BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

Hout en muziekinstrumenten

Ondanks het feit dat we een aanzienlijke vooruitgang op het vlak van de kennis van materialen geboekt hebben, blijft hout het materiaal bij voorkeur voor de bouw van muziekinstrumenten. Het zijn de unieke kenmerken zoals het gewicht, de hardheid, de resistentie en het klankvermogen die het gebruik hiervan voor snaarinstrumenten, blaasinstrumenten en slaginstrumenten bepalen. Elk instrument is een verzameling van harde en zachte houtsoorten op zoek naar de optimale geluidsomstandigheden.

Over het algemeen is de behoefte aan hout van de industrie van de muziekinstrumenten eerder beperkt. Naast het totaal aantal omgehakte bomen, bezorgt het feit dat er twee honderd soorten betrokken zijn ons zorgen. Momenteel worden 35%  van de boomsoorten die gebruikt worden voor de fabricatie van muziekinstrumenten met uitsterven bedreigd. Palissanderhout, rozehout of ebbenhout zijn vaak afkomstig van grote solitaire bomen waarvoor voor de exploitatie de leegkap van grote bosgebieden nodig is.

De behoefte of veeleer de wens om langzaam groeiende, exotische, zeldzame, oude bomen te gebruiken zit jammer genoeg in de traditie van de grote fabrikanten verankerd. Maar ze zijn er zich van bewust dat het hout dat ze sinds jaren gebruiken zeer duur en zeldzaam wordt. Het gaat om  familiale ondernemingen die zeer betrokken zijn bij de duurzaamheid van de middelen die garant staat voor hun overleven en de erfenis die ze zullen doorgeven aan de toekomstige generaties. Ze zijn volledig bereid om alternatieve soorten in hun productieproces te integreren. Maar de kopers moeten volgen.

De onderneming Martin fabriceert sinds meer dan 175 jaar gitaren. Volgens Chris Martin, de zesde telg in de lijn van afstammelingen van de historische stichter en huidige manager is de vaststelling eenvoudig: “De traditie is geen voldoende reden om verder een doodlopend spoor zonder nadelige gevolgen uit te putten”. Zijn concurrent Bob Taylor zei het volgende : “De palissander uit Rio is sinds 25 jaar niet meer beschikbaar, onze voorraad hout is aan het verdwijnen. Enkel één op tien stammen van de ebbenboom heeft de uniforme zwarte kleur die wordt verwacht door een voorheen te veeleisende industrie. Met de vroegere exploitatietechnieken bleven negen omgehakte stammen op de grond liggen. Momenteel is het de bedoeling om een grotere esthetische diversiteit voor de keuze van ebbenhout te bevorderen teneinde het hout beter te gebruiken dan wat het woud biedt. We bevinden ons niet meer in een luxepositie dat we alles kunnen verspillen.”

BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

In de loop der jaren zijn soorten zoals de Indische palissander opgenomen in de lijst van de soorten waarvan de handel strikt door CITES (Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten) wordt gereglementeerd, een maatregel die onontbeerlijk geworden is, anders verdwijnt de soort definitief.

De enige oplossing voor de fabrikanten is een beroep te doen op bomen afkomstig uit wouden die op een duurzame manier worden geëxploiteerd. Dat impliceert dat ze op een manier worden geëxploiteerd die de impact op de ecosystemen, de wilde fauna en flora beperkt. Bomen worden herplant om de duurzaamheid van de soorten te garanderen.

Langzamerhand stellen de fabrikanten in hun catalogici FSC-gecertificeerde modellen (Forest Stewardship Council) of zeldzamer producten op basis van PEFC gelabeld hout (Program for the Endorsement of Forest Certification) voor. Deze labels garanderen dat bij de productie van hout of van een product op basis van hout de procedures worden nageleefd waarbij een duurzaam beheer van de bossen wordt gegarandeerd. Een gitaar krijgt pas het FSC-label, indien voor haar samenstelling 100 % hout werd gebruikt dat gecertificeerd is. Het is soms gecompliceerd voor de fabrikant, aangezien voor de niet-bedreigde soorten de certificatie niet altijd beschikbaar is. Sommige grote fabrikanten doen een beroep op niet-gecertificeerd alternatief hout waarbij ze er evenwel voor zorgen dat de exploitatie van dit hout een minder grote druk op de waardevolle ecosystemen uitoefent. Enkele kleine zelfstandige ambachtslui maken ook gebruik van, al dan niet gecertificeerd, alternatief hout voor de productie van instrumenten.

Ondanks alles blijven sommige muzikanten ervan overtuigd dat de zeldzame soorten een andere klank hebben. Maar een muziekinstrument is steeds samengesteld uit een verzameling van verschillende houtsoorten afkomstig uit de ganse wereld. Volgens de aanhangers van een duurzame en moderne bouw van strijk- en tokkelinstrumenten bepalen de bouwtechnieken evenveel de kwaliteit van de klank van het instrument als het gebruikte hout.

BeBiodiversity Hout en muziekinstrumenten

Wat moet je doen?

Informeer je vóór de aankoop over de herkomst van het hout van je instrument en over het beleid van de fabrikant op het vlak van bevoorrading. Koop een instrument met je oren waarbij je afstand doet van je a priori’s wat betreft “de klasse” van het gebruikte hout. Er duiken nieuwe soorten op de markt van de muziekinstrumenten op, wanneer je deze nieuwe soorten een kans geeft, geef je een kans aan één van de zeventig soorten die door overexploitatie bedreigd zijn!

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten