BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.

 

De Nijvelse onderneming Prosafety is sinds kort gevestigd op een plek waar zich voordien een akker bevond. Prosafety is gespecialiseerd in PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en hield bij zijn nieuwbouw rekening met de biodiversiteit. Op het achterste deel van het gebouw werd een groendak met bijna 20 cm substraat aangelegd. Het dak werd achteraan versterkt om een semi-intensief groendak te kunnen dragen. Zo’n dak is zwaarder dan een extensief groendak maar lichter dan een intensief. “We hebben die keuze gemaakt om bloemen te kunnen planten die boven de opgaande dakrand zichtbaar zijn. Bij een extensief groendak kan je namelijk alleen laag blijvende mossen en sedumsoorten planten”, verduidelijkt Aurélie Piette. Zij is ingenieur-architect en projectleider binnen het architectenbureau dat door Prosafety werd aangezocht.

Minder dan 1% van het totale budget

Deze eerste inspanning voor de biodiversiteit kostte zo’n 15.000 euro aan beplanting alleen, zonder rekening te houden met de versteviging van de dakstructuur. “Dat is beslist een stevig budget in een conjunctuur waarin je elke geïnvesteerde euro best twee keer omdraait. Maar als je dat bedrag vergelijkt met het globale bouwbudget van 1.450.000 euro is dit een haalbaar positief gebaar. Het vertegenwoordigt eigenlijk minder dan 1% van het globale budget”, benadrukt afgevaardigd bestuurder Serge Cabay van Prosafety.

BeBiodiversity Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Serge Cabay

Blik op natuur in plaats van industrie

Voor Serge Cabay mocht het zelfs meer zijn dan alleen een groendak: het architectenbureau waarmee de firma samenwerkte, Helium3, zorgde ervoor dat de medewerkers van Prosafety zicht hebben op de natuur. Dat heeft een positieve weerslag op hun welzijn. In samenwerking met Ecosem werden daarom bloemrijke percelen ingericht. In het gebouw zelf werd een boom geplant: een levend pleidooi voor de biodiversiteit in het hart van het gebouw. Tot slot werden op de rest van het dak fotovoltaïsche panelen gelegd.

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

Foto credit: Valentin Bianchi

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3809Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer