BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Natuurlijk dient al het advies voor een wandeling in de natuur te worden nageleefd: parkeer je voertuig en respecteer de borden en toegangen, laat geen vuilnis achter, stoor de dieren niet en beschadig niets. Maar voor het plukken en oogsten van paddenstoelen in het bos gelden enkele extra tips.

Controleer of het plukken is toegestaan: elk bos heeft een eigenaar die de toegang tot het domein en plukken kan toestaan, tolereren of verbieden. Paddenstoelen behoren toe aan de eigenaar van het domein die het plukken van een redelijke hoeveelheid paddenstoelen voor eigen gebruik kan toestaan. In Brussel bijvoorbeeld is het plukken van paddenstoelen totaal verboden om zeldzame soorten, waarvan sommige eetbaar zijn, te beschermen. Voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden kunnen onderzoekers en docenten om een afwijking vragen. In de Vlaamse Gemeenschap is plukken ook verboden. In de bossen die toebehoren aan het Waalse Gewest kan je de paden verlaten om door de bossen te wandelen en paddenstoelen te plukken. In privébossen is een toelating vereist. Om te voorkomen dat je in overtreding bent, moet je je op voorhand informeren en jezelf geolokaliseren als je twijfelt.

De maximumhoeveelheden zijn per gezin gereglementeerd. Een middelgrote mand (ongeveer tien liter) wordt over het algemeen aanvaard. Opgelet, in geval van overschrijdingen, kunnen, afhankelijk van de aard en de plaats van de overtreding, zware boetes van 65 tot 150 € van toepassing zijn.

Snij de champignon voorzichtig met een scherp mes boven de grond, zonder hem te ontwortelen, zonder het kwetsbare mycelium af te scheuren, zodat hij zich kan herstellen. Blijf van de kleine paddenstoelen af. Naarmate ze groeien, zullen ze een volgend iemand gelukkig maken en ervoor zorgen dat de paddenstoelen zich kunnen voortplanten.

Identificeer eerst de paddenstoel op de grond vooraleer je hem plukt. Het heeft geen zin om je mand te vullen met een soort die niet interessant of zelfs giftig is. Vermijd om oneetbare soorten of oude paddenstoelen te vertrappelen, beide vormen een complex geheel die in een delicaat evenwicht met bomen leven. Leer ook je kinderen om respectvol om te gaan met paddenstoelen.

Meng geen paddenstoelensoorten in je mand. Een paar propere, in een bundel gebonden vaatdoeken zorgen voor een goede afscheiding zodat je oogst niet zou worden verpletterd, terwijl alle geplukte paddenstoelen toch goed kunnen “ademen”.

BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Voor je veiligheid en gezondheid, maar ook om meer te weten te komen over de natuur, leer de eetbare en niet-eetbare paddenstoelensoorten in onze regio’s herkennen. In het bos en terug thuis, controleer en identificeer nauwkeurig de vruchten van je oogst. In geval van twijfel, vraag hulp aan je apotheker.

Let op je hond als hij altijd alles wilt eten wat hij vindt. Soms wil hij jou imiteren of gewoon met je oogst spelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vertrouw je beter niet op zijn instincten. Vergiftiging bij honden komt vaak voor en is soms moeilijk te diagnosticeren vanwege de tijd tussen het eten van de paddenstoel en het optreden van de vergiftigingssymptomen. Sommige paddenstoelen die voor mensen eetbaar zijn, kunnen voor honden giftig zijn als ze rauw of in staat van ontbinding worden geconsumeerd. Neem in geval van twijfel een exemplaar van de paddenstoel die je hond opgegeten heeft zodat je deze kan identificeren.

Van omeletten tot soepen, elke paddenstoel heeft zijn eigen ideale bereidingswijze, leer er meer over om het beste uit elke soort te halen. Als je ze liever koopt, zoals bij elk ander levensmiddel, kijk dan waar ze vandaan komen en hoe ze worden geteeld. Er zijn ook leuke kits om thuis eetbare paddenstoelen te kweken. Verbazing en smaakplezier gegarandeerd.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten