BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Vlees van wilde dieren, op het Afrikaanse continent beter bekend als bushmeat, is vlees van niet gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels. Er wordt gejaagd op deze soorten voor voedsel of ander gebruik. Dat gebeurt in het bos, de savanne maar soms ook in wetlands. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

In (sub)tropische zones is vlees van wilde dieren, of bushmeat, een belangrijke bron van proteïnen voor de inwoners. Ter plaatse is het vlees populair wegens de beschikbaarheid, de smaak, de voedzame kwaliteiten en soms ook omwille van ingebeelde krachten die eraan worden verbonden. De lokale consumptie is, los van het gevaar voor overexploitatie,  minder problematisch dan de internationale handel ervan. Die handel is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Door de immigratie is er namelijk elders ook vraag naar bushmeat, de basis van een illegale handel die de laatste jaren blijft toenemen.

Dagelijks brengen vliegtuigpassagiers vlees van wilde dieren mee via hun bagage. Dat transport gebeurt in twijfelachtige sanitaire omstandigheden en is niet traceerbaar. Volgens een studie van DG Leefmilieu komt er jaarlijks bijna een halve ton vlees België binnen via Brussels Airport. Dat vlees is hoofdzakelijk afkomstig uit Afrika. Het is bestemd voor consumptie in België of wordt verder verhandeld naar andere landen. Meer dan de helft van het vlees komt van landbouwhuisdieren (runderen, geiten of varkens). Vaak zijn er echter ook schubdieren, bavianen, antilopen, pythons of varanen bij.

BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

De consumptie van vlees van wilde dieren is een probleem voor de volksgezondheid wegens het risico op overdracht van bepaalde ziekten op de mens, zoals Ebola. Het ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS), dat sporadisch voorkomt in verschillende delen van Azië, of de recente uitbraak van het coronavirus, zou ook in verband kunnen worden gebracht met de handel van vlees van wilde dieren. Maar het vormt ook een economisch risico voor de landbouw door het risico op overdracht van ziekten in de veeteelt, zoals de Afrikaanse varkenspest.

Om de handel te bestrijden moeten de consumenten bewust worden van hun verantwoordelijkheid op de impact op de biodiversiteit en op de gezondheid van de mens en de landbouw. Tegelijkertijd moet de controle op de illegale handel in vlees van wilde dieren worden opgevoerd met grenscontroles en moet het bewustzijn van alle betrokkenen, zoals lokale overheden en luchtvaartmaatschappijen, verhogen.

Video:

Meer info:

http://www.biodiversity.be/

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten