BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

We weten inmiddels dat het belangrijk is om zo weinig mogelijk vlees te consumeren om de belasting van het milieu als gevolg hiervan te beperken. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om vlees in onze borden te vervangen. Eén van de voorgestelde alternatieven lijkt steeds minder grappig: insecten eten! Maar is dit een echte oplossing?

Insecten worden reeds wereldwijd geconsumeerd: wormen, sprinkhanen, spinnen, termieten, bijenlarven en andere kleine beestjes zijn reeds delicatessen in de meeste zuiderse landen. Ook in Europa werden insecten reeds lange tijd geconsumeerd. Alhoewel deze gewoonte in onze contreien ruim ingeburgerd was, zijn ondernemingen begonnen met enkel insecten te produceren die voor menselijke consumptie toegestaan zijn. En met reden, deze kleine beestjes blijken een zeer goede bron van proteïnen (45 tot 75% van het drooggewicht) te zijn. Wat de ecologische voetafdruk betreft, blijkt de tabel ook positief te zijn: 2 kg voedingsmiddelen zouden volstaan om 1kg insecten te produceren, terwijl er 8 kg nodig is voor dezelfde hoeveelheid rundvlees.

Moet het vlees dat nu wordt geconsumeerd evenwel worden vervangen door een andere dierlijke proteïne? Volgens de Hoge Gezondheidsraad consumeren de Belgen gemiddeld 1.6 kg vlees per week of meer dan 1 kg boven het aanbevolen maximum!

We hoeven ons dus niet te storten op de krekel om tekorten te voorkomen.

BeBiodiversity Insecten als alternatieven voor vlees, een echte oplossing of een schijnprobleem?

De biodiversiteit biedt ons natuurlijk andere dierlijke oplossingen (vissen, schaaldieren, schelpdieren, eieren, melk), maar we mogen ook de plantaardige oplossingen niet vergeten: granen, peulvruchten, gedroogde vruchten, paddenstoelen, algen… Deze plantaardige oplossingen hebben als voordeel dat ze hun proteïnen rechtstreeks leveren zonder “tussenschakels” waardoor ze “verkwist” worden. Ze bevatten daarentegen niet alle aminozuren, die essentieel zijn voor het organisme, in één enkel voedingsmiddel. We dienen dus creatiever te zijn en de verschillende planten te combineren als je beslist om geen vlees te eten en je in goede gezondheid wilt blijven. En waarom zouden we onze recepten niet variëren met paddenstoeleiwitten, één dag peulvruchten, één dag granen, ter aanvulling van ons fruit en onze groenten… Vraag raad aan je arts.

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer
BeBiodiversity 3316Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Paille-Tech – Ecobouwers met een hart voor de aarde

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Paille-Tech bouwt huizen met natuurlijke materialen die weinig productie-energie* vergen, zoals stro en klei, en dat is een bewuste keuze. Eveneens uit overtuiging maakt één van de bestuurders aan heteinde van een bouwproject de eigenaars warm voor een waterpartij, een nestkast of een heg.

Lees meer