BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Onze voedingskeuzes hebben aanzienlijke gevolgen voor de biodiversiteit en de ecosystemen, maar ook voor onze gezondheid. De intensieve vleesproductie is verantwoordelijk voor de vernietiging van tal van ecosystemen in de wereld, terwijl de overmatige vleesconsumptie tot verschillende ziektes leidt. Toch blijft de vraag naar vlees toenemen op een steeds meer dichtbevolkte planeet met beperkte natuurlijke hulpbronnen. Kunnen wij als individu een rol spelen om deze trend om te buigen? Het antwoord is ja!

Om de hele wereldbevolking op een duurzame manier te voeden, zou iedereen minder rood vlees en meer groenten moeten eten. Het probleem is niet zozeer de demografie (de bevolkingsaantallen), maar wel de huidige praktijken van industriële veehouderij die de natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit zwaar onder druk zetten[1] (zie het artikel “Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit” ).

Onze gemiddelde vleesconsumptie is al ruim hoger dan onze eiwitbehoefte. Daarenboven zouden we ook deels plantaardige eiwitten moeten eten. De FAO beveelt aan om niet meer dan 75g à 100g dierlijke eiwitten per dag te eten. Dit is maximum 36,5kg vlees, vis en eieren per jaar, ongeveer de helft van wat we momenteel consumeren[2]. Om de gezondheidsrisico’s te beperken is het sterk aanbevolen om minder dan 300g rood vlees per week te eten en geen of zo weinig mogelijk bewerkt vlees, in het bijzonder charcuterie, te eten.[3]

Minder rood vlees eten is dus beter voor onze gezondheid én voor onze planeet. Maar wat zijn “biodiversiteitsvriendelijke” alternatieven voor de liefhebbers van steak en gehaktballetjes in een land waar vlees vaak het belangrijkste voedingsmiddel op het bord is?

BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Enkele mogelijke voedingskeuzes zijn :

  • Ik word flexitariër: ik eet minder vlees, maar van betere kwaliteit (bio, lokaal, afkomstig van extensieve veehouderijen).[4] Vlees en melkproducten van de extensieve veeteelt zijn milieuvriendelijker dan die van de industriële veeteelt of graanvoeding. Bovendien beperk je ook de risico’s op bepaalde ziekten (waaronder hart- en vaatziekten, kankers, hypertensie, …) door minder rood vlees en bewerkte vleesproducten te eten.[5]
  • Ik eet vlees dat minder schadelijk voor het klimaat is. Varkens en pluimvee produceren veel minder methaan dan runderen. Ze zijn evenwel meer afhankelijk van granen en sojaproducten en kunnen dus nog steeds negatieve gevolgen hebben voor de uitstoot van broeikasgassen.
  • Ik geef de voorkeur aan peulvruchten, granen en plantaardige eiwitten. In een onderzoek van Zweedse voedingsproducten besluiten de auteurs dat “het ‘klimaatefficiënter’ is om eiwitten te produceren uit plantaardige bronnen dan uit dierlijke bronnen”. Ze voegen daaraan toe dat “rundvlees de minst efficiënte manier is om eiwitten te produceren, minder efficiënt dan groenten die niet om hun hoge eiwitgehalte bekend staan, zoals groene bonen of wortelen” (Carlsson-Kanyama & González 2009). Uit een studie van BEUC in 2020 blijkt overigens dat de meeste consumenten bereid zijn meer linzen, bonen en andere peulvruchten te eten als alternatief voor dierlijke eiwitten. [6]
  • Ik geef de voorkeur aan de korte keten en lokale boeren, bioboeren en/of boeren met een milieuvriendelijk charter. Ik vermijd zo het goederenvervoer, vaak per boot, en dus de geluids- en waterverontreiniging van het mariene milieu. Ik eet geen voedingsmiddelen die met het vliegtuig vervoerd zijn. Ik beperk de verontreiniging van de ecosystemen door chemische producten, meer bepaald in de landbouw en in de watergebieden.
  • Ik kijk op hier voor meer voedingstips

 

[1] Interventie van Howard Lyman en Michael Pollan in de documentaire cowspiracy
[2] Food-based dietary guidelines – Belgium (fao.org)
[3] https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20191011_hgr-9284_fbdg_vweb.pdf

[4] Faut-il arrêter de manger de la viande ? (lemonde.fr)
[5] advies-9284-fbdg-2019 | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
[6] Tussen 2016 en 2019 werd 24% van de begroting van het EU-landbouwpromotiebeleid uitgetrokken voor campagnes om vlees en vleesproducten te promoten. Plannen om de productie of consumptie van vlees niet langer te stimuleren, die begin mei deel uitmaakten van enkele ontwerpen van de EU-strategie ‘van boer tot bord’ voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, werden uit de definitieve versie geschrapt. Het landbouwpromotiebeleid van de EU wordt momenteel geëvalueerd.

Meer news

BeBiodiversity Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

Biodiversiteit als dam tegen overstromingsschade

In het licht van de menselijke tragedies die overstromingen veroorzaken, kan het cynisch lijken te wijzen op milieuproblemen of op het verlies van biodiversiteit; toch zijn die fenomenen nauw met elkaar verbonden. Het behoud van biodiverse gebieden kan de effecten van watersnood helpen voorkomen of milderen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige, gezonde en aangename leefomgeving.

Lees meer
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Lees meer
BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten