BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Onze voedingskeuzes hebben aanzienlijke gevolgen voor de biodiversiteit en de ecosystemen, maar ook voor onze gezondheid. De intensieve vleesproductie is verantwoordelijk voor de vernietiging van tal van ecosystemen in de wereld, terwijl de overmatige vleesconsumptie tot verschillende ziektes leidt. Toch blijft de vraag naar vlees toenemen op een steeds meer dichtbevolkte planeet met beperkte natuurlijke hulpbronnen. Kunnen wij als individu een rol spelen om deze trend om te buigen? Het antwoord is ja!

Om de hele wereldbevolking op een duurzame manier te voeden, zou iedereen minder rood vlees en meer groenten moeten eten. Het probleem is niet zozeer de demografie (de bevolkingsaantallen), maar wel de huidige praktijken van industriële veehouderij die de natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit zwaar onder druk zetten[1] (zie het artikel “Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit” ).

Onze gemiddelde vleesconsumptie is al ruim hoger dan onze eiwitbehoefte. Daarenboven zouden we ook deels plantaardige eiwitten moeten eten. De FAO beveelt aan om niet meer dan 75g à 100g dierlijke eiwitten per dag te eten. Dit is maximum 36,5kg vlees, vis en eieren per jaar, ongeveer de helft van wat we momenteel consumeren[2]. Om de gezondheidsrisico’s te beperken is het sterk aanbevolen om minder dan 300g rood vlees per week te eten en geen of zo weinig mogelijk bewerkt vlees, in het bijzonder charcuterie, te eten.[3]

Minder rood vlees eten is dus beter voor onze gezondheid én voor onze planeet. Maar wat zijn “biodiversiteitsvriendelijke” alternatieven voor de liefhebbers van steak en gehaktballetjes in een land waar vlees vaak het belangrijkste voedingsmiddel op het bord is?

BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Enkele mogelijke voedingskeuzes zijn :

  • Ik word flexitariër: ik eet minder vlees, maar van betere kwaliteit (bio, lokaal, afkomstig van extensieve veehouderijen).[4] Vlees en melkproducten van de extensieve veeteelt zijn milieuvriendelijker dan die van de industriële veeteelt of graanvoeding. Bovendien beperk je ook de risico’s op bepaalde ziekten (waaronder hart- en vaatziekten, kankers, hypertensie, …) door minder rood vlees en bewerkte vleesproducten te eten.[5]
  • Ik eet vlees dat minder schadelijk voor het klimaat is. Varkens en pluimvee produceren veel minder methaan dan runderen. Ze zijn evenwel meer afhankelijk van granen en sojaproducten en kunnen dus nog steeds negatieve gevolgen hebben voor de uitstoot van broeikasgassen.
  • Ik geef de voorkeur aan peulvruchten, granen en plantaardige eiwitten. In een onderzoek van Zweedse voedingsproducten besluiten de auteurs dat “het ‘klimaatefficiënter’ is om eiwitten te produceren uit plantaardige bronnen dan uit dierlijke bronnen”. Ze voegen daaraan toe dat “rundvlees de minst efficiënte manier is om eiwitten te produceren, minder efficiënt dan groenten die niet om hun hoge eiwitgehalte bekend staan, zoals groene bonen of wortelen” (Carlsson-Kanyama & González 2009). Uit een studie van BEUC in 2020 blijkt overigens dat de meeste consumenten bereid zijn meer linzen, bonen en andere peulvruchten te eten als alternatief voor dierlijke eiwitten. [6]
  • Ik geef de voorkeur aan de korte keten en lokale boeren, bioboeren en/of boeren met een milieuvriendelijk charter. Ik vermijd zo het goederenvervoer, vaak per boot, en dus de geluids- en waterverontreiniging van het mariene milieu. Ik eet geen voedingsmiddelen die met het vliegtuig vervoerd zijn. Ik beperk de verontreiniging van de ecosystemen door chemische producten, meer bepaald in de landbouw en in de watergebieden.
  • Ik kijk op hier voor meer voedingstips

 

[1] Interventie van Howard Lyman en Michael Pollan in de documentaire cowspiracy
[2] Food-based dietary guidelines – Belgium (fao.org)
[3] https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20191011_hgr-9284_fbdg_vweb.pdf

[4] Faut-il arrêter de manger de la viande ? (lemonde.fr)
[5] advies-9284-fbdg-2019 | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
[6] Tussen 2016 en 2019 werd 24% van de begroting van het EU-landbouwpromotiebeleid uitgetrokken voor campagnes om vlees en vleesproducten te promoten. Plannen om de productie of consumptie van vlees niet langer te stimuleren, die begin mei deel uitmaakten van enkele ontwerpen van de EU-strategie ‘van boer tot bord’ voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, werden uit de definitieve versie geschrapt. Het landbouwpromotiebeleid van de EU wordt momenteel geëvalueerd.

Meer news

BeBiodiversity Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit?

Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit?

Wist je dat de voedingssector de belangrijkste oorzaak is van milieuschade in de Europese Unie, gevolgd door huisvesting en mobiliteit?[1] Hoewel veel consumenten al weten dat vleesproductie een zware last op milieu legt, zijn we geneigd om de gevolgen van onze voedingsgewoontes te onderschatten[2]. Ook al is dit geen goed nieuws, het betekent wel dat de keuzes die we maken echt een verschil kunnen maken. Kunnen we de biodiversiteit beschermen aan de eettafel?

Lees meer
BeBiodiversity Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

Menselijke activiteiten zijn afhankelijk van de biodiversiteit en van de diensten die ze ons rechtstreeks of onrechtstreeks levert. We genieten van de weldaden en de producten van de biodiversiteit, soms afkomstig van verafgelegen ecosystemen, zoals een tropisch woud. Dat betekent dat onze acties ook een impact kunnen hebben op die ecosystemen, dichtbij of veraf.

Lees meer
BeBiodiversity SOS Bossen in nood

SOS Bossen in nood

Bossen nemen op dit moment een derde van het aardoppervlak in. Ze zijn niet minder dan levensnoodzakelijk voor de mens: ze spelen een essentiële rol voor de zoetwatervoorraden, de biodiversiteit en de opslag van koolstof. Er zijn nog autochtone en plaatselijke gemeenschappen die in hun levensonderhoud voorzien dankzij die bossen. Bovendien zorgen bossen voor ons welzijn, ze inspireren onze verbeelding en ze geven ons mentale rust. Onze gezondheid hangt ook samen met de gezondheid van bossen; de huidige pandemie herinnert ons aan het belang van een goed ecologisch evenwicht om ons te beschermen tegen virussen.

Lees meer
BeBiodiversity Ontrafel de link tussen de handel in zeeschildpadden en plasticvervuiling

Ontrafel de link tussen de handel in zeeschildpadden en plasticvervuiling

Elk jaar keren duizenden schildpadden terug naar hun geboorteplek op de stranden van de Stille Zuidzee om er hun eieren te leggen. Bijvoorbeeld de warana, de lederschildpad van de Stille Zuidzee en de karetschildpad. In zee zijn de schildpadden verbazingwekkend en fascinerend sierlijk, lenig en snel maar op het strand zijn ze traag en kwetsbaar. Sommige soorten kunnen zich pas na twintig jaar voortplanten.

Lees meer
BeBiodiversity Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Halt aan de invasieve uitheemse soorten

Wat hebben de lettersierschildpad, de reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar gemeen ? Exotisch, of roofdier, of gevaarlijk ? Het antwoord is ver van banaal, en is zelfs een kritische factor voor het behoud van de biodiversiteit. Deze soorten zijn opmerkelijk, maar zijn massaal aanwezig in België, en staan op de lijst van de 66 soorten van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten voor de Europese Unie.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten