BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Geen cacao, geen chocolade…

Vroeger was chocolade een occasionele maaltijd of een feestmaaltijd en soms zelfs een luxemaaltijd, terwijl chocolade nu in onze dagelijkse eetgewoontes verankerd is. Een plezier voor de smaakpapillen en het moreel, maar waarvoor de biodiversiteit een afschuwelijke prijs betaalt.

De laatste maanden werd meermaals de aandacht op cacao in de pers gevestigd. In september 2017 werd in het verslag van een NGO, Mighty Earth, de ontbossing aan het licht gebracht die gepaard gaat met de productie van cacao in West-Afrika. In Ivoorkust is 30% van de totale ontbossing te wijten aan de teelt van cacao. In de beschermde gebieden in Ivoorkust is 90% van de ontbossing toe te schrijven aan de teelt van cacao! In deze wouden die geacht beschermd te worden, leven onder meer olifanten en chimpansees. Sindsdien wijst de NGO erop dat dit verschijnsel ook andere delen van de wereld aantast: Indonesië, Peru, Ecuador, Kameroen.

In januari was er een ander punt van bezorgdheid: de verdwijning van cacao wegens de klimaatverandering en ziektes. De globale opwarming zou de productieomstandigheden van cacaobonen minder gunstig maken, waardoor cacao een zeldzaam product wordt.

Bovendien stijgt de vraag naar cacao sterk en de producenten van cacao worden niet eerlijk vergoed. Deze vraag leidt ertoe dat er steeds meer oppervlaktes nodig zijn om cacao te produceren, een verschijnsel dat nog toeneemt door het lage rendement in gebieden die getroffen worden door de klimaatverandering. Bovendien zouden de cacaoproducerende landen op 100 miljard dollar inkomsten die over gans de cacao-waardeketen gegenereerd worden, slechts 6% van dit bedrag ontvangen en slechts 2% zou naar de producenten gaan. Deze lage prijzen zetten hen er bijgevolg toe aan om de grenzen van de teeltgebieden te verleggen, onder meer naar beschermde gebieden.

BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Zoals voorgesteld door Pierre Marcolini, een befaamde Belgische chocolatier, zou cacao dus meer een kwestie van centen zijn dan dit het geval is voor het klimaat. Voor de voedingsmiddelenverwerkende bedrijven en de chocolatiers ligt de uitdaging dus in de traceerbaarheid van hun bevoorrading en in een engagement voor een eerlijker handelsverkeer.

Voor de consumenten bestaan er oplossingen zodat je niet zou bijdragen tot de verdwijning van de betrokken tropische wouden: je chocolade beter kiezen door de voorkeur te geven aan de kwaliteit en niet aan de hoeveelheid, de voorkeur geven aan merken die zich engageren tegen een ontbossing en voor een eerlijk handelsverkeer. Ons pioniersbedrijf Belvas is een Belgische chocoladefabriek die zich volledig engageert voor deze eerlijke en ecologische aanpak.

Een Belg zou gemiddeld 8 kilo chocolade per jaar consumeren… Maak voor Pasen of elk ander moment van chocoladeplezier dus een geïnformeerde keuze om onze noodzakelijke biodiversiteit te beschermen.

Meer news

BeBiodiversity Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

Blijf stijlvol de biodiversiteit respecteren

De solden zijn aangebroken. De rekken liggen vol met goede koopjes en iedereen heeft zin om zich een “nieuwe kleerkast” aan te schaffen. Maar we houden geen rekening met de impact van de “fast fashion” op de biodiversiteit. We leggen je hier uit hoe de la textielproductie een bedreiging voor talrijke soorten vormt. Het goede nieuws is dat we stijlvol kunnen blijven zonder deze soorten al te veel te beschadigen.

Lees meer
BeBiodiversity Zich verzorgen zonder de biodiversiteit aan te tasten

Zich verzorgen zonder de biodiversiteit aan te tasten

We houden ervan om onszelf te verzorgen. Dagelijks gebruiken we verzorgingsproducten, zeep, douchegel, deodorant, reinigingslotion, shampoo, hydraterende crème, tandpasta en parfum. Resultaat: de Belg consumeert gemiddeld 18 gram cosmetica per dag. Maar wat wij denken dat goed is voor ons, is dat niet noodzakelijkerwijs voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

Hout en muziekinstrumenten

Ondanks het feit dat we een aanzienlijke vooruitgang op het vlak van de kennis van materialen geboekt hebben, blijft hout het materiaal bij voorkeur voor de bouw van muziekinstrumenten. Het zijn de unieke kenmerken zoals het gewicht, de hardheid, de resistentie en het klankvermogen die het gebruik hiervan voor snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en slaginstrumenten bepalen. Elk instrument is een verzameling van harde en zachte houtsoorten op zoek naar de optimale geluidsomstandigheden.

Lees meer
BeBiodiversity Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Scampi’s zoveel men wil, ten koste van de biodiversiteit

Garnalen, scampi’s of gamba’s waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden! In 20 jaar tijd zou de productie met 9 vermenigvuldigd zijn. Een groei of toename die schade toebrengt aan de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ivoor vernietigen ter bescherming van de wilde olifanten

Ieder kwartier verdwijnt er een olifant ten gevolge van stroperij. De wilde olifanten afkomstig van Afrika en Azië zijn met uitsterven bedreigd omwille van hun ivoor dat afkomstig is van de slagtanden. Niemand zal het wagen om een slagtand weg te nemen van een levende olifant, waardoor het doden van olifanten voor stropers een veel makkelijkere oplossing is.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten