen. In Ethiopië worden die wilde koffieplanten beschermd in een natuurreservaat: zij vormen een genetische reserve waaruit resistentie tegen ziekten en klimaatverandering kan worden geput als voorbereiding op de toekomst.

Een perfecte keuze voor de biodiversiteit bestaat er niet, waardoor de consument andere ethische criteria kan laten meespelen, zoals een eerlijkere prijs voor de producent. Andere labels garanderen de herkomst en een verstandig gebruik van pesticiden. Ook dat is een aspect waar rekening mee moet worden gehouden voor onze gezondheid en het milieu.

BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?
Kafa Biosphere Reserve, Ethiopia. Photo credit: Sue Pleming/World Bank

Zwarte koffie

Het is bij het kopen en bereiden van je koffie dat je als consument keuzes kunt maken. Koffiedik kan gemakkelijk gecomposteerd worden, maar jammer genoeg horen bij koffie ook vaak filters, pads, wegwerpbekers, roerstaafjes en verpakkingen van suiker, melk en koekjes. Om het maar niet te hebben over het koffiezetapparaat dat urenlang aan staat voor een bodempje warm gehouden koffie dat we uiteindelijk maar weggieten (of toch opdrinken, de lippen op elkaar).

Aan jou om de juiste keuzes te maken!

En thee?

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Helaas behoren de producerende landen niet altijd tot de goede leerlingen op het gebied van milieu en biodiversiteit. De prachtige idyllische landschappen van de theevelden zijn biologische woestijnen vergeleken met de tropische wouden die zij hebben vervangen.

Ook daar zijn bio- en Fairtrade-labels een stap in de goede richting, ook al zijn ze weinig belovend voor de biodiversiteit.

Kies losse thee. Het wordt een plezier om die te bereiden in een mooie theepot, met nul afval bovendien.

Meer news

BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade in alle kleuren en smaken, vullingen en vormen… In België vind je voor elke gelegenheid een chocoladelekkernij, vaak met veel vakmanschap en creativiteit gemaakt. De glanzende chocolaatjes verbergen echter een schaduwzijde: de teelt van cacao, de bron van de heerlijke smaak en het heerlijke aroma, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

De uitdagingen van de cacaoteelt zijn talrijk: ontbossing, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, gebruik van pesticiden en kunstmest, kinderarbeid. Gelukkig bestaan er oplossingen. Om de cacaoteelt duurzamer te maken, wordt steeds vaker agroforestry overwogen.

Lees meer
BeBiodiversity De schade van greenwashing

De schade van greenwashing

Sinds een vijftigtal jaar zijn de milieuprestaties van ondernemingen spectaculair gestegen. Wellicht onvoldoende, maar toch spectaculair. Parallel daarmee ontstond greenwashing op een al even spectaculaire manier.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten