BeBiodiversity Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Wat hebben de lettersierschildpad, de reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar gemeen ? Exotisch, of roofdier, of gevaarlijk ? Het antwoord is ver van banaal, en is zelfs een kritische factor voor het behoud van de biodiversiteit. Deze soorten zijn opmerkelijk, maar zijn massaal aanwezig in België, en staan op de lijst van de 66 soorten van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten voor de Europese Unie.

Om de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten (IUS) te voorkomen en te beheersen, hebben de Federale Staat, de Gemeenschappen en Gewesten een samenwerkingsakkoord afgesloten. Dit akkoord regelt de Belgische uitvoering van de EU-verordening over IUS. Het akkoord brengt voor het eerst alle Belgische autoriteiten die bevoegd zijn voor biodiversiteit samen, een belangrijke mijlpaal.

Maar wat is een invasieve uitheemse soort eigenlijk ?

Een invasieve uitheemse soort of ‘invasieve soort’ is een levend organisme dat door de mens buiten zijn normale habitat werd geïntroduceerd, al dan niet met opzet. Dit fenomeen is niet nieuw, maar het werd eind jaren 80 problematisch door de toenemende globalisering en de daarmee samenhangende intensere handel.

Een soort wordt ‘invasief’ genoemd wanneer ze zich aanpast aan haar nieuwe omgeving en daarbij tot aanzienlijke schade leidt op ecologisch (voor biodiversiteit) of economisch vlak en/of voor de gezondheid.

Globale en gecoördineerde aanpak voor een efficiënte bestrijding in België

Een kleine helft van de 36 planten en 30 dieren op de Europese lijst is gevestigd op Belgisch grondgebied (14 planten en 15 dieren). De Belgische autoriteiten zullen de uitbreiding van IUS te bestrijden door een drievoudige actie, een combinatie van preventie, vroege opsporing en snelle uitroeiing. Een gecoördineerde aanpak is het meest efficiënt om de verspreiding van IUS aan te pakken. Alle informatie over IAS in België is beschikbaar op de website “Invasive Alien Species”.

BeBiodiversity Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Laten we exotische soorten niet demoniseren! Niet alle geïntroduceerde soorten worden invasief. Maar de lettersierschildpad, de reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar vormen ernstige problemen in België.

Hoewel de lettersierschildpad zich in België niet kan voortplanten, verstoort ze de aquatische ecosystemen en maakt ze het water troebel. Sinds augustus 2018 kan ze niet meer officieel verhandeld worden. Dankzij het akkoord kunnen de verschillende autoriteiten beter toezicht houden op de geleidelijke afbouw van de handelsvoorraden. Bovendien kan men via de samenwerking beter sensibiliseren en communiceren over de risico’s van het weer vrijlaten van de lettersierschildpad in het wild. Zowel de schildpad als de inheemse fauna verliezen, wanneer een schildpad wordt vrijgelaten.

De reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar kwamen al in een eerder artikel aan bod. Het samenwerkingsakkoord is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen deze twee IUS. Het faciliteert de ontwikkeling en uitvoering van coherente beheerplannen voor reuzenberenklauw op het niveau van stroomgebieden, zodat de stroomafwaartse verspreiding van de plant wordt beperkt. Wat de Aziatische hoornaar betreft, kunnen Vlaanderen, Wallonië en Brussel nu dankzij het akkoord actief samenwerken voor het toezicht op de soort in heel België en op een snelle manier de beheerders die de nesten neutraliseren informeren.

Nog vragen bij de invasieve soorten? Deze video geeft een goed beeld van het gevaar dat ze kunnen vormen voor inheemse soorten.

Actus Associés

BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity 3973De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer