BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Menselijke activiteiten zijn afhankelijk van de biodiversiteit en van de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We genieten van de weldaden en de producten van de biodiversiteit, soms afkomstig van verafgelegen ecosystemen, zoals een tropisch woud. Dat betekent dat onze acties ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

De bewuste burgers-consumenten kunnen dagelijks keuzes maken die bijdragen tot de bescherming van de biodiversiteit. Maar het is duidelijk dat er meer nodig is dan de acties van burgers. Ook de overheden en de bedrijven moeten hun deel doen.

De Belgische overheden ondernamen reeds acties om de biodiversiteit te beschermen op alle beleidsniveaus. Ons land heeft recent de “Amsterdam Declarations Partnership” ondertekend om de ingevoerde ontbossing te bestrijden?

Op Europees niveau heeft de Commissie in het kader van de Green Deal brede initiatieven voorgesteld die de gezondheid van bossen zou moeten versterken, voornamelijk via de biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de strategie “Van Boer tot bord (Farm to Fork)”, waarmee men de voedselketen duurzamer wil maken.

BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolivelden, Negeri Sembilan, Maleisië (foto : Nazarizal Mohammad, Unsplash)

Welke oplossingen kan een aanpassing van onze consumptiegewoonten brengen?

Ook als burger kunnen we iets doen. Iedereen kan meewerken aan de bescherming van de bossen en de ecosystemen door een aantal goede consumptiegewoonten aan te nemen.

  • Kiezen voor gecertificeerde producten die geloofwaardige milieu- en sociale normen respecteren: de certificaten die open en voldoende informatie bieden over de keuzes in de hele productieketen, waarborgen een duurzame bosexploitatie en een fatsoenlijk loon en correcte gezondheidsvoorwaarden voor de werknemers. Voorbeelden: het FSC-label voor hout en papier, RSPO voor palmolie, of nog Fairtrade voor cacao en koffie. Meer weten over de labels, klik hier (fr).
  • Kiezen voor minder rood vlees en voor meer plantaardige eiwitten in je voeding: Europa voert jaarlijks 35 miljoen ton soja voor veevoeder in. De soja-teelt en vleesproductie (hier en elders) leggen een enorme druk op het milieu. Daarom is het eten van minder vlees en de keuze voor lokaal gekweekt vlees (met lokale voeding) of de keuze voor plantaardige eiwitten en peulvruchten een relatief eenvoudige, maar impactvolle, dagelijkse geste om bossen en ecosystemen te beschermen.
  • Kies voor gerecycleerde of tweedehandsartikelen: met de ontwikkeling van de circulaire economie wordt het gemakkelijker om gerecycleerde producten (bv. papier) of tweedehandsartikelen zoals meubelen, huisraad, kleding, schoenen en andere lederen accessoires, …  te kopen. Hergebruik of recyclage spaart grondstoffen uit, zodat geen nieuwe exploitatie van bossen of ecosystemen nodig is voor deze goederen.
  • Verse en huisbereide maaltijden: door je gerechten zo veel mogelijk met lokale en seizoensproducten te bereiden, beperk je je consumptie van verwerkte producten. Bewerkte voedingsproducten bevatten vaak ingrediënten met een hoog risico op ontbossing of een andere negatieve impact op de biodiversiteit (palmolie, soja-producten, goedkoop (geïmporteerd) vlees,…). Alternatief kan je kiezen voor gecertificeerde voedingsproducten (zie hierboven).
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolievruchten, papierafval, vegetarische gerechten, koffiebonen (foto credits: Unsplash)

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten