Belvas: geëngageerde chocolade!
Biodiversiteit is onze business!
Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.
Deze gecertificeerde biologische en fairtrade chocoladefabriek is baanbrekend met de verantwoorde en duurzame visie die ze heeft ontwikkeld op haar activiteiten. Naast de eerlijke vergoeding van de producenten, maakt Belvas ook gebruik van grondstoffen die zonder pesticiden of chemische meststoffen worden geteeld; niet alleen om habitats te vrijwaren maar ook voor het welzijn van de werknemers. Door rechtstreeks samen te werken met kleine coöperaties kan Belvas zich ervan verzekeren dat de landbouw extensief blijft en de lokale biodiversiteit in stand wordt gehouden. Of ze nu afkomstig zijn uit Europa (hazelnoten of amandelen) of elders (koffie of cacao), de grondstoffen worden geproduceerd met respect voor de werknemers en de biodiversiteit.
Er kunnen tal van acties worden ondernomen voor een meer biodiversiteitsvriendelijke en duurzame economie.
Het proces voor de vervaardiging van de pralines en truffels werd onder een vergrootglas genomen om er de mogelijk negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk uit te filteren. In België heeft Belvas een volledig passieve werkplaats die beschikt over fotovoltaïsche zonnepanelen voor schone energie, ledverlichting, systemen voor energie- en waterterugwinning, enz. Om de lokale biodiversiteit te boosten op het terrein waarop de nieuwe fabriek werd gebouwd, deed Belvas een beroep op de experten van Ecosem voor de aanplanting van bijvriendelijke hagen. Tot slot besteedt het bedrijf veel aandacht aan zijn afval- en verpakkingsbeheer. De verpakking is voornamelijk van papier of karton met FSC-label.
Voor Thierry Noesen maakt het deel uit van zijn burgerplicht om naar best vermogen te handelen en het motiveert hem en maakt hem trots dat ecologische waarden verzoenbaar blijken met economisch succes.
Er zijn veel aanknopingspunten voor het verbeteren van de biodiversiteit in uw bedrijf:
- via het terrein dat u bezet,
- de inrichting van uw infrastructuur,
- uw productieprocessen,
- uw aankoopbeleid,
- uw importbeleid,
- en door uw leveranciers aan te moedigen om ook hun steentje bij te dragen.
Hulp bij het kiezen van acties of het valoriseren van uw inspanningen via www.biodiversitree.be
Download de brochure ‘Biodiversiteit is onze business‘
Actus Associés
Bewustmaking voor een duurzame toekomst : een terugblik op de sensibiliseringssessies voor de Regie der Gebouwen
Eind november heeft het BiodiversiScape-team twee sensibiliseringssessies gegeven, in het Nederlands en het Frans, aan de medewerkers van de Regie der Gebouwen. Het doel was om het begrip en de betrokkenheid van de deelnemers rond biodiversiteit en ecosystemen te versterken door te bekijken hoe menselijke acties deze vitale systemen beïnvloeden.
Lees meerDrie topconferenties om de planeet te redden: Waarom de COP16 over Biodiversiteit cruciaal is
Dit jaar vinden er drie grote internationale milieuconferenties plaats: COP16 over biodiversiteit, COP29 over klimaat en COP16 over desertificatie (ook wel verwoestijning genoemd)
Lees meerCCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt
De Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica (CCAMLR) werd in 1982 opgericht en onderscheidt zich door haar uitgebreide beheer van mariene ecosystemen in de Antarctische wateren. De Commissie baseert zich op een preventieve aanpak, waarbij de nadruk ligt op het beschermen en bewaren van de complexe interacties tussen soorten en hun omgeving.
Lees meer