BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Vele modefabrikanten zijn zich er steeds meer van bewust dat hun productieketen en grondstoffen rechtstreeks afhankelijk zijn van de biodiversiteit, en onder druk van de consumenten, beschikken ze nu over een “biodiversiteits-” of “milieubeschermings”plan. Zo heeft een groep zijn  uitstoot van broeikassen tussen 2015 en 2018 met 36 % verminderd[i] en tracht deze de traceerbaarheid van zijn grondstoffen volledig transparant te maken. Het engagement van de luxehuizen is belangrijk omdat hun invloed op de kledingsector zo groot is dat hun aandacht voor ecologie en arbeidsrechten in de hele modewereld voelbaar zal zijn. Andere groepen, die bekend staan als fast-fashion modellen (d.w.z. die zeer vervuilend zijn) hebben zich er ondanks alles toe verbonden in hun processen meer rekening te houden met de biodiversiteit en werken samen met internationale en lokale verenigingen.

Het blijft moeilijk om een onderscheid te maken tussen zich echt engageren voor het milieu en greenwashing[1]. Zetten zij zich oprecht in voor het milieu of pronken zij hiermee op hun websites alleen maar om de consument gerust te stellen?

Ondanks deze verbintenissen volstaan de geleverde inspanningen duidelijk niet gelet op de toenemende achteruitgang van de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen. En jammer genoeg lijkt het productietempo niet af te nemen, als we afgaan op de snelheid waarmee de verschillende soorten kleding in de rekken terechtkomen.

BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit
ILLUSTRATED BY ELIN SVENSSON

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor fast fashion. De “slow fashion”-beweging verkiest kwaliteit boven kwantiteit voor duurzame en tijdloze kledingstukken. Veel merken bieden meer ecologische producten aan die worden gemaakt van biologische materialen (katoen, linnen, wol, plantaardig leer) en/of gerecycleerde materialen (textiel, plastic, enz.) en die worden ontworpen in Europa of zelfs lokaal en in omstandigheden waarbij de werknemers en het milieu worden gerespecteerd. Sommige merknamen leggen zich ook toe op de recycling van gebruikte kleding en moedigen hun klanten aan om artikelen in te leveren die niet meer worden gebruikt.

Het is aan de consumenten om zich te informeren en te kiezen voor echte oplossingen waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd. Tweedehands kleding of het huren van kleding zijn bijvoorbeeld interessante alternatieven.

[1] Greenwashingofgroenwassen is eenmarketing-ofpublic-relationsprocesdat door een organisatie (bedrijf, territoriale of nationale overheidsdienst,…) wordt gebruikt om zichzelf een misleidend  beeld van ecologische verantwoordelijkheid te geven.
Meestal zijn de gemaakte kosten meer bestemd voorreclame dan voor echte acties ten gunste van hetmilieu ende duurzame ontwikkeling. https://nl.wikipedia.org/wiki/Greenwashing

[i] https://www.lemonde.fr/economie/article/2020/02/25/l-industrie-textile-est-emblematique-de-tous-les-exces-de-la-societe-de-consommation_6030747_3234.html

Meer news

BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten