BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Menselijke activiteiten zijn afhankelijk van de biodiversiteit en van de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We genieten van de weldaden en de producten van de biodiversiteit, soms afkomstig van verafgelegen ecosystemen, zoals een tropisch woud. Dat betekent dat onze acties ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

De bewuste burgers-consumenten kunnen dagelijks keuzes maken die bijdragen tot de bescherming van de biodiversiteit. Maar het is duidelijk dat er meer nodig is dan de acties van burgers. Ook de overheden en de bedrijven moeten hun deel doen.

De Belgische overheden ondernamen reeds acties om de biodiversiteit te beschermen op alle beleidsniveaus. Ons land heeft recent de “Amsterdam Declarations Partnership” ondertekend om de ingevoerde ontbossing te bestrijden?

Op Europees niveau heeft de Commissie in het kader van de Green Deal brede initiatieven voorgesteld die de gezondheid van bossen zou moeten versterken, voornamelijk via de biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de strategie “Van Boer tot bord (Farm to Fork)”, waarmee men de voedselketen duurzamer wil maken.

BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolivelden, Negeri Sembilan, Maleisië (foto : Nazarizal Mohammad, Unsplash)

Welke oplossingen kan een aanpassing van onze consumptiegewoonten brengen?

Ook als burger kunnen we iets doen. Iedereen kan meewerken aan de bescherming van de bossen en de ecosystemen door een aantal goede consumptiegewoonten aan te nemen.

  • Kiezen voor gecertificeerde producten die geloofwaardige milieu- en sociale normen respecteren: de certificaten die open en voldoende informatie bieden over de keuzes in de hele productieketen, waarborgen een duurzame bosexploitatie en een fatsoenlijk loon en correcte gezondheidsvoorwaarden voor de werknemers. Voorbeelden: het FSC-label voor hout en papier, RSPO voor palmolie, of nog Fairtrade voor cacao en koffie. Meer weten over de labels, klik hier (fr).
  • Kiezen voor minder rood vlees en voor meer plantaardige eiwitten in je voeding: Europa voert jaarlijks 35 miljoen ton soja voor veevoeder in. De soja-teelt en vleesproductie (hier en elders) leggen een enorme druk op het milieu. Daarom is het eten van minder vlees en de keuze voor lokaal gekweekt vlees (met lokale voeding) of de keuze voor plantaardige eiwitten en peulvruchten een relatief eenvoudige, maar impactvolle, dagelijkse geste om bossen en ecosystemen te beschermen.
  • Kies voor gerecycleerde of tweedehandsartikelen: met de ontwikkeling van de circulaire economie wordt het gemakkelijker om gerecycleerde producten (bv. papier) of tweedehandsartikelen zoals meubelen, huisraad, kleding, schoenen en andere lederen accessoires, …  te kopen. Hergebruik of recyclage spaart grondstoffen uit, zodat geen nieuwe exploitatie van bossen of ecosystemen nodig is voor deze goederen.
  • Verse en huisbereide maaltijden: door je gerechten zo veel mogelijk met lokale en seizoensproducten te bereiden, beperk je je consumptie van verwerkte producten. Bewerkte voedingsproducten bevatten vaak ingrediënten met een hoog risico op ontbossing of een andere negatieve impact op de biodiversiteit (palmolie, soja-producten, goedkoop (geïmporteerd) vlees,…). Alternatief kan je kiezen voor gecertificeerde voedingsproducten (zie hierboven).
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen
Palmolievruchten, papierafval, vegetarische gerechten, koffiebonen (foto credits: Unsplash)

Meer news

BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Onze voedingskeuzes hebben aanzienlijke gevolgen voor de biodiversiteit en de ecosystemen, maar ook voor onze gezondheid. De intensieve vleesproductie is verantwoordelijk voor de vernietiging van tal van ecosystemen in de wereld, terwijl de overmatige vleesconsumptie tot verschillende ziektes leidt. Toch blijft de vraag naar vlees toenemen op een steeds meer dichtbevolkte planeet met beperkte natuurlijke hulpbronnen. Kunnen wij als individu een rol spelen om deze trend om te buigen? Het antwoord is ja!

Lees meer
BeBiodiversity Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit?

Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit?

Wist je dat de voedingssector de belangrijkste oorzaak is van milieuschade in de Europese Unie, gevolgd door huisvesting en mobiliteit?[1] Hoewel veel consumenten al weten dat vleesproductie een zware last op milieu legt, zijn we geneigd om de gevolgen van onze voedingsgewoontes te onderschatten[2]. Ook al is dit geen goed nieuws, het betekent wel dat de keuzes die we maken echt een verschil kunnen maken. Kunnen we de biodiversiteit beschermen aan de eettafel?

Lees meer
BeBiodiversity SOS Bossen in nood

SOS Bossen in nood

Bossen nemen op dit moment een derde van het aardoppervlak in. Ze zijn niet minder dan levensnoodzakelijk voor de mens: ze spelen een essentiële rol voor de zoetwatervoorraden, de biodiversiteit en de opslag van koolstof. Er zijn nog autochtone en plaatselijke gemeenschappen die in hun levensonderhoud voorzien dankzij die bossen. Bovendien zorgen bossen voor ons welzijn, ze inspireren onze verbeelding en ze geven ons mentale rust. Onze gezondheid hangt ook samen met de gezondheid van bossen; de huidige pandemie herinnert ons aan het belang van een goed ecologisch evenwicht om ons te beschermen tegen virussen.

Lees meer
BeBiodiversity Ontrafel de link tussen de handel in zeeschildpadden en plasticvervuiling

Ontrafel de link tussen de handel in zeeschildpadden en plasticvervuiling

Elk jaar keren duizenden schildpadden terug naar hun geboorteplek op de stranden van de Stille Zuidzee om er hun eieren te leggen. Bijvoorbeeld de warana, de lederschildpad van de Stille Zuidzee en de karetschildpad. In zee zijn de schildpadden verbazingwekkend en fascinerend sierlijk, lenig en snel maar op het strand zijn ze traag en kwetsbaar. Sommige soorten kunnen zich pas na twintig jaar voortplanten.

Lees meer
BeBiodiversity Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Wat hebben de lettersierschildpad, de reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar gemeen ? Exotisch, of roofdier, of gevaarlijk ? Het antwoord is ver van banaal, en is zelfs een kritische factor voor het behoud van de biodiversiteit. Deze soorten zijn opmerkelijk, maar zijn massaal aanwezig in België, en staan op de lijst van de 66 soorten van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten voor de Europese Unie.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten