Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business!
Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
De Nijvelse onderneming Prosafety is sinds kort gevestigd op een plek waar zich voordien een akker bevond. Prosafety is gespecialiseerd in PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en hield bij zijn nieuwbouw rekening met de biodiversiteit. Op het achterste deel van het gebouw werd een groendak met bijna 20 cm substraat aangelegd. Het dak werd achteraan versterkt om een semi-intensief groendak te kunnen dragen. Zo’n dak is zwaarder dan een extensief groendak maar lichter dan een intensief. “We hebben die keuze gemaakt om bloemen te kunnen planten die boven de opgaande dakrand zichtbaar zijn. Bij een extensief groendak kan je namelijk alleen laag blijvende mossen en sedumsoorten planten”, verduidelijkt Aurélie Piette. Zij is ingenieur-architect en projectleider binnen het architectenbureau dat door Prosafety werd aangezocht.
Minder dan 1% van het totale budget
Deze eerste inspanning voor de biodiversiteit kostte zo’n 15.000 euro aan beplanting alleen, zonder rekening te houden met de versteviging van de dakstructuur. “Dat is beslist een stevig budget in een conjunctuur waarin je elke geïnvesteerde euro best twee keer omdraait. Maar als je dat bedrag vergelijkt met het globale bouwbudget van 1.450.000 euro is dit een haalbaar positief gebaar. Het vertegenwoordigt eigenlijk minder dan 1% van het globale budget”, benadrukt afgevaardigd bestuurder Serge Cabay van Prosafety.
Blik op natuur in plaats van industrie
Voor Serge Cabay mocht het zelfs meer zijn dan alleen een groendak: het architectenbureau waarmee de firma samenwerkte, Helium3, zorgde ervoor dat de medewerkers van Prosafety zicht hebben op de natuur. Dat heeft een positieve weerslag op hun welzijn. In samenwerking met Ecosem werden daarom bloemrijke percelen ingericht. In het gebouw zelf werd een boom geplant: een levend pleidooi voor de biodiversiteit in het hart van het gebouw. Tot slot werden op de rest van het dak fotovoltaïsche panelen gelegd.
Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.
Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.
Foto credit: Valentin Bianchi
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meer40 jaar CITES in België
Op 24 mei organiseerde de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid een evenement om de 40ste verjaardag van de inwerkingtreding van de Conventie over duurzame handel in bedreigde soorten in ons land te vieren.
Lees meerSamenwerking verbeteren aan de grenzen van de Europese Unie
Douaneambtenaren, autoriteiten voor dier- en plantengezondheid en milieuautoriteiten kwamen op 14 maart in Brussel bijeen voor een evenement dat zich richtte op het versterken van grenscontroles voor invasieve uitheemse soorten (IUS). Doeltreffende grenscontroles zijn van essentieel belang om de introductie van deze soorten in de Europese Unie te voorkomen. Het evenement werd gezamenlijk georganiseerd door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Lees meer