BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Onze voedingskeuzes hebben aanzienlijke gevolgen voor de biodiversiteit en de ecosystemen, maar ook voor onze gezondheid. De intensieve vleesproductie is verantwoordelijk voor de vernietiging van tal van ecosystemen in de wereld, terwijl de overmatige vleesconsumptie tot verschillende ziektes leidt. Toch blijft de vraag naar vlees toenemen op een steeds meer dichtbevolkte planeet met beperkte natuurlijke hulpbronnen. Kunnen wij als individu een rol spelen om deze trend om te buigen? Het antwoord is ja!

Om de hele wereldbevolking op een duurzame manier te voeden, zou iedereen minder rood vlees en meer groenten moeten eten. Het probleem is niet zozeer de demografie (de bevolkingsaantallen), maar wel de huidige praktijken van industriële veehouderij die de natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit zwaar onder druk zetten[1] (zie het artikel “Een vleesrijk dieet: wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit” ).

Onze gemiddelde vleesconsumptie is al ruim hoger dan onze eiwitbehoefte. Daarenboven zouden we ook deels plantaardige eiwitten moeten eten. De FAO beveelt aan om niet meer dan 75g à 100g dierlijke eiwitten per dag te eten. Dit is maximum 36,5kg vlees, vis en eieren per jaar, ongeveer de helft van wat we momenteel consumeren[2]. Om de gezondheidsrisico’s te beperken is het sterk aanbevolen om minder dan 300g rood vlees per week te eten en geen of zo weinig mogelijk bewerkt vlees, in het bijzonder charcuterie, te eten.[3]

Minder rood vlees eten is dus beter voor onze gezondheid én voor onze planeet. Maar wat zijn “biodiversiteitsvriendelijke” alternatieven voor de liefhebbers van steak en gehaktballetjes in een land waar vlees vaak het belangrijkste voedingsmiddel op het bord is?

BeBiodiversity Gezonder eten om de biodiversiteit te redden

Enkele mogelijke voedingskeuzes zijn :

  • Ik word flexitariër: ik eet minder vlees, maar van betere kwaliteit (bio, lokaal, afkomstig van extensieve veehouderijen).[4] Vlees en melkproducten van de extensieve veeteelt zijn milieuvriendelijker dan die van de industriële veeteelt of graanvoeding. Bovendien beperk je ook de risico’s op bepaalde ziekten (waaronder hart- en vaatziekten, kankers, hypertensie, …) door minder rood vlees en bewerkte vleesproducten te eten.[5]
  • Ik eet vlees dat minder schadelijk voor het klimaat is. Varkens en pluimvee produceren veel minder methaan dan runderen. Ze zijn evenwel meer afhankelijk van granen en sojaproducten en kunnen dus nog steeds negatieve gevolgen hebben voor de uitstoot van broeikasgassen.
  • Ik geef de voorkeur aan peulvruchten, granen en plantaardige eiwitten. In een onderzoek van Zweedse voedingsproducten besluiten de auteurs dat “het ‘klimaatefficiënter’ is om eiwitten te produceren uit plantaardige bronnen dan uit dierlijke bronnen”. Ze voegen daaraan toe dat “rundvlees de minst efficiënte manier is om eiwitten te produceren, minder efficiënt dan groenten die niet om hun hoge eiwitgehalte bekend staan, zoals groene bonen of wortelen” (Carlsson-Kanyama & González 2009). Uit een studie van BEUC in 2020 blijkt overigens dat de meeste consumenten bereid zijn meer linzen, bonen en andere peulvruchten te eten als alternatief voor dierlijke eiwitten. [6]
  • Ik geef de voorkeur aan de korte keten en lokale boeren, bioboeren en/of boeren met een milieuvriendelijk charter. Ik vermijd zo het goederenvervoer, vaak per boot, en dus de geluids- en waterverontreiniging van het mariene milieu. Ik eet geen voedingsmiddelen die met het vliegtuig vervoerd zijn. Ik beperk de verontreiniging van de ecosystemen door chemische producten, meer bepaald in de landbouw en in de watergebieden.
  • Ik kijk op hier voor meer voedingstips

 

[1] Interventie van Howard Lyman en Michael Pollan in de documentaire cowspiracy
[2] Food-based dietary guidelines – Belgium (fao.org)
[3] https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20191011_hgr-9284_fbdg_vweb.pdf

[4] Faut-il arrêter de manger de la viande ? (lemonde.fr)
[5] advies-9284-fbdg-2019 | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
[6] Tussen 2016 en 2019 werd 24% van de begroting van het EU-landbouwpromotiebeleid uitgetrokken voor campagnes om vlees en vleesproducten te promoten. Plannen om de productie of consumptie van vlees niet langer te stimuleren, die begin mei deel uitmaakten van enkele ontwerpen van de EU-strategie ‘van boer tot bord’ voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, werden uit de definitieve versie geschrapt. Het landbouwpromotiebeleid van de EU wordt momenteel geëvalueerd.

Meer news

BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De trend volgen door kleding een tweede leven te geven

De meest effectieve oplossing om de biodiversiteit te behouden, is geen nieuwe kleding meer te kopen. Op die manier wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het energieverbruik en de vervuiling veroorzaakt door de vervaardiging en het transport ervan voorkomen. Er bestaan veel alternatieven voor nieuwe kleding waarbij de biodiversiteit wordt gerespecteerd.

Lees meer
BeBiodiversity De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

De mode-industrie en de achteruitgang van de biodiversiteit

Het maken van kleding en accessoires hangt grotendeels af van de biodiversiteit en de natuur: van de goede gezondheid van de bodem waarop katoen of linnen wordt geteeld, tot de bomen die het hout leveren dat nodig is om vezels te produceren, of de dieren die worden gekweekt voor hun wol of leer… Nu we zo veel kleding hebben geproduceerd, kunnen de fabrikanten niet langer de schade door het milieu negeren. Nu we geconfronteerd worden met de uitputting van de hulpbronnen en de verdwijning van de natuurlijke habitats, worden textieldeskundigen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de kledingsector opnieuw uit te vinden.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

Biodiversiteit, slachtoffer van fast fashion

De modewereld met zijn wereldberoemde merken, modeshows en ontwerpers doet nog altijd dromen. De sector blijft synoniem voor verleiding, schoonheid en creativiteit. Maar die façade verhult een minder fraai beeld. De industrie krijgt steeds vaker kritiek op haar milieu-impact en haar mensonwaardige arbeidsomstandigheden. Door overconsumptie en vervuiling op grote schaal is de textielsector één van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Lees meer
BeBiodiversity Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

Abattoir – Elke m² benutten voor biodiversiteit

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Als het over biodiversiteit gaat, bestaat er niet zoiets als een ‘kleine inspanning’: elke m² die we aan de natuur teruggeven telt. Dat is ook wat er leeft op de site van ABATTOIR, die één van de grootste stadsboerderijen van de Europese Unie herbergt.

Lees meer
BeBiodiversity Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Biodiversiteit in mijn bedrijf, natuurlijk!

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten