
Plastic in onze borden?!
Belgische onderzoekers nemen, na hun onderzoek van mosselen en garnalen, deze keer zeezout onder de loep. En helaas, dit zout rijk aan mineralen en spoorelementen is ook slachtoffer van vervuiling door plastic.
Inderdaad, zij vonden microplastics in 15 zoutstalen afkomstig uit verschillende regio’s gekocht in Belgische winkels. Het zijn de ambachtelijke zeezouten die de slechtste resultaten vertonen.
Microplastics zijn heel kleine deeltjes die giftige stoffen bevatten. Je vindt ze in tandpasta, cosmetica en detergenten. Ze kunnen ook ontstaan bij slijtage of afbraak in de natuur van rubberen banden, plastic verpakkingen, petflessen of wasmiddelen. Via de rivieren belanden ze in onze zeeën en oceanen.
DE IMPACT VAN MICROPLASTICS OP DE GEZONDHEID EN HET MILIEU
De risico’s voor onze gezondheid zijn nog niet geëvalueerd, maar plastic afval vormt een reëel gevaar voor de zeedieren die erin verstrikt kunnen raken, erin verstikken of grote stukken inslikken. De kleinere deeltjes zijn net zo gevaarlijk voor mariene organismen zoals vissen, kreeftjes en garnalen. De ingeslikte deeltjes geven snel een gevoel van verzadiging, waardoor de dieren minder eten en verzwakken of zelfs sterven door ondervoeding. Bovendien kunnen zelfs de kleinste organismen van de voedselketen (zoals plankton en algen) deze deeltjes opnemen, wat een negatieve impact kan hebben op heel het ecosysteem van de zeeën en oceanen. Zo komt de vervuiling door plastic terug op ons bord terecht.
WAT KAN JE ZELF DOEN?
- Gooi geen afval, plastic zakjes en flesjes in de natuur en gebruik een herbruikbare boodschappentas, drinkfles en brooddoos;
- Laat plastic ballonnen niet in de natuur achter;
- Gooi geen vochtige doekjes in het toilet;
- Koop geen tandpasta, scrubs en andere verzorgingsproducten die microplastics bevatten.
Voor meer informatie: https://www.health.belgium.be/nl/news/microplastics-ook-zeezout