BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

De uitdagingen van de cacaoteelt zijn talrijk: ontbossing, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, gebruik van pesticiden en kunstmest, kinderarbeid. Gelukkig bestaan er oplossingen. Om de cacaoteelt duurzamer te maken, wordt steeds vaker agroforestry overwogen.

Agroforestry houdt in dat op dezelfde percelen als cacaobomen schaduwbomen worden geplant of beheerd. Agroforestrysystemen komen zowel de landbouwers als de biodiversiteit ten goede. In de eerste plaats maken zij het mogelijk de biodiversiteit van flora en fauna in stand te houden. Cacaoplantages in Kameroen en Ghana hebben aangetoond dat het aantal plant- en diersoorten, zoals vogels, miereneters en bestuivers, op cacaoplantages waar agroforestry wordt toegepast, meer dan verdubbelt in vergelijking met naburige plantages. Agroforestry houdt naast vele andere voordelen ook de bodemvochtigheid en -vruchtbaarheid op peil en verbetert die, legt koolstof vast, helpt plagen onder controle te houden en het microklimaat te verbeteren. Deze techniek is ook een wapen om de stijgende temperaturen en de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

De positieve effecten van schaduwboombeheer op de vruchtbaarheid van de bodem en het uitbreken van plagen zouden de sleutel kunnen zijn tot het doorbreken van de huidige cacaoproductiecycli en het behoud van waardevolle tropische biodiversiteit in agroforestrysystemen. (Bos & Sporn, 2013[1])

Deze biodiversiteitsvriendelijke praktijk zou de West-Afrikaanse boeren ook in staat stellen een hogere prijs voor hun cacao te ontvangen (via certificering) en veel van het land terug te winnen dat elk jaar verloren gaat aan ontbossing en bodemaantasting, zonder nog meer land te moeten omzetten of hun gezondheid in gevaar te brengen door het gebruik van gevaarlijke chemicaliën. (Bisseleua 2019[2])

BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Beyond chocolate

In 2018 werd het Beyond Chocolate-initiatief gelanceerd om de duurzaamheid van Belgische chocolade te verbeteren. Dit partnerschap is uniek omdat het de verschillende belanghebbenden rond de tafel brengt: de Belgische chocolade- en retailsector en de overheid, maar ook het maatschappelijk middenveld, investeerders in sociale impact en universiteiten. Zij zetten zich in om kinderarbeid te bestrijden, ontbossing tegen te gaan en een duurzaam inkomen voor cacaoboeren te garanderen.

Geen leven zonder chocolade?

Kan je niet zonder chocolade, zorg er dan voor dat je weloverwogen keuzes maakt bij het kiezen van je volgende chocoladereep. Kies bijvoorbeeld voor een fair trade-merk dat een eerlijk loon voor de producenten en respectvollere arbeidsomstandigheden garandeert. Kies voor biologische of duurzame chocolade, die het gebruik van chemische stoffen beperkt. Kom meer te weten over de herkomst van de chocolade die uw favoriete chocolademaker gebruikt en lees meer over initiatieven om chocolade duurzamer te maken:

Geen cacao, geen chocolade
Belvas: geëngageerde chocolade
Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

[1] Bos, M.M. and S.G. Sporn. 2013. Biodiversity conservation in cacao agroforestry systems. p. 61-76. In Simonetti J.A. et al. (ed.) Biodiversity conservation in agroforestry landscapes: challenges and opportunities. Editorial Universitaria, Santiago. https://www.louisbolk.institute/publications/publication/?pubID=2689
[2] https://www.worldcocoafoundation.org/blog/how-cocoa-agroforestry-systems-can-help-farmers-in-west-africa/

Meer news

BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade – een lekkernij met een bittere nasmaak voor de biodiversiteit

Chocolade in alle kleuren en smaken, vullingen en vormen… In België vind je voor elke gelegenheid een chocoladelekkernij, vaak met veel vakmanschap en creativiteit gemaakt. De glanzende chocolaatjes verbergen echter een schaduwzijde: de teelt van cacao, de bron van de heerlijke smaak en het heerlijke aroma, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Een koffiepauze voor de biodiversiteit?

Koffie is een van de belangrijkste handelsgewassen in de wereld. Een ogenschijnlijk eenvoudig product maar de teelt, het transport, het afval en de energie die verbruikt wordt van boon tot kopje hebben allemaal een impact op het milieu. Verrassend genoeg is de werking van onze koffiemachine zelfs een van de belangrijkste posten wat energieverbruik en afvalproductie betreft.

Lees meer
BeBiodiversity De schade van greenwashing

De schade van greenwashing

Sinds een vijftigtal jaar zijn de milieuprestaties van ondernemingen spectaculair gestegen. Wellicht onvoldoende, maar toch spectaculair. Parallel daarmee ontstond greenwashing op een al even spectaculaire manier.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten