BeBiodiversity Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Biodiversiteit is onze prioriteit!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De sector van de farmaceutische industrie roept bij velen mogelijk een schrikbeeld op van vervuiling en uitbuiting. Tilman is echter een Belgisch bedrijf voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) dat de bescherming van het milieu en de biodiversiteit ter harte neemt.

Al meer dan vijftig jaar maakt Tilman geneesmiddelen op basis van planten om kwaaltjes en ongemakken te verlichten. Biodiversiteit is dus de grondstof bij uitstek voor dit bedrijf en het verbindt zich er dan ook toe die te beschermen. Het gaat daarbij uiteraard over de bevoorradingsketen. Zo heeft Tilman een gamma biologische, pesticidevrije kruidenthee ontwikkeld. Hoewel het nog niet doorgetrokken is naar de volledige productieketen, is dit farmaceutisch bedrijf zich bewust van zijn impact en neemt het maatregelen om verbeteringen aan te brengen. Zo heeft het een charter voor verantwoorde aankopen dat drie verbeteracties vastlegt.

Ten eerste, het vervoer minimaliseren om de koolstofvoetafdruk te verminderen: de uitstoot van broeikasgassen vormt door zijn impact op het klimaat een zware bedreiging voor de biodiversiteit. Tilman verbindt zich ertoe om bv. voor lokale of Europese planten te kiezen wanneer mogelijk. Er worden maatregelen ingevoerd om de verplaatsingen van het personeel met de auto te beperken door hen aan te moedigen te carpoolen, telewerken of de fiets te nemen.

De tweede actie is gericht op het verkleinen van de lokale milieu-impact: bij de productie van grondstoffen en geneesmiddelen komen er diverse soorten vervuiling vrij. Tilman verbindt zich ertoe om zich zoveel mogelijk te bevoorraden bij lokale, erkende producenten, kiest voor kartonnen verpakking met FSC-keurmerk en controleert de eigen lozing van chemische additieven. Het bedrijf zorgt ook voor een minimaal energie- en waterverbruik.

Tilman kiest tot slot ook voor samenwerking met lokale producenten die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

BeBiodiversity Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak
Jean-Noël Tilman- photo by Luc Viatour

Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:

  • via het terrein dat u bezet,
  • de inrichting van uw infrastructuur,
  • uw productieprocessen,
  • uw aankoopbeleid,
  • uw importbeleid,
  • en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.

Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure Biodiversiteit is onze business

Actus Associés

BeBiodiversity 3557Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity 3555Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
BeBiodiversity 3550Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Biodiversiteit is onze business !   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Bewust van het belang van het behoud van ons natuurpatrimonium hebben twee oud-onderzoekers van de UCL het bedrijf Ecosem opgericht. Hun doel: zaaigoed en wilde bloemen en planten van inheemse oorsprong (België en Noord-Frankrijk) produceren en zo aangepast voedsel en habitats bieden aan lokale soorten.

Lees meer