Onze mediabibliotheek

Categories

Red de biodiversiteit, samen en nu!

Filmpje van de campagne van de beweging #Samenvoorbiodiversiteit - mei 2020

Voir la vidéo

Trailer – Biodiversiteit: een meerwaarde voor jouw bedrijf !

Biologisch afbreekbare verpakkingen, lokale en beperkte productie, passieve gebouwen.... Om de biodiversiteit te ontwikkelen en te beschermen en tegelijkertijd rendabel te zijn, zijn er evenveel verschillende oplossingen. En sommige KMO's hebben dit goed begrepen!

En wanneer ga je verder met de biodiversiteit?

https://bebiodiversity.be/

Voir la vidéo

Biodiversiteit: een meerwaarde voor jouw bedrijf ! – Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen toont hoe het kan. Met bijvoorbeeld groendaken en een boomgaard geven ze een stukje terug aan de natuur.

Maak van biodiversiteit een reflex in plaats van een keuze!

Voir la vidéo

Biodiversiteit: een meerwaarde voor jouw bedrijf! – Belvas

Aandacht voor biodiversiteit en economisch succes gaan hand in hand. De consument sluit zich steeds meer aan bij de waarden van Belvas: focus op biodiversiteit doorheen het hele verwerkingsproces van teler tot klant. Wilt u ook de impact van uw bedrijf op de natuur beperken? Raadpleeg onze website https://bebiodiversity.be/nl/wat-kan-ik-doen-als-bedrijf/.

Voir la vidéo

Biodiversiteit: een meerwaarde voor jouw bedrijf ! – Tilman

Biodiversiteit wordt voor de klant steeds belangrijker. Het Tilman laboratorium speelt hierop in met het gamma ‘Biolys’: kruidenthee uitsluitend op basis van biologische planten. Grondstoffen besparen = geld besparen.

Wilt u ook de impact van uw bedrijf op de natuur beperken? Raadpleeg onze website https://bebiodiversity.be/nl/wat-kan-ik-doen-als-bedrijf/.

Voir la vidéo

Biodiversiteit: een meerwaarde voor jouw bedrijf! – Amanprana

Voir la vidéo

Biodiversiteit: een meerwaarde voor jouw bedrijf ! – ECOSEM

Voir la vidéo

Het team achter #Bebiodiversity!

De Deauville Green Award gewonnen door onze video "sushi en schildpad" is de perfecte gelegenheid om al het team te bedanken dat achter de #Bebiodiversity campagne staat: David, Joelle, Joel, Daisy, Eline, Sabine, Alice, Salima en Pierre!

Voir la vidéo

Wat is het verband tussen de hawai pizza en de beukenboom?

Er is geen enkel verband tussen een pizza en een beuk? Denk dan maar eens aan hoeveel kilometer elk ingrediënt afgelegd heeft! Een gewone diepvriespizza kan immers een gigantische ecologische voetafdruk en een grote impact op de klimaatverandering hebben, met als gevolg het verdwijnen uit onze bossen en/of de achteruitgang van bepaalde soorten zoals de beuk.

Wat en hoe we produceren en verbruiken, kan de klimaatverandering versterken en de biodiversiteit bedreigen.

Voir la vidéo

Wat is het verband tussen deze ficus en deze egel?

De egel waardeert onze voorliefde voor exotische planten niet echt. De aankoop van een exotische plant kan immers, net zoals andere internationale transporten, de introductie van invasieve soorten vergemakkelijken en de lokale fauna en flora rechtstreeks bedreigen. Hier komt met de ficus een regenworm-etende giftige worm mee. Dit bevalt de egel niet, want zijn dieet bestaat meer bepaald uit … regenwormen.

Wat en hoe we produceren en verbruiken, kan leiden tot de verspreiding van invasieve soorten en onze biodiversiteit bedreigen.

Voir la vidéo

Wat is het verband tussen een shampoofles en de Noordse stormvogel?

We gebruiken ze elke dag: cosmetica verpakt in plastic. We kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat een lege fles in de oceaan kan terechtkomen, in microdeeltjes uiteenvalt en uiteindelijk ingeslikt wordt door gulzige dieren zoals de Noordse stormvogel. Nochtans is de Noordse stormvogel daar jammer genoeg een perfect voorbeeld van.

Wat en hoe we produceren en verbruiken, kan de vervuiling verhogen en de biodiversiteit bedreigen.

Voir la vidéo

Wat is het verband tussen de sushi en de schildpad?

Dit filmpje heeft de Gouden Trofee gewonnen op het Internationaal Deauville Festival Green Awards in juni 2018 in de categorie “Behoud van de biodiversiteit”.

Sushi met schildpad is geen nieuwe culinaire trend. Vissen en schildpadden delen nochtans hetzelfde lot. Overbevissing veroorzaakt een forse daling of zelfs bijna het uitsterven van bepaalde vissen. Bovendien raken duizenden tonnen zeedieren per ongeluk verstrikt in netten en worden die dood of stervende terug in zee geworpen, zoals zeeschildpadden, die zelf bedreigd zijn.

Wat en hoe we produceren en verbruiken, kan leiden tot de overexploitatie van soorten en de biodiversiteit bedreigen.

Voir la vidéo

Wat is het verband tussen de smartphone en de gorilla?

Lijken gorilla’s zodanig op ons dat ze ook met smartphones communiceren? Neen, maar toch is er een verband tussen de productie van onze elektronische apparaten, waarvoor grote hoeveelheden mineralen nodig zijn (lithium, goud, nikkel, coltan enz.), en de primaten die in de tropische bossen wonen waar die mineralen ontgonnen worden.

Wat en hoe we produceren en verbruiken, kan leiden tot de vernietiging van natuurlijke leefgebieden en kan de biodiversiteit bedreigen.

Voir la vidéo

Je kan je aan alles verwachten, als de biodiversiteit er voor iets tussen zit!

De biodiversiteit levert ons bronnen die onontbeerlijk zijn in ons dagelijks leven zoals voedsel, voedingssupplementen, geneesmiddelen, cosmetische producten, hout, bouwmaterialen, textielvezels, …

Voir la vidéo

Gelukkig kunnen we rekenen op biodiversiteit!

Zonder biodiversiteit geen moderne geneeskunde.

Zonder biodiversiteit geen moderne geneeskunde.
Niet enkel de traditionele geneeskunde haalt haar remedies uit de natuur. Meer dan 40 % van de moleculen die de farmaceutische industrie in de handel brengt, bevatten een werkzame stof van biologische oorsprong. Van die 40% is 61% afkomstig van planten, 32% van micro-organismen en 7% van dieren.

Voir la vidéo

Diversiteit maakt macht!

Vele onderzoeken van over de hele wereld hebben de positieve impact van de natuur op ons welzijn aangetoond. Zo is er een studie die bevestigt dat het regelmatig observeren van de natuur de productie van een proteïne genaamd cytokine in ons lichaam vermindert. Een te grote hoeveelheid cytokine kan namelijk gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, artritis, de ziekte van Alzheimer en klinische depressie.

Voir la vidéo

De biodiversiteit heeft ons veel te bieden

Wat een plezier om bloemen te bewonderen en te ruiken, vogels te horen zingen, dieren te observeren en bomen door de seizoenen heen van kleur te zien veranderen. De biodiversiteit is een constante bron van verwondering en inspiratie.
Maar wat doet zij nog voor ons?
De biodiversiteit speelt een belangrijke rol in bijna alle aspecten van ons leven: voeding, gezondheid, economie, transport, bouw, opvoeding, cultuur of vrije tijd.

Voir la vidéo