BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Habitatfragmentatie: wanneer onze wegen onoverkomelijke obstakels worden

Habitatfragmentatie: wanneer onze wegen onoverkomelijke obstakels worden

De mens heeft bruggen gebouwd en wegen en spoorwegen aangelegd. Voor hem zijn dit verbindingswegen om zich alsmaar verder te kunnen verplaatsen. Maar voor de andere soorten op onze planeet blijken dit vaak onoverkomelijke obstakels te zijn …

Voor een klein insect is het oversteken van een gewone weg een lange tocht en drukke wegen zijn zelfs voor groot wild onoverkomelijke barrières. Deze ‘versnippering’ van het landschap wordt “habitatfragmentatie” genoemd. Grote gebieden die vroeger een aaneengesloten habitat vormden worden immers opgedeeld in kleinere niet langer met elkaar verbonden fragmenten. Met tal van gevolgen voor de biodiversiteit.

Ons wegennet betekent voor vele soorten vooral een gevaar. Vossen, everzwijnen of reeën zijn regelmatig het slachtoffer van aanrijdingen. In Duitsland bijvoorbeeld schat men dat er om de twee en een halve minuut een wild dier wordt aangereden. In het voorjaar kan dit bijzonder dramatisch zijn want de dood van een moederdier brengt de overlevingskansen van de jongen in gevaar.

BeBiodiversity Habitatfragmentatie: wanneer onze wegen onoverkomelijke obstakels worden
Vossen, everzwijnen of reeën zijn regelmatig het slachtoffer van aanrijdingen.

Habitatfragmentatie heeft ook een grote invloed op de voortplanting. Van elkaar gescheiden populaties leven in kleinere groepen waarin ze zich moeten voortplanten. Deze afname van de genetische diversiteit vermindert het vermogen om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving.

Soorten verplaatsen zich bovendien vaak gedurende hun leven. Wanneer ze tijdens hun trek geconfronteerd worden met een obstakel kan dit hun levenscyclus ernstig verstoren. Onze groene kikkers hebben bijvoorbeeld in hun eerste levensfase als kikkervisjes nood aan water. Na hun metamorfose kunnen ze aan land gaan. De scheiding van deze twee habitats bedreigt hun overlevingskansen. Ook stuwdammen zijn dramatisch voor trekvissen zoals de paling of de zalm.

Habitatfragmentatie wijzigt ook de manier waarop de soorten deze habitats innemen. Het evenwicht van fauna en flora wordt aangetast, wat er zelfs kan toe leiden dat sommige bevoordeelde soorten het verdwijnen van een andere soort veroorzaken.

België is het tweede meest gefragmenteerde land in Europa. Dit is te verklaren door onze bevolkingsdichtheid, maar ook door een ruimtelijke ordening die vooral gericht is op het autovervoer. Tussen 1951 en 2010 werd meer dan 1.700 km autosnelweg aangelegd doorheen ons land. Resultaat: bijna 70% van onze trajecten wordt via de weg afgelegd.

Onze mobiliteitskeuze kan een invloed hebben op de ruimtelijke ordening. Voor kleine trajecten ga je beter te voet of neem je de fiets. Voor langere trajecten geef je beter de voorkeur aan de zachte mobiliteit zoals de trein telkens als dit mogelijk is. Er bestaan ook oplossingen om de biodiversiteit te helpen wanneer onze wegen worden vernieuwd: het aanleggen van ecoducten of natuurbruggen zorgt ervoor dat dieren veilig kunnen oversteken en beperkt het aantal ongevallen. Hou er rekening mee dat uw gedrag ervoor kan zorgen dat er in uw woonomgeving geopteerd wordt voor meer duurzame keuzes.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten