BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

We weten inmiddels dat het belangrijk is om zo weinig mogelijk vlees te consumeren om de belasting van het milieu als gevolg hiervan te beperken. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om vlees in onze borden te vervangen. Eén van de voorgestelde alternatieven lijkt steeds minder grappig: insecten eten! Maar is dit een echte oplossing?

Insecten worden reeds wereldwijd geconsumeerd: wormen, sprinkhanen, spinnen, termieten, bijenlarven en andere kleine beestjes zijn reeds delicatessen in de meeste zuiderse landen. Ook in Europa werden insecten reeds lange tijd geconsumeerd. Alhoewel deze gewoonte in onze contreien ruim ingeburgerd was, zijn ondernemingen begonnen met enkel insecten te produceren die voor menselijke consumptie toegestaan zijn. En met reden, deze kleine beestjes blijken een zeer goede bron van proteïnen (45 tot 75% van het drooggewicht) te zijn. Wat de ecologische voetafdruk betreft, blijkt de tabel ook positief te zijn: 2 kg voedingsmiddelen zouden volstaan om 1kg insecten te produceren, terwijl er 8 kg nodig is voor dezelfde hoeveelheid rundvlees.

Moet het vlees dat nu wordt geconsumeerd evenwel worden vervangen door een andere dierlijke proteïne? Volgens de Hoge Gezondheidsraad consumeren de Belgen gemiddeld 1.6 kg vlees per week of meer dan 1 kg boven het aanbevolen maximum!

We hoeven ons dus niet te storten op de krekel om tekorten te voorkomen.

BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

De biodiversiteit biedt ons natuurlijk andere dierlijke oplossingen (vissen, schaaldieren, schelpdieren, eieren, melk), maar we mogen ook de plantaardige oplossingen niet vergeten: granen, peulvruchten, gedroogde vruchten, paddenstoelen, algen… Deze plantaardige oplossingen hebben als voordeel dat ze hun proteïnen rechtstreeks leveren zonder “tussenschakels” waardoor ze “verkwist” worden. Ze bevatten daarentegen niet alle aminozuren, die essentieel zijn voor het organisme, in één enkel voedingsmiddel. We dienen dus creatiever te zijn en de verschillende planten te combineren als je beslist om geen vlees te eten en je in goede gezondheid wilt blijven. En waarom zouden we onze recepten niet variëren met paddenstoeleiwitten, één dag peulvruchten, één dag granen, ter aanvulling van ons fruit en onze groenten… Vraag raad aan je arts.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten