BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Geen cacao, geen chocolade…

Vroeger was chocolade een occasionele maaltijd of een feestmaaltijd en soms zelfs een luxemaaltijd, terwijl chocolade nu in onze dagelijkse eetgewoontes verankerd is. Een plezier voor de smaakpapillen en het moreel, maar waarvoor de biodiversiteit een afschuwelijke prijs betaalt.

De laatste maanden werd meermaals de aandacht op cacao in de pers gevestigd. In september 2017 werd in het verslag van een NGO, Mighty Earth, de ontbossing aan het licht gebracht die gepaard gaat met de productie van cacao in West-Afrika. In Ivoorkust is 30% van de totale ontbossing te wijten aan de teelt van cacao. In de beschermde gebieden in Ivoorkust is 90% van de ontbossing toe te schrijven aan de teelt van cacao! In deze wouden die geacht beschermd te worden, leven onder meer olifanten en chimpansees. Sindsdien wijst de NGO erop dat dit verschijnsel ook andere delen van de wereld aantast: Indonesië, Peru, Ecuador, Kameroen.

In januari was er een ander punt van bezorgdheid: de verdwijning van cacao wegens de klimaatverandering en ziektes. De globale opwarming zou de productieomstandigheden van cacaobonen minder gunstig maken, waardoor cacao een zeldzaam product wordt.

Bovendien stijgt de vraag naar cacao sterk en de producenten van cacao worden niet eerlijk vergoed. Deze vraag leidt ertoe dat er steeds meer oppervlaktes nodig zijn om cacao te produceren, een verschijnsel dat nog toeneemt door het lage rendement in gebieden die getroffen worden door de klimaatverandering. Bovendien zouden de cacaoproducerende landen op 100 miljard dollar inkomsten die over gans de cacao-waardeketen gegenereerd worden, slechts 6% van dit bedrag ontvangen en slechts 2% zou naar de producenten gaan. Deze lage prijzen zetten hen er bijgevolg toe aan om de grenzen van de teeltgebieden te verleggen, onder meer naar beschermde gebieden.

BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Zoals voorgesteld door Pierre Marcolini, een befaamde Belgische chocolatier, zou cacao dus meer een kwestie van centen zijn dan dit het geval is voor het klimaat. Voor de voedingsmiddelenverwerkende bedrijven en de chocolatiers ligt de uitdaging dus in de traceerbaarheid van hun bevoorrading en in een engagement voor een eerlijker handelsverkeer.

Voor de consumenten bestaan er oplossingen zodat je niet zou bijdragen tot de verdwijning van de betrokken tropische wouden: je chocolade beter kiezen door de voorkeur te geven aan de kwaliteit en niet aan de hoeveelheid, de voorkeur geven aan merken die zich engageren tegen een ontbossing en voor een eerlijk handelsverkeer. Ons pioniersbedrijf Belvas is een Belgische chocoladefabriek die zich volledig engageert voor deze eerlijke en ecologische aanpak.

Een Belg zou gemiddeld 8 kilo chocolade per jaar consumeren… Maak voor Pasen of elk ander moment van chocoladeplezier dus een geïnformeerde keuze om onze noodzakelijke biodiversiteit te beschermen.

Meer news

BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve diversiteit?

Invasieve diversiteit?

Verschillende dier- en plantensoorten hebben altijd al de wereld gekoloniseerd en leefgebieden ingenomen volgens hun aanpassingsvermogen. Maar de mens heeft ook doelbewust of per ongeluk dier- en plantensoorten, evenals zwammen en micro-organismen buiten hun gebruikelijke habitats geïntroduceerd in andere gebieden. Sommige soorten passen zich aan en gedijen lokaal zo goed dat ze invasief worden en een gevaar gaan vormen voor de oorspronkelijke lokale biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Lees meer
BeBiodiversity SOUVENIRS, SOUVENIRS

SOUVENIRS, SOUVENIRS

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten