BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Onze Noordzee bruist van leven: ontdek het in onze brochure!

Onze Noordzee bruist van leven: ontdek het in onze brochure!

We zijn allemaal al wel eens garnalen of krabben gaan vangen op de stranden van onze Belgische kust. Hoe trots waren we om de schaaldieren die we in ons net hadden gevangen te zien zwemmen in een emmer. Maar die kleine sympathieke diertjes zijn niet de enigen die de zee bevolken, integendeel. Zeepaardjes, bruinvissen, zeehonden en zelfs sommige haaiensoorten: ontdek de prachtige biodiversiteit van onze Noordzee in onze gloednieuwe brochure.

BeBiodiversity Onze Noordzee bruist van leven: ontdek het in onze brochure!
Grijze garnaal © Misjel Decleer

Onder het wateroppervlak van onze Belgische Noordzee bruist het van het leven: meer dan 2.000 soorten dieren en planten. Helaas wordt deze rijke biodiversiteit op tal van manieren bedreigd, onder meer door :

  • Chemische vervuiling: de aanwezigheid van meststoffen in het water veroorzaakt een wildgroei aan algen, ten koste van andere soorten.
  • Plastic afval: men schat dat wereldwijd elke minuut het equivalent van een vrachtwagen plastic afval in zee wordt gedumpt.
  • Klimaatverandering: de opwarming van het zeewater dwingt soorten zoals de kabeljauw om andere, meer noordwaarts gelegen oorden op te zoeken.
  • Overbevissing : dit kan ook een sneeuwbaleffect veroorzaken, bijvoorbeeld voor de zeehonden die niet meer genoeg voedsel vinden.

Onze zeeën en oceanen zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening en om CO2 uit de lucht te halen, we moeten er dus voor zorgen dat ze gezond blijven. De overheid onderneemt verschillende acties om de zee en haar bewoners te beschermen. Ook verenigingen en burgers ondernemen acties, zoals bijvoorbeeld de vzw Ecoduikers die oude visnetten van scheepswrakken opvissen en de dieren bevrijden die er in verstrikt zitten, het initiatief Healthy Seas dat visnetten recycleert om er sokken van te maken of het Fishing for Litter project waarbij vissers afval dat zij in hun netten opvissen aan wal brengen voor verwerking.

BeBiodiversity Onze Noordzee bruist van leven: ontdek het in onze brochure!
Gewone zeehond © Misjel Decleer

Ook jij kan helpen om onze Noordzee te beschermen! Dat kan door kleine dagelijkse handelingen, of door bijvoorbeeld deel te nemen aan een van de strandopruimacties georganiseerd door Eneco Clean Beach Cup of door de Proper Strand Lopers.

De brochure «  Er leeft wat in zee … Hoe de rijke biodiversiteit van onze Noordzee beschermen en herstellen? » belicht enkele diersoorten, wat hen bedreigt en welke acties er worden ondernomen om hen te beschermen. Je vindt er ook een reeks tips om het leven in zee te beschermen en een leuke quiz om je kennis over de Noordzee en haar bewoners te testen.

De brochure is gratis beschikbaar via  https://www.health.belgium.be/nl/brochure-er-leeft-wat-zee

Ontdek ook onze andere brochures over de Noordzee.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten