BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

De koffieplant, in de schaduw van grote bomen

Er zijn verschillende methoden om koffie te telen: de sterk beschaduwde traditionele polycultuur, de beschaduwde monocultuur en de onbeschaduwde monocultuur. Bij de traditionele polycultuur wordt alleen de ondergroei gerooid en groeien de planten in de schaduw, onder het bladerdak van grote bomen. De opbrengst is relatief beperkt maar bij dit soort teelt wordt de biodiversiteit voor een groot deel behouden. Ecologische verbindingszones voor dieren blijven behouden en bodemerosie wordt beperkt.

De beschaduwde monocultuur dreigt die traditionele teelt in de ondergroei te vervangen, wat een grote impact heeft op de biodiversiteit.

En als laatste is er nog de onbeschaduwde monocultuur, met de beste opbrengst, het meest ontbossing en het minst aandacht voor de biodiversiteit. Labels en een iets hogere verkoopprijs zetten producenten ertoe aan om af te stappen van de onbeschaduwde monocultuur en terug te keren naar de beschaduwde monocultuur, die een beter evenwicht biedt tussen opbrengst en behoud van biodiversiteit.

Wilde koffiesoorten moeten concurreren met commerciële soorten en lopen het gevaar te verdwijnen. In Ethiopië worden die wilde koffieplanten beschermd in een natuurreservaat: zij vormen een genetische reserve waaruit resistentie tegen ziekten en klimaatverandering kan worden geput als voorbereiding op de toekomst.

Een perfecte keuze voor de biodiversiteit bestaat er niet, waardoor de consument andere ethische criteria kan laten meespelen, zoals een eerlijkere prijs voor de producent. Andere labels garanderen de herkomst en een verstandig gebruik van pesticiden. Ook dat is een aspect waar rekening mee moet worden gehouden voor onze gezondheid en het milieu.

BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?
Kafa Biosphere Reserve, Ethiopia. Photo credit: Sue Pleming/World Bank

Zwarte koffie

Het is bij het kopen en bereiden van je koffie dat je als consument keuzes kunt maken. Koffiedik kan gemakkelijk gecomposteerd worden, maar jammer genoeg horen bij koffie ook vaak filters, pads, wegwerpbekers, roerstaafjes en verpakkingen van suiker, melk en koekjes. Om het maar niet te hebben over het koffiezetapparaat dat urenlang aan staat voor een bodempje warm gehouden koffie dat we uiteindelijk maar weggieten (of toch opdrinken, de lippen op elkaar).

Aan jou om de juiste keuzes te maken!

En thee?

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Helaas behoren de producerende landen niet altijd tot de goede leerlingen op het gebied van milieu en biodiversiteit. De prachtige idyllische landschappen van de theevelden zijn biologische woestijnen vergeleken met de tropische wouden die zij hebben vervangen.

Ook daar zijn bio- en Fairtrade-labels een stap in de goede richting, ook al zijn ze weinig belovend voor de biodiversiteit.

Kies losse thee. Het wordt een plezier om die te bereiden in een mooie theepot, met nul afval bovendien.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten