BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Biodiversiteit in het hart van de transitie

Biodiversiteit in het hart van de transitie

Terwijl de lockdown langzaam wordt afgebouwd, krijgt de campagne van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit meer vaart. De biodiversiteit bewaren wordt namelijk steeds urgenter! De verminderde menselijke activiteit tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-crisis had gunstige effecten op de natuur wereldwijd  maar dat was van korte duur. Vandaag moeten we er extra waakzaam voor zijn dat onze wereld met beperkte hulpbronnen en ecosystemen niet wordt bedreigd door een economisch herstel zonder ecologische logica.

De maatregelen aan het begin van de gezondheidscrisis om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hadden als positief effect een vermindering van onze ecologische voetafdruk. Mensen namen minder vaak de auto of het vliegtuig, kochten minder, aten vaker lokaal of duurzaam, legden een moestuintje aan enz. Minder positief was de grote toename van plastic afval zoals mondmaskers, handschoenen en wegwerpverpakkingen die onze straten en stranden vervuilen, met alle gevolgen van dien voor ons milieu[1].

Europa engageert zich om werkgelegenheid en klimaat niet tegenover elkaar te plaatsen in het kader van het post-corona herstelplan[2]. Toch zijn sommige landen geneigd tot ongebreidelde industriële groei om het verlies aan inkomsten en banen als gevolg van de pandemie te compenseren[3]. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de biodiversiteit.

 

BeBiodiversity Biodiversiteit in het hart van de transitie

Vanwege de klimaat-, milieu- en gezondheidscrises moeten we ons nu meer dan ooit bewust zijn en blijven van het cruciale belang van biodiversiteit. De biodiversiteit beschermen betekent het leven zelf beschermen. Als we duurzaam willen leven in een wereld waarin het evenwicht tussen menselijke activiteiten en biodiversiteit wordt gerespecteerd, moeten we de geleverde inspanningen voortzetten en versterken en zo een verandering op gang brengen die weegt op de politieke, economische en sociale besluitvormng. Overal, op internationaal, Europees en Belgisch niveau, worden economische herstelplannen besproken die ongeziene mogelijkheden inhouden voor een transitie naar een duurzamere samenleving. Biodiversiteit moet de rode draad zijn in deze plannen. Voor deze transitie is een nauwe samenwerking nodig tussen beleidsmakers, experts en wij allemaal.

Daarom sluiten zich elke dag nieuwe partners aan bij de campagne #SamenVoorBiodiversiteit. De campagne wordt gedragen door een brede, unieke beweging van meer dan 70 organisaties: universiteiten en onderzoekers, nationale en internationale ngo’s, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, bedrijven, Vlaamse, Brusselse, Waalse en federale overheden. Het doel? Politici, bedrijven en burgers bewustmaken en concrete opties aanbieden om de overgang naar een duurzame wereld aan te moedigen en te ondersteunen.

Meer info over de campagne: www.samenvoorbiodiversiteit.be

 

[1] https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/coronacrisis-overspoelt-straten-stortplaatsen-en-oceanen-met-massa-plastic~aee606ea/
[2] https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/21/witte-rook-voor-europees-antwoord-op-de-coronacrisis/
[3] https://theprint.in/economy/first-into-the-covid-slump-china-now-proving-to-be-the-economy-fastest-to-recover/482818/ (Chinees voorbeeld)

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten