BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Ik eet

Een federale campagne om burgers en bedrijven te sensibiliseren voor de uitdagingen op het vlak van biodiversiteit

Ik eet

Ik eet lokaal

Ik vermijd het goederenvervoer, vaak per boot, en dus de geluids- en waterverontreiniging van het mariene milieu. Ik verminder mijn impact op de klimaatverandering en ik beperk de verspreiding van invasieve soorten. Op die manier draag ik bijvoorbeeld bij tot de bescherming van walvissen of wilde bijen

Ik vermijd voedselverspilling en koop enkel wat ik nodig heb

Ik beperk de landbouwoppervlakte die nodig is voor mijn voedsel en dus de risico’s op ontbossing. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de primaten van de tropische wouden

Ik koop voedsel onverpakt en ik vermijd voedsel dat verpakt is in drie verschillende plasticlagen

Ik beperk de verontreiniging van rivieren, zeeën en oceanen met plasticafval. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de zeevogels

Ik eet weinig vlees

Ik beperk mijn bijdrage tot de klimaatverandering en de landbouwoppervlakte die nodig is voor mijn voedsel, en dus de risico’s op ontbossing. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de mooie Braziliaanse savanne.

Ik kies voedsel met zorg uit en ik geef de voorkeur aan productiemethodes die rekening houden met de biodiversiteit (labels, duurzame productie, geen pesticiden, herbiciden en andere chemische producten die gevaarlijk zijn voor mijn gezondheid of die van de natuur)

Ik beperk de verontreiniging van de ecosystemen, meer bepaald in de landbouw, door chemische producten. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de vogels van onze velden.

Ik raadpleeg verschillende gidsen om mijn voedingsmiddelen uit te kiezen

Ik gebruik bijvoorbeeld de WWF Viswijzer en beperk zo de overexploitatie van de soorten. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de zeeschildpadden.

Ik vermijd verwerkt voedsel

Ik vermijd ingrediënten waarvan ik de herkomst en de productiemethodes niet ken. Ik beperk producten die afkomstig zijn uit ontbossing of die gelinkt zijn aan agrarische vervuiling. Op die manier draag ik bij tot het voortbestaan van de orang-oetans en tot de bescherming van hun habitat, slachtoffers van de ontbossing in Indonesië, voornamelijk voor de teelt van palmolie.

Ik gebruik compost voor mijn organisch afval

Ik beperk de verontreiniging van de bodem en de lucht door de lozing of de verbranding van mijn afval. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de waardevolle insecten van ons platteland.

Ik drink kraantjeswater en ik gebruik een drinkfles, en ik zeg NEEN tegen plastic rietjes

Ik beperk de verontreiniging van rivieren, zeeën en oceanen met plasticafval. Op die manier draag ik bij tot de bescherming van de zeebodem.

Ik bedenk vele andere ideeën om de biodiversiteit te beschermen en ik deel deze met mijn omgeving

Op het platform www.1001voorbiodiversiteit.be, vind ik veel slimme tips. Zo help ik mee aan de bescherming van de biodiversiteit.

Heb jij een ander idee? Laat het ons weten!

Heb jij goede ideeën rond acties die we kunnen ondernemen voor de biodiversiteit? Alle ideeën zijn welkom! Vul het formulier hieronder in.

[cf7-form cf7key="contact-form"]

Wat is het verband tussen...

BeBiodiversity  de smartphone en de gorilla PLAY

de smartphone en de gorilla

BeBiodiversity de sushi en de schildpad PLAY

de sushi en de schildpad

BeBiodiversity de shampoofles en de noordse stormvogel PLAY

de shampoofles en de noordse stormvogel

BeBiodiversity de ficus en de egel PLAY

de ficus en de egel

BeBiodiversity de hawai pizza en de beukenboom PLAY

de hawai pizza en de beukenboom