BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Geen cacao, geen chocolade…

Vroeger was chocolade een occasionele maaltijd of een feestmaaltijd en soms zelfs een luxemaaltijd, terwijl chocolade nu in onze dagelijkse eetgewoontes verankerd is. Een plezier voor de smaakpapillen en het moreel, maar waarvoor de biodiversiteit een afschuwelijke prijs betaalt.

De laatste maanden werd meermaals de aandacht op cacao in de pers gevestigd. In september 2017 werd in het verslag van een NGO, Mighty Earth, de ontbossing aan het licht gebracht die gepaard gaat met de productie van cacao in West-Afrika. In Ivoorkust is 30% van de totale ontbossing te wijten aan de teelt van cacao. In de beschermde gebieden in Ivoorkust is 90% van de ontbossing toe te schrijven aan de teelt van cacao! In deze wouden die geacht beschermd te worden, leven onder meer olifanten en chimpansees. Sindsdien wijst de NGO erop dat dit verschijnsel ook andere delen van de wereld aantast: Indonesië, Peru, Ecuador, Kameroen.

In januari was er een ander punt van bezorgdheid: de verdwijning van cacao wegens de klimaatverandering en ziektes. De globale opwarming zou de productieomstandigheden van cacaobonen minder gunstig maken, waardoor cacao een zeldzaam product wordt.

Bovendien stijgt de vraag naar cacao sterk en de producenten van cacao worden niet eerlijk vergoed. Deze vraag leidt ertoe dat er steeds meer oppervlaktes nodig zijn om cacao te produceren, een verschijnsel dat nog toeneemt door het lage rendement in gebieden die getroffen worden door de klimaatverandering. Bovendien zouden de cacaoproducerende landen op 100 miljard dollar inkomsten die over gans de cacao-waardeketen gegenereerd worden, slechts 6% van dit bedrag ontvangen en slechts 2% zou naar de producenten gaan. Deze lage prijzen zetten hen er bijgevolg toe aan om de grenzen van de teeltgebieden te verleggen, onder meer naar beschermde gebieden.

BeBiodiversity Geen cacao, geen chocolade…

Zoals voorgesteld door Pierre Marcolini, een befaamde Belgische chocolatier, zou cacao dus meer een kwestie van centen zijn dan dit het geval is voor het klimaat. Voor de voedingsmiddelenverwerkende bedrijven en de chocolatiers ligt de uitdaging dus in de traceerbaarheid van hun bevoorrading en in een engagement voor een eerlijker handelsverkeer.

Voor de consumenten bestaan er oplossingen zodat je niet zou bijdragen tot de verdwijning van de betrokken tropische wouden: je chocolade beter kiezen door de voorkeur te geven aan de kwaliteit en niet aan de hoeveelheid, de voorkeur geven aan merken die zich engageren tegen een ontbossing en voor een eerlijk handelsverkeer. Ons pioniersbedrijf Belvas is een Belgische chocoladefabriek die zich volledig engageert voor deze eerlijke en ecologische aanpak.

Een Belg zou gemiddeld 8 kilo chocolade per jaar consumeren… Maak voor Pasen of elk ander moment van chocoladeplezier dus een geïnformeerde keuze om onze noodzakelijke biodiversiteit te beschermen.

Meer news

BeBiodiversity De week van de biodiversiteit

De week van de biodiversiteit

Van 18 tot 24 maart staat de biodiversiteit op de agenda. In heel België zal een breed scala aan activiteiten niet alleen helpen om de interactie tussen de natuur en onze leefomgeving beter te begrijpen, maar ook om concrete acties te bepalen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

Lees meer
BeBiodiversity Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

Een gelukkig nieuwjaar 2019 in het teken van de biodiversiteit!

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Gedaan met de zoektocht naar cadeautjes, de overvloedige maaltijden….. tot volgend jaar! Laten we, nu deze periode achter de rug is, even stilstaan bij de impact van een feest als Kerstmis op de biodiversiteit. Hoe kunnen we onze voetafdruk verminderen tijdens de feesten?

Lees meer
BeBiodiversity Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

Wrattenzwijn, egel of stokstaartje: welke consument ben jij?

De biodiversiteit wordt bedreigd. Het aantal soorten dieren en planten neemt zienderogen af, zowel op het land als in de zee. Maar wat kunnen we doen voor deze soorten, ook al ligt hun habitat soms zo ver van ons vandaan? Meer dan  70 % van de biodiversiteitsimpact van België ligt buiten onze landsgrenzen en houdt rechtstreeks verband met onze invoer.

Lees meer
BeBiodiversity Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Paddenstoelen, neem je paraplu’s, het is herfst!

Wat is er leuker dan te genieten van een wandeling in het bos en deze herfstschatten, die paddenstoelen zijn, te ontdekken en te proeven. En we zijn goed bediend! Wist je dat België het derde land van Europa is op het vlak van diversiteit van paddenstoelen? Er zouden meer dan 10.000 soorten op ons grondgebied bestaan, ook al bestaan er slechts enkele tientallen eetbare soorten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten