BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Cruises:  leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Cruises: leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Cruises kennen steeds meer opmars. Sinds 2009 is het aantal passagiers voor dit type vakanties gestegen van  17,8 naar 28 miljoen. Een toename van bijna 64 % die de adepten van biodiversiteit zorgen baart, vooral dan wat de cruises naar de Noord- en Zuidpool betreft.

Van waar die bezorgdheid ? Eerst en vooral is er het gigantische brandstofverbruik en de impact daarvan. De pakketboten en cruiseschepen gebruiken namelijk vooral zware fuel, die maar matig is geraffineerd, en die verantwoordelijk is voor emissies die slecht zijn voor zowel de gezondheid als de biodiversiteit. In Europa legt een  Europese Richtlijn de schepen op, een minder vervuilende brandstof te gebruiken wanneer ze nationale zeegebieden naderen. Zodra de nationale zeegebieden verlaten worden schakelen de schepen opnieuw over naar goedkopere fuel die schadelijker is. Volgens een OESO rapport uit 2014 is het maritiem transport ook verantwoordelijk voor  5 à 10 % van de wereldwijde uitstoot van zwaveloxide, een vervuiler die de zuurtegraad van de oceanen verhoogt en die bijdraagt tot de vorming van ‘slechte ozon’ en van fijne en ultrafijne stofdeeltjes.

Verder zijn cruiseschepen echte dorpen, in sommige gevallen zelfs drijvende steden. Zij produceren dus hetzelfde afval en dezelfde afvalwaters, met als bijkomend risico dat die in kwetsbare en reeds bedreigde watermilieus terechtkomen.  Volgens de NGO  Friends of the Earth produceert een schip met  4.300 toeristen dagelijks 1,9 miljoen liter afvalwater, en 19 ton vast afval.

BeBiodiversity Cruises:  leuk, behalve voor de biodiversiteit…

Deze sector is in volle expansie en verlegt de grenzen van zijn toeristisch aanbod. Door het wegsmelten van de ijskappen, dat een gevolg is van de klimaatopwarming, wordt het varen in de Noord- en de Zuidpool toegankelijker en minder riskant. De organisatoren van cruises kunnen nu dus ook ongebruikelijke verblijven in het hoge noorden of op het witte continent aanbieden, aan erg dure voorwaarden.

De polaire ecosystemen zijn echter bijzonder kwetsbaar. Vooral dat van Antarctica met heel specifiek is door de afzondering. Het aantal toeristen is er enorm toegenomen : van ongeveer 38 000 voor het seizoen 2015-2016 naar 51 000 voor het seizoen 2017-2018[1], en deze toename zal zich voortzetten! Gelukkig zijn de cruisers daar wel onderworpen aan veel striktere regels.  Maar die strikte regels beschermen het milieu niet helemaal tegen andere risico’s zoals de introductie van exotische soorten die potentieel invasief zijn en die onopzettelijk door de toeristen worden binnengebracht.

Bij een onderzoek uitgevoerd door het Franse Centre National de Recherche Scientifique[2] (FR) werden de persoonlijke bezittingen geanalyseerd van meer dan 800 personen die op reis waren op de Zuidpool. Er werden meer dan  2.600 graantjes of plantaardige fragmenten uitgehaald, die in staat waren om bij te dragen tot de verspreiding van planten. Nog een voorbeeld: onze huisvlieg reist gemakkelijk met ons mee en zou zich dus dankzij de zachtere temperaturen op het witte continent kunnen vestigen, met gevolgen die alsnog onbekend zijn. Een ander risico houdt verband met de relatieve maritieme toegankelijkheid van Antarctica, waar een heel klein gebied goed is voor 90 % van de reisbezoeken, zodat de effecten daar worden geconcentreerd.

Wat moeten we eraan doen ? Indien de zin in een cruise niet meer te houden is, kies dan voor maatschappijen met de beste milieubalans op basis van vergelijkingen die onder meer zijn opgesteld door de NGO Friends of the Earth.

[1] Cijfers van het internationaal antarctisch reisverbond. https://iaato.org/tourism-statistics

[2] http://www2.cnrs.fr/presse/communique/2519.htm

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
BeBiodiversity Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Vrouwen die zich inzetten voor de biodiversiteit door de geschiedenis heen

Gedurende eeuwen streefden vrouwen om de biologische diversiteit op aarde te behouden door hun gebruik van natuurlijke materialen bij het verrichten van bouwactiviteiten, het cultiveren, het kweken, het voeden en het genezen. Of zij nu hun werk of hun leven wijden aan een bepaalde soort of gebied, of aan de natuur in het algemeen, veel vrouwen zetten zich met moed en passie in voor de bescherming van de biodiversiteit en onze planeet. Over de hele wereld worden veel biodiversiteitsinitiatieven door vrouwen opgezet en gaan zij vaak hand in hand met de verdediging van individuele rechten. Op deze Internationale Vrouwendag grijpt BeBiodiversity de gelegenheid aan om een aantal van hen te vieren.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten