BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Dit jaar zijn meer dan 55 delegatieleden opgenomen in de Belgische delegatie voor COP15 Biodiversiteit in Montreal, Canada. Deze delegatie zal verschillende thema’s en doelstellingen behandelen, zoals het beschermen van 30% van de natuur op aarde en in de oceaan, het verminderen van onze voetafdruk op de natuur en het vinden van 700 miljard euro.

Onder de delegatie bevindt zich minister Zakia Khattabi, federaal minister van Leefmilieu en Waals minister Céline Tellier. Daarnaast bestaat de Belgische delegatie ook uit kabinetsleden, experten van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, de SPW Agriculture, Ressources naturelles et Environnement (Waalse overheidsdienst Landbouw, Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu), Departement Omgeving, het Agentschap Natuur en Bos, natuurorganisaties en -commissies, de ambassade, het Museum voor Natuurwetenschappen, …

Maar niet alle deelnemers zijn op dezelfde manier betrokken. Sommigen zijn ter plaatse en anderen volgen de onderhandelingen online op afstand. Tijdens de COP vinden de discussies voornamelijk plaats in werkgroepen waaraan de experten deelnemen. Tijdens de tweede week is er ook segment gewijd aan de ministers die aan een definitief slotakkoord werken. Minister Zakia Khattabi zal daarom in de tweede week aanwezig zijn om belangrijke besprekingen te voeren.

COP15 is zeer belangrijk voor het vaststellen van doelstellingen voor het komende decennium. Van de vorige doelstellingen is er nauwelijks één gehaald. De COP15 wordt op 19 december afgesloten, hopelijk met een transformatief en ambitieus globaal kader voor de biodiversiteit.

In dit VRT-artikel legt Ines Verleye, hoofd van de Belgische delegatie, uit waarom de Canadese COP biodiversiteit zo belangrijk is.

Actus Associés

BeBiodiversity 47676 juli: Wereld Zoönose Dag!

6 juli: Wereld Zoönose Dag!

Een zoönose is een infectieziekte die overgedragen kan worden van dier op mens, veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Enkele bekende voorbeelden zijn COVID-19, de ziekte van Lyme en salmonella.

Lees meer