Cadeautjes: duurzaam en veilig?
Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.
Gevaren voor mens en milieu
Een groot deel van al dat goedkoop speelgoed overleeft amper de feesten van dit jaar. Gadgets met licht en geluid vreten bovendien vervuilende batterijen, vervelen al snel en belanden gauw bij het afval. Een stuk speelgoed dat niet goedgekeurd is voor een bepaalde leeftijdscategorie zal ook vaak verkeerd behandeld worden. Dit verkort de levensduur en is soms ronduit gevaarlijk voor het kind.
Werken voor de speelgoedmarkt is geen pretje
Naast het milieu is ook de menselijke tol van de speelgoedmarkt groot. Meer dan 70% van alle speelgoed wordt momenteel in China geproduceerd. Korte productietijden, krappe winstmarges en lage productiekosten eisen er dan ook een zware tol van de werknemers. Ook daar valt over na te denken: biodiversiteit betekent ook respect voor onze eigen soort.
Wat zegt de wet?
De Europese Speelgoedrichtlijn beschermt onze kinderen tegen heel wat schadelijke chemische stoffen: ftalaten in plastic speelgoed, formaldehyde in houten speelgoed, broomhoudende brandvertragers in poppen en knuffeldieren en formamide in speelmatten. Meer dan vijftig allergenen mogen bovendien niet worden gebruikt bij het ontwerpen van speelgoed.
Door namaakartikelen en verdachte import te vermijden, bescherm je je kinderen en het milieu dus tegen deze schadelijke stoffen.
Zijn er alternatieven?
Gelukkig wel. En ze zijn niet min! Met deze ideeën je kom je al een heel eind ver:
- Ga bij voorkeur voor stoffen, houten of ander natuurlijk speelgoed. Dat over het algemeen duurzamer en gezonder voor kinderen, vooral voor de allerkleinsten.
- Kies eens voor tweedehands speelgoed! De markt hiervoor is behoorlijk groot omdat kinderen nu eenmaal snel uit hun speelgoed groeien. Geef het nadien ook door: zo laat je verschillende generaties meegenieten van al dat leuks.
- Ontdek uitleendiensten voor speelgoed: in heel wat gemeenten en bibliotheken kan je hier al voor terecht. Een perfecte manier om uit te testen of iets al dan zal aanslaan bij je kroost.
- Geef eens een moment cadeau! Wil je echt iets geven dat blijft hangen bij je kinderen? Dan is een herinnering zo veel meer waard dan een stuk speelgoed. Een daguitstap, museumbezoek of een namiddagje sporten staan garant voor uren plezier!
En het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten van de Sint- en Kerstmagie in je familie!
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer