BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een dertigtal migrerende diersoorten voortaan beter beschermd

Een dertigtal migrerende diersoorten voortaan beter beschermd

Een van onze collega’s is naar de Filippijnen geweest om België te vertegenwoordigen op de twaalfde conferentie van de Convention on Migratory Species (CMS). Ze heeft bemoedigend nieuws voor ons: meer dan 100 landen hebben er zich toe verbonden 31 wilde diersoorten te beschermen.

Heel wat diersoorten verplaatsen zich cyclisch en vaak over lange afstanden om dan vervolgens terug te keren naar de streek van waaruit ze vertrokken zijn. Sommige soorten zullen maar een paar honderden kilometers afleggen, terwijl andere elk jaar bijna een reis om de wereld maken. Meestal migreren dieren om zich voort te planten in een gunstigere omgeving waar er meer voedsel is. Dankzij de migratie kan ook de natuurlijke selectie haar werk doen. Tijdens de reis zal een aantal dieren gevangen worden door roofdieren en zwakke dieren zullen vaak niet op hun bestemming aankomen. De sterkste dieren zullen de reis voltooien, zullen paren om sterkere nakomelingen voort te brengen en zullen zo de afstamming van de soort verbeteren.

Wanneer we het hebben over migratie, denken we vaak aan vogels, zoals bepaalde wilde ganzen. Maar het zijn niet enkel vogels die zich verplaatsen: ook vissen, insecten en zoogdieren migreren. Van de 1 750 000 getelde diersoorten worden 8000 à 10 000 soorten als migrerende soorten beschouwd. Opvallend is dat de soorten die meer in het noorden leven doorgaans het vaakst in het zuiden gaan overwinteren!

BeBiodiversity Een dertigtal migrerende diersoorten voortaan beter beschermd

Soorten die ons onmisbare diensten leveren

Het behoud van migrerende soorten is niet enkel een zaak van ethiek, het is ook een noodzaak voor de mensheid. Ze spelen een belangrijke rol in de ecosystemen waar ze doorheen trekken en leveren ons vele diensten, bijvoorbeeld op het vlak van welzijn (wist u dat een vleermuis tot 1000 insecten per uur kan eten?), economie (het haaien-ecotoerisme brengt de Malediven jaarlijks 20 miljoen dollar op) of voeding (bestuiving). Spijtig genoeg krijgen de migrerende soorten met heel wat obstakels te maken, waarvan een groot deel te wijten zijn aan menselijke activiteit: lawaai en licht zorgen ervoor dat ze zich niet goed kunnen oriënteren, vervuilde gebieden (een aantal zeedieren raken gewond of sterven na inname van marien zwerfvuil of raken erin verstrikt), afrasteringen en wegen of spoorwegen die hun weg versperren, enz.

De Convention on Migratory Species (CMS), ook Conventie van Bonn genoemd, bestaat sinds 1979 en valt onder de Verenigde Naties. Bepaalde grote staten zoals de Verenigde Staten, China en Canada zijn jammer genoeg geen lid, maar België is lid sinds 1990. Dit jaar hebben de 124 lidstaten beslist om, op basis van wetenschappelijk onderbouwde gegevens, verschillende migrerende soorten op beschermingslijsten te zetten.

Videofilmpje ter presentatie van de CMS: https://www.youtube.com/watch?v=ECWzxox3A3A

BeBiodiversity Een dertigtal migrerende diersoorten voortaan beter beschermd

Die extra bescherming betreft in het bijzonder haaien, roggen, gieren, maar ook de leeuw, de chimpansee, de giraf en het luipaard. Voor andere soorten, zoals de Afrikaanse olifant en enkele zeezoogdieren werden actieplannen opgesteld.

Gastland de Filippijnen zet zich in het bijzonder in voor de bescherming van de walvishaai en de vioolrog. Het land stelde op de conferentie zijn projecten in samenwerking met de lokale bevolking rond ecologisch duurzaam toerisme met deze soorten voor. Oud-vissers gebruiken hun boten nu om toeristen naar duik- en snorkelsites te brengen; hiermee verdienen ze meer dan met het verkopen van haaien- en roggenvlees of –vinnen.

De lidstaten beslisten om hun samenwerking te vergroten, informatie uit te wisselen en maatregelen – gebaseerd op wetenschappelijke informatie – te nemen over o.a. geluid op zee, marien afval, bijvangst, het effect van klimaatverandering op migrerende soorten en duurzaam toerisme.

 

Meer info op  www.cms.int

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten