BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Menselijke activiteiten zijn afhankelijk van de biodiversiteit en van de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We genieten van de weldaden en de producten van de biodiversiteit, soms afkomstig van verafgelegen ecosystemen, zoals een tropisch woud. Dat betekent dat onze acties ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

De bewuste burgers-consumenten kunnen dagelijks keuzes maken die bijdragen tot de bescherming van de biodiversiteit. Maar het is duidelijk dat er meer nodig is dan de acties van burgers. Ook de overheden en de bedrijven moeten hun deel doen.

De Belgische overheden ondernamen reeds acties om de biodiversiteit te beschermen op alle beleidsniveaus. Ons land heeft recent de “Amsterdam Declarations Partnership” ondertekend om de ingevoerde ontbossing te bestrijden?

Op Europees niveau heeft de Commissie in het kader van de Green Deal brede initiatieven voorgesteld die de gezondheid van bossen zou moeten versterken, voornamelijk via de biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de strategie “Van Boer tot bord (Farm to Fork)”, waarmee men de voedselketen duurzamer wil maken.

BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolivelden, Negeri Sembilan, Maleisië (foto : Nazarizal Mohammad, Unsplash)

Welke oplossingen kan een aanpassing van onze consumptiegewoonten brengen?

Ook als burger kunnen we iets doen. Iedereen kan meewerken aan de bescherming van de bossen en de ecosystemen door een aantal goede consumptiegewoonten aan te nemen.

  • Kiezen voor gecertificeerde producten die geloofwaardige milieu- en sociale normen respecteren: de certificaten die open en voldoende informatie bieden over de keuzes in de hele productieketen, waarborgen een duurzame bosexploitatie en een fatsoenlijk loon en correcte gezondheidsvoorwaarden voor de werknemers. Voorbeelden: het FSC-label voor hout en papier, RSPO voor palmolie, of nog Fairtrade voor cacao en koffie. Meer weten over de labels, klik hier (fr).
  • Kiezen voor minder rood vlees en voor meer plantaardige eiwitten in je voeding: Europa voert jaarlijks 35 miljoen ton soja voor veevoeder in. De soja-teelt en vleesproductie (hier en elders) leggen een enorme druk op het milieu. Daarom is het eten van minder vlees en de keuze voor lokaal gekweekt vlees (met lokale voeding) of de keuze voor plantaardige eiwitten en peulvruchten een relatief eenvoudige, maar impactvolle, dagelijkse geste om bossen en ecosystemen te beschermen.
  • Kies voor gerecycleerde of tweedehandsartikelen: met de ontwikkeling van de circulaire economie wordt het gemakkelijker om gerecycleerde producten (bv. papier) of tweedehandsartikelen zoals meubelen, huisraad, kleding, schoenen en andere lederen accessoires, …  te kopen. Hergebruik of recyclage spaart grondstoffen uit, zodat geen nieuwe exploitatie van bossen of ecosystemen nodig is voor deze goederen.
  • Verse en huisbereide maaltijden: door je gerechten zo veel mogelijk met lokale en seizoensproducten te bereiden, beperk je je consumptie van verwerkte producten. Bewerkte voedingsproducten bevatten vaak ingrediënten met een hoog risico op ontbossing of een andere negatieve impact op de biodiversiteit (palmolie, soja-producten, goedkoop (geïmporteerd) vlees,…). Alternatief kan je kiezen voor gecertificeerde voedingsproducten (zie hierboven).
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolievruchten, papierafval, vegetarische gerechten, koffiebonen (foto credits: Unsplash)

Meer news

BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade in alle kleuren en smaken, vullingen en vormen… In België vind je voor elke gelegenheid een chocoladelekkernij, vaak met veel vakmanschap en creativiteit gemaakt. De glanzende chocolaatjes verbergen echter een schaduwzijde: de teelt van cacao, de bron van de heerlijke smaak en het heerlijke aroma, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten