BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Bedrijven zijn onmiskenbaar belangrijke spelers voor het behoud van biodiversiteit en voor de duurzame exploitatie. Bedrijfsprestaties zijn onlosmakelijk verbonden met de staat van de biodiversiteit: het verlies van biodiversiteit en werkende ecosystemen is een ernstig risico voor de bedrijfsactiviteiten. Omgekeerd, het behoud en herstel van ecosystemen kan nieuwe opportuniteiten scheppen.

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. De gids ‘Biodiversiteit is onze business’ geeft voorbeelden van ondernemers die zich onderscheiden hebben op één van de vier domeinen: terreinen, infrastructuren, processen, of aankoopbeleid. Deze bedrijven tonen dat ondernemerschap en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.

Voor velen onder hen was het een gebaar van burgerzin, maar zo’n persoonlijk engagement is geen voorwaarde om de biodiversiteit te waarderen binnen uw bedrijf. Net zoals u een sportruimte of ergonomische bureaus voorziet, geeft u het bedrijf een meer vertrouwde sfeer door nestkastjes of bijenkorven te installeren of een gazon te vervangen door een bloemenweide. Met zo’n aanpassingen voelen uw medewerkers zich meer thuis en creëert u een aantrekkelijker identiteit voor uw bedrijf. Uiteindelijk kan iedereen zich hierin vinden: de natuur krijgt weer wat meer ruimte, essentieel voor het behoud van biodiversiteit, de werknemers kunnen genieten van een aangenamere omgeving en het bedrijf gunt zichzelf alle kansen om beter te functioneren door zijn impact op het milieu en de maatschappij te verbeteren.

Waar beginnen?

Om ondernemingen op weg te helpen werd de online tool BiodiversiTree ontwikkeld door de gewestelijke en federale overheden. Deze tool is gratis en eenvoudig te gebruiken. Deze evolutieve gids ondersteunt de gebruiker bij het kiezen van acties aangepast aan het bedrijf. BiodiversiTree helpt ook bij de keuze van partners of deskundigen die een biodiversiteitsproject kunnen begeleiden op het vlak van het opwaarderen van de gedane investeringen, het beheer van terreinen en infrastructuren, de aankopen of de processen.

Ontdek voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business

BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten