We zijn allemaal al wel eens garnalen of krabben gaan vangen op de stranden van onze Belgische kust. Hoe trots waren we om de schaaldieren die we in ons net hadden gevangen te zien zwemmen in een emmer. Maar die kleine sympathieke diertjes zijn niet de enigen die de zee bevolken, integendeel. Zeepaardjes, bruinvissen, zeehonden en zelfs sommige haaiensoorten: ontdek de prachtige biodiversiteit van onze Noordzee in onze gloednieuwe brochure.

Onder het wateroppervlak van onze Belgische Noordzee bruist het van het leven: meer dan 2.000 soorten dieren en planten. Helaas wordt deze rijke biodiversiteit op tal van manieren bedreigd, onder meer door :
- Chemische vervuiling: de aanwezigheid van meststoffen in het water veroorzaakt een wildgroei aan algen, ten koste van andere soorten.
- Plastic afval: men schat dat wereldwijd elke minuut het equivalent van een vrachtwagen plastic afval in zee wordt gedumpt.
- Klimaatverandering: de opwarming van het zeewater dwingt soorten zoals de kabeljauw om andere, meer noordwaarts gelegen oorden op te zoeken.
- Overbevissing : dit kan ook een sneeuwbaleffect veroorzaken, bijvoorbeeld voor de zeehonden die niet meer genoeg voedsel vinden.
Onze zeeën en oceanen zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening en om CO2 uit de lucht te halen, we moeten er dus voor zorgen dat ze gezond blijven. De overheid onderneemt verschillende acties om de zee en haar bewoners te beschermen. Ook verenigingen en burgers ondernemen acties, zoals bijvoorbeeld de vzw Ecoduikers die oude visnetten van scheepswrakken opvissen en de dieren bevrijden die er in verstrikt zitten, het initiatief Healthy Seas dat visnetten recycleert om er sokken van te maken of het Fishing for Litter project waarbij vissers afval dat zij in hun netten opvissen aan wal brengen voor verwerking.

Ook jij kan helpen om onze Noordzee te beschermen! Dat kan door kleine dagelijkse handelingen, of door bijvoorbeeld deel te nemen aan een van de strandopruimacties georganiseerd door Eneco Clean Beach Cup of door de Proper Strand Lopers.
De brochure « Er leeft wat in zee … Hoe de rijke biodiversiteit van onze Noordzee beschermen en herstellen? » belicht enkele diersoorten, wat hen bedreigt en welke acties er worden ondernomen om hen te beschermen. Je vindt er ook een reeks tips om het leven in zee te beschermen en een leuke quiz om je kennis over de Noordzee en haar bewoners te testen.
De brochure is gratis beschikbaar via https://www.health.belgium.be/nl/brochure-er-leeft-wat-zee
Ontdek ook onze andere brochures over de Noordzee.