BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Deze gecertificeerde biologische en fairtrade chocoladefabriek is baanbrekend met de verantwoorde en duurzame visie die ze heeft ontwikkeld op haar activiteiten.  Naast de eerlijke vergoeding van de producenten, maakt Belvas ook gebruik van grondstoffen die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld; niet alleen om habitats te vrijwaren maar ook voor het welzijn van de werknemers. Door rechtstreeks samen te werken met kleine coöperaties kan Belvas zich ervan verzekeren dat de landbouw extensief blijft en de lokale biodiversiteit in stand wordt gehouden. Of ze nu afkomstig zijn uit Europa (hazelnoten of amandelen) of elders (koffie of cacao), de grondstoffen worden geproduceerd met respect voor de werknemers en de biodiversiteit.

Er kunnen tal van acties worden ondernomen voor een meer biodiversiteitsvriendelijke en duurzame economie.

Het proces voor de vervaardiging van de pralines en truffels werd onder een vergrootglas genomen om er de mogelijk negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk uit te filteren. In België heeft Belvas een volledig passieve werkplaats die beschikt over fotovoltaïsche zonnepanelen voor schone energie, ledverlichting, systemen voor energie- en waterterugwinning, enz. Om de lokale biodiversiteit te boosten op het terrein waarop de nieuwe fabriek werd gebouwd, deed Belvas een beroep op de experten van Ecosem voor de aanplanting van bijvriendelijke hagen.  Tot slot besteedt het bedrijf veel aandacht aan zijn afval- en verpakkingsbeheer. De verpakking is voornamelijk van papier of karton met FSC-label.

Voor Thierry Noesen maakt het deel uit van zijn burgerplicht om naar best vermogen te handelen en het motiveert hem en maakt hem trots dat ecologische waarden verzoenbaar blijken met economisch succes.

BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!
Thierry Noesen - fondateur de la chocolaterie Belvas

Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:

  • via het terrein dat u bezet,
  • de inrichting van uw infrastructuur,
  • uw productieprocessen,
  • uw aankoopbeleid,
  • uw importbeleid,
  • en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.

Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure ‘Biodiversiteit is onze business

Meer news

BeBiodiversity Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade in alle kleuren en smaken, vullingen en vormen… In België vind je voor elke gelegenheid een chocoladelekkernij, vaak met veel vakmanschap en creativiteit gemaakt. De glanzende chocolaatjes verbergen echter een schaduwzijde: de teelt van cacao, de bron van de heerlijke smaak en het heerlijke aroma, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

De uitdagingen van de cacaoteelt zijn talrijk: ontbossing, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, gebruik van pesticiden en kunstmest, kinderarbeid. Gelukkig bestaan er oplossingen. Om de cacaoteelt duurzamer te maken, wordt steeds vaker agroforestry overwogen.

Lees meer
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

Lees meer
BeBiodiversity De schade van greenwashing

De schade van greenwashing

Sinds een vijftigtal jaar zijn de milieuprestaties van ondernemingen spectaculair gestegen. Wellicht onvoldoende, maar toch spectaculair. Parallel daarmee ontstond greenwashing op een al even spectaculaire manier.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten